Olej z czarnuszki
Olej z czarnuszki

Aktualizacja: 19 października 2022

ZiemniakZiemniak (łac. Solanum tuberosum L.) jest warzywem, o którym słyszy się wiele sprzecznych informacji. Jedni uważają go za bezwartościowy i tuczący dodatek, inni z kolei nie wyobrażają sobie życia bez jego obecności na talerzu. Kto wobec tego posiada rację? Czy ziemniaki stanowią zdrowe i cenne warzywo? Poznajmy właściwości oraz zastosowanie ziemniaków.

Historia ziemniaka

Ziemniak należy do grupy warzyw psiankowatych. Do Europy trafił w XVI wieku dzięki Hiszpanom, którzy z kolei przetransportowali je z państwa Inków. Dziś stanowi najbardziej popularne warzywo, którego uprawa odbywa się na dużą skalę. Kuchnia polska głównie bazuje na ziemniakach, a statystyczny Polak spożywa ich w przeciągu roku aż około 100 kilogramów.

Odmiany ziemniaków

Na całym świecie obecnie występuje ponad 10 tysięcy odmian ziemniaków. Z kolei w Polsce około 100. Do najbardziej popularnych należą: Irga, Vineta, Agata, Irys, Lord. Oprócz odmian, wyróżnia się także cztery podstawowe typy ziemniaków:

  • A – odmiany sałatkowe, które po ugotowaniu są trwałe, nie rozpadają się i zachowują rzeczywisty kształt;
  • B – wszechstronne, czyli takie, które można poddawać wszelkim obróbkom termicznym, a więc pieczeniu, smażeniu, gotowaniu;
  • C – mączyste, wykorzystywane głównie do pieczenia, smażenia np. placków ziemniaczanych, gotowania pyz czy kopytek;
  • D – bardzo mączyste, charakteryzują się suchą konsystencją.

Niezależnie od odmiany, ziemniaki powinny mieć zbliżony do siebie kształt, strukturę i barwę. Należy wiedzieć, że im gładsza skóra ziemniaka tym jest lepsza jego jakość. Im bardziej jest chropowata lub kształt ziemniaków jest mocno zróżnicowany tym istnieje większe prawdopodobieństwo, że podczas uprawy przesadzono z ilością nawozów sztucznych, co przekłada się później na ich smak.

Ziemniaki – wartości odżywcze

W składzie ziemniaków znaleźć można mikroelementy takie jak fosfor, wapń, magnez, żelazo. Ponadto są one źródłem witaminy A, C, E, K, PP, witamin z grupy B, a także błonnika pokarmowego.

Ziemniaki są lekkostrawne. Ze względu na zawartość błonnika wspomagają procesy trawienne. Ponadto skuteczne są w usuwaniu problemów takich jak zaparcia czy biegunka. Warzywa te skutecznie obniżają poziom cholesterolu we krwi. Uważa się je za skuteczny środek o działaniu przeciwbólowym. Okłady z ziemniaków stosowane były w medycynie naturalnej na bóle reumatyczne czy zwichnięcia stawów.

Spożywanie ziemniaków zalecane jest również osobom z nadciśnieniem, a to wszystko dzięki dużej zawartości potasu i niskiej dawce sodu. Warzywo to dostarcza nam dużej ilości energii, a zawartość węglowodanów złożonych na długo uczucie sytości. Pozyskana z nich energia uwalnia się powoli, co powoduje, że przez dłuższy czas nie będziemy czuć głodu.

Ziemniaki – jak je przygotowywać?

Obecnie istnieje wiele sposobów przygotowywania ziemniaków. Mogą występować w formie osobnego posiłku lub być dodatkiem do całego dania głównego. Najzdrowszym rozwiązaniem jest gotowanie ziemniaków na parze. Z kolei najmniej polecane są smażone w głębokim tłuszczu np. w postaci placków ziemniaczanych, frytek czy chipsów. Są wówczas ciężkostrawne, negatywnie wpływając na nasze zdrowie. Szeroko znane kopytka czy pyzy również nie sprzyjają naszemu zdrowiu, jak i samej sylwetce.

Polecane produkty

Spirulina w tabletkach Febico – 100 % naturalne witaminy i minerały
Spirulina Febico – wysokiej jakości alga, której skład to 100% czysta Spirulina. Każdy etap, od hodowli, poprzez produkcję, do otrzymania pełnowartościowego produktu, jest poddawany szczegółowej kontroli. Pozwala to uzyskać najwyższej jakości Spirulinę
Zobacz tutaj ...
Spirulina bioalgi - kompletne wzmocnienie i oczyszczenie organizmu
Hodowla Spiruliny bioalgi mieści się na Tajwanie, wysoko w górach, w miejscu stałego nasłonecznienia (śr. temp. to 25 st. C). Nie naraża to na stres oksydacyjny komórek Spiruliny. Dlatego zachowuje ona bardzo wysokie stężenie składników odżywczych
Zobacz tutaj ...

Bibliografia

  1. Bienia B., Sawicka B., Krochmal-Marczak B., Betlej I., Skiba D., Ziemniak jako źródło składników odżywczych, Rośliny zielarskie, kosmetyki naturalne i żywność funkcjonalna, Wrocław 2015.
  2. Dederko-Kantowicz P., Przewodowski W., Prozdrowotne właściwości ziemniaków, Ziemniak Polski, 2/2021.
  3. Zarzecka K., Gugała M., Zarzecka M., Ziemniak jako dobre źródło składników odżywczych, Postępy Fitoterapii, 3/2013.
  4. Zgórska K., Ziemniak jako składnik racjonalnej diety, Ziemniak Polski, 1/2013.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami