Ziemniak – rodzaje, właściwości i zastosowanie

Ziemniak - rodzaje, właściwości i zastosowanieZiemniak jest warzywem, o którym słyszy się wiele sprzecznych informacji. Jedni uważają go za bezwartościowy i tuczący dodatek, inni z kolei nie wyobrażają sobie życia bez jego obecności na talerzu. Kto wobec tego posiada rację? Czy ziemniaki stanowią zdrowe i cenne warzywo? Poznajmy właściwości oraz zastosowanie ziemniaków.

Historia ziemniaka

Ziemniak należy do grupy warzyw psiankowatych. Do Europy trafił w XVI wieku dzięki Hiszpanom, którzy z kolei przetransportowali je z państwa Inków. Dziś stanowi najbardziej popularne warzywo, którego uprawa odbywa się na dużą skalę. Kuchnia polska głównie bazuje na ziemniakach, a statystyczny Polak spożywa ich w przeciągu roku aż około 100 kilogramów.

Ziemniak – odmiany

Na całym świecie obecnie występuje ponad 10 tysięcy odmian ziemniaków. Z kolei w Polsce około 100. Do najbardziej popularnych należą: Irga, Vineta, Agata, Irys, Lord. Oprócz odmian, wyróżnia się także cztery podstawowe typy ziemniaków. Należą do nich:

  • typ A – odmiany sałatkowe, które po ugotowaniu są trwałe, nie rozpadają się i zachowują rzeczywisty kształt
  • typ B – wszechstronne, czyli takie, które mogą być poddawane wszelkim obróbkom termicznym, a więc pieczeniu, smażeniu, gotowaniu
  • typ C – mączyste, wykorzystywane głównie do pieczenia, smażenia np. placków ziemniaczanych, gotowania pyz czy kopytek
  • typ D – bardzo mączyste, charakteryzują się suchą konsystencją

Ziemniak – właściwości

W składzie ziemniaków znaleźć można mikroelementy takie jak fosfor, wapń, magnez, żelazo, fosfor. Ponadto są one źródłem witaminy A, C, E, K, PP, witamin z grupy B, a także błonnika pokarmowego.

Ziemniaki są lekkostrawne. Ze względu na zawartość błonnika wspomagają procesy trawienne. Ponadto skuteczne są w usuwaniu problemów takich jak zaparcia czy biegunka. Warzywa te skutecznie obniżają poziom wysokiego cholesterolu we krwi. Uważane są też za skuteczny środek o działaniu przeciwbólowym. Okłady z ziemniaków stosowane były w medycynie naturalnej na bóle reumatyczne czy zwichnięcia stawów.

Spożywanie ziemniaków zalecane jest również osobom z nadciśnieniem, a to wszystko dzięki dużej zawartości potasu i niskiej dawce sodu. Warzywo to dostarcza nam dużej ilości energii. Obecne w składzie węglowodany złożone dają na długo uczucie sytości. Pozyskana z nich energia uwalnia się powoli, co powoduje, że przez dłuższy czas nie będziemy czuć głodu.

Jak dobrze wybierać ziemniaki?

Niezależnie od odmiany, ziemniaki powinny mieć zbliżony do siebie kształt, strukturę i barwę. Należy wiedzieć, że im gładsza skóra ziemniaka tym jest lepsza jego jakość. Im bardziej jest chropowata lub kształt ziemniaków jest mocno zróżnicowany tym istnieje większe prawdopodobieństwo, że podczas uprawy przesadzono z ilością nawozów sztucznych, co przekłada się później na ich smak.

Ziemniaki – jak je przygotowywać?

Obecnie istnieje wiele sposobów przygotowywania ziemniaków. Mogą występować w formie osobnego posiłku lub być dodatkiem do całego dania głównego. Najzdrowszym rozwiązaniem jest gotowanie ziemniaków na parze. Z kolei najmniej polecane są smażone w głębokim tłuszczu np. w postaci placków ziemniaczanych, frytek czy chipsów. Są wówczas ciężkostrawne, negatywnie wpływając na nasze zdrowie. Szeroko znane kopytka czy pyzy również nie sprzyjają naszemu zdrowiu jak i samej sylwetce.

Polecane produkty:

Spirulina z chlorellą - naturalne oczyszczenie organizmu
Chlorella w bardzo dokładny sposób oczyszcza organizm, pomaga w likwidacji zaparć, wspiera budowanie naturalnej odporności, odmładza organizm, przyspiesza regenerację uszkodzonych tkanek, poprawia fizyczną i psychiczną kondycję organizmu, dodaje sił wital
Zobacz tutaj ...
Spirulina Febico - naturalne witaminy i minerały na wyciągnięcie ręki
Spirulina Febico - wysokiej jakości alga, której skład to 100% czysta Spirulina. Każdy etap, od hodowli, poprzez produkcję, do otrzymania pełnowartościowego produktu, jest poddawany szczegółowej kontroli. Pozwala to uzyskać najwyższej jakości Spirulinę
Zobacz tutaj ...
Spirulina bioalgi - kompletne wzmocnienie i oczyszczenie organizmu
Hodowla Spiruliny bioalgi mieści się na Tajwanie, wysoko w górach, w miejscu stałego nasłonecznienia (śr. temp. to 25 st. C). Nie naraża to na stres oksydacyjny komórek Spiruliny. Dlatego zachowuje ona bardzo wysokie stężenie składników odżywczych
Zobacz tutaj ...
0 komentarzy:

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Nie wahaj się!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *