Cholina – wsparcie dla mózgu

Cholina - wsparcie dla mózgu

Cholina wchodzi w skład grupy witamin B i należy do substancji lipotropowych zajmujących się przetwarzaniem, stapianiem i transportowaniem molekuł tłuszczu. Wzmacnia wątrobę oraz wspomaga leczenie wielu chorób związanych z podwyższonym cholesterolem. Wykorzystuje się ją w leczeniu zaburzeń pamięci, a także w chorobie Alzheimera.

Cholina – jak ważna jest dla organizmu?

Cholina jest związkiem chemicznym, który z reguły nie można nazwać witaminą B. Jednak ze względu na swoje właściwości i synergiczne działanie z kompleksem witamin B jest zaliczana do tej grupy. Współgra ona z kwasem foliowym wspomagając procesy przemiany tłuszczów, a także utrzymuje serce i mózg w dobrej kondycji. Jest również niezbędna do sprawnego funkcjonowania woreczka żółciowego i wątroby. Bierze udział w produkcji hormonów oraz regulowaniu centralnego układu nerwowego. Cholina wytwarza związek zwany acetylocholiną, która jest niezwykle ważnym neurotransmiterem potrzebnym naszemu mózgowi, a dodatkowo usprawnia pamięć.

Według badań przeprowadzonych przez światowych naukowców istnieje przypuszczenie, że cholina przynosi bardzo duże korzyści w leczeniu wszelkich chorób związanych z centralnym układem nerwowym. Zalicza się do nich szczególnie chorobę Parkinsona czy Alzheimera, które objawiają się niskim poziomem tej cennej witaminy w organizmie.

Doświadczenia naukowe nad choliną dowodzą, że jest ona bardzo istotna dla zapewnienia zdrowego rozwoju mózgu u noworodków. Dlatego kobiety w ciąży i karmiące piersią powinny spożywać produkty bogate w lecytynę. Cholina pomaga usunąć tłuszcz z wątroby do komórek ciała. Wytwarza fosfodylocholinę (lecytynę), która jest ważną substancją, pozytywnie wpływającą na funkcjonowanie mózgu i komórek mózgowych. W Niemczech lekarze bardzo często przepisują fosfadylocholinę w terapiach ciężkich zapaleń i uszkodzeń wątroby. Z reguły preparaty z fosfadylocholiną są dostępne w wielu sklepach ze zdrową żywnością. Jednak osoby mające poważny problem  z funkcjonowaniem wątroby, powinny przed ich zakupem zasięgnąć porady lekarza.

Cholina – występowanie

Bardzo dobrym źródłem zawierającym lecytynę, którą nasz organizm przetwarza w cholinę są:

Ze względu na swoje właściwości wiążące tłuszcz z wodą, lecytyna jest bardzo często dodawanym do produktów spożywczych składnikiem. Są to m.in.:

  • lody
  • margaryna
  • majonez
  • czekolada

Dawkowanie choliny

Niedobory choliny często objawiają się uszkodzeniem wątroby oraz prowadzą do stwardnienia tętnic. Nie została jednak ustalona rekomendowana dzienna dawka spożycia choliny. Większość osób dostarcza jej w swojej diecie od około 300 do 1000 miligramów na dobę, co wydaje się być wystarczające, aby zapobiec niedoborom. Jednakże profilaktycznie adekwatna dzienna dawka powinna wynosić około 425 mg dla kobiet, 450 mg dla kobiet w ciąży, 550 mg dla kobiet karmiących piersią i 550 mg dla mężczyzn.

Spirulina Febico - naturalne witaminy i minerały na wyciągnięcie ręki
Spirulina Febico - wysokiej jakości alga, której skład to 100% czysta Spirulina. Każdy etap, od hodowli, poprzez produkcję, do otrzymania pełnowartościowego produktu, jest poddawany szczegółowej kontroli. Pozwala to uzyskać najwyższej jakości Spirulinę
Zobacz tutaj ...
Spirulina - witaminy i minerały (100% naturalne)
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz błonnik. To źródło minerałów jak cynk, magnez, wapń, żelazo
Zobacz tutaj ...
1 komentuj
  1. kamber
    kamber says:

    Warto nadmienić, że korzystną cenowo formą choliny jest postać dwuwinianu. Z kolei alfa-gpc wyróżnia się działaniem poprawiającym siłę, wytrzymałość oraz wpływa na uwalnianie hormonu wzrostu.Trzecią popularną formą jest CDP-cholina, która przejawia pozytywny wpływ na układ dopaminergiczny.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Zapraszamy!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *