Podbiał pospolity - jak wpływa na nasze zdrowie?

Podbiał pospolity – jak wpływa na nasze zdrowie?

Podbiał pospolity - jak wpływa na nasze zdrowie?Podbiał pospolity to roślina, którą często wykorzystuje się w domu w celach typowo leczniczych. Oprócz tego stanowi składnik wielu preparatów farmaceutycznych, stosowanych w dolegliwościach tj. kaszel, ból gardła czy zapalenie krtani. Co kryje w sobie ta roślina oraz jak jeszcze wpływa na nasze zdrowie?

Podbiał pospolity

Podbiał pospolity mocno ceni się w medycynie naturalnej ze względu na właściwości lecznicze. Warunkują je przede wszystkim różnego rodzaju olejki eteryczne oraz związki aktywne jak np. flawonoidy, garbniki, triterpeny, karotenoidy, związki śluzowe, kwasy fenolowe, cholina, a także związki mineralne.

Roślina ta zalicza się do astrowatych i znana jest również pod nazwą “końskie kopyto” czy “ośla stopa”. W Polsce występuje licznie, dlatego często uważa się ją za chwast. Podbiał posiada długie, rozgałęzione kłącza i zielone łodygi, na których końcach wczesną wiosną (marzec, kwiecień) pojawiają się żółte kwiaty. Kwiaty podbiału pospolitego nocą się zamykają, w ciągu dnia, szczególnie podczas słonecznej pogody, pięknie rozkwitają.

Jakie właściwości wykazuje podbiał pospolity

Od dawna wiadomo, że podbiał pospolity to naturalny lek, znajdujący zastosowanie w przypadku dolegliwości układu oddechowego tj. kaszel, zapalenie oskrzeli, a także zaburzenia astmatyczne. Za takie działanie w dużej mierze odpowiadają zarówno właściwości wykrztuśne jak i przeciwkaszlowe. Dzieje się tak ze względu na fakt, że po jego spożyciu powleka on błony śluzowe jamy ustnej oraz gardło, co przekłada się na wyraźne zmniejszenie podrażnień. Dodatkowo zostają aktywowane ruchy nabłonka rzęskowego, co powoduje łatwiejsze odkrztuszanie zalegającej wydzieliny.

Obecność w podbiale flawonoidów powoduje rozluźnienie mięśni gładkich górnych dróg oddechowych oraz oskrzeli. Ponadto podbiał pospolity wykazuje aktywność antyproliferacyjną w komórkach nowotworowych (przeciwdziała ich rozwojowi). Ściśle związane jest to z występującą w podbiale kwercytyną (związek o silnych właściwościach chemioterapeutycznych). Oznacza to, że sprawdza się on zarówno w profilaktyce jak i terapii niektórych rodzajów nowotworów.

Do  najpopularniejszych właściwości podbiału pospolitego należy działanie:

  • wykrztuśne;
  • łagodzące kaszel;
  • osłonowe na błony śluzowe;
  • rozkurczowe na mięśnie dróg oddechowych;
  • oczyszczające i dezynfekujące układ oddechowy;
  • ułatwiające przepływ powietrza przez drogi oddechowe.

Podbiał pospolity stosowany zewnętrznie zmniejsza dolegliwości bólowe przy zwichnięciach, różnego rodzaju zranieniach oraz schorzeniach dotyczących skóry tj. wrzody, odciski, ropnie, a także oparzenia.

Przeciwwskazania

Z racji tego, że podbiał pospolity zawiera w swym składzie alkaloidy, które w dużych ilościach wykazują działanie trujące, nie zaleca się spożywania podbiału przez okres 6 tygodniu bez żadnej przerwy. Napar z podbiału nie zaleca się również kobietom w ciąży, matkom karmiącym, a także dzieciom do 12 roku życia.

Podsumowanie

Podbiał pospolity to roślina wykazująca szerokie spektrum działania. Jednak najbardziej znana jest ze swoich właściwości wykrztuśnych, które wspomagają organizm w chorobach górnego odcinka dróg oddechowych. Mimo że podbiał znany był już w starożytności, w ostatnich czasach jest rośliną, o której zapominamy. Warto więc korzystać z jego szerokich właściwości i zapobiegać różnego rodzaju chorobom.

Spirulina Febico - naturalne witaminy i minerały na wyciągnięcie ręki
Spirulina Febico - wysokiej jakości alga, której skład to 100% czysta Spirulina. Każdy etap, od hodowli, poprzez produkcję, do otrzymania pełnowartościowego produktu, jest poddawany szczegółowej kontroli. Pozwala to uzyskać najwyższej jakości Spirulinę
Zobacz tutaj ...
Spirulina - witaminy i minerały (100% naturalne)
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...
0 komentarzy:

Dodaj komentarz

Chcesz przyłączyć się do dyskusji?
Nie wahaj się i napisz swoją opinię!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *