Niedobór kwasu foliowego

Niedobór kwasu foliowegoNiedobór kwasu foliowego w codziennej diecie może negatywnie wpłynąć na zdrowie każdego człowieka. Substancja jest znana głównie z korzystnego wpływu na przebieg ciąży. Nie każdy jednak wie, że jej suplementacja powinna dotyczyć wszystkich. Kwas foliowy określa się również jako witamina B9, należy do grupy folianów i jest rozpuszczalny w wodzie.

Niedobór kwasu foliowego

Do głównych przyczyn niedoboru kwasu foliowego zalicza się:

  • niedostateczną podaż w pożywieniu
  • zwiększone zapotrzebowanie
  • upośledzenie wchłaniania jelitowego oraz zaburzenia przemian biochemicznych jako skutek interakcji z niektórymi lekami
  • długotrwałe stosowanie leków przeciwpadaczkowych, przeciwbólowych, zobojętniających sok żołądkowy, doustnych, a także hormonalnych środków antykoncepcyjnych
  • nadużywanie alkoholu

Najbardziej narażone na niedobór kwasu foliowego są kobiety w ciąży, przedwcześnie urodzone niemowlęta, dzieci o niskiej masie urodzeniowej, dziewczęta w okresie pokwitania oraz osoby starsze, ponieważ zaburzenia trawienia pojawiające się w podeszłym wieku upośledzają wchłanianie tej witaminy.

Foliany pełnią bardzo ważną rolę w tkankach, w których zachodzą intensywne podziały komórkowe. Ich niedobór bądź brak w codziennej diecie wpływa niekorzystnie na rozwój płodu, ponieważ prowadzi między innymi do wad wrodzonych cewy nerwowej. Przy ich braku nadmiar homocysteiny powoduje uszkodzenie śródbłonka naczyń krwionośnych i działa prooksydacyjnie. To z kolei prowadzi do nasilenia stanów zapalnych, przebudowy ścian naczyń, a także przylegania płytek krwi.

Pozostałe skutki niedoboru bądź braku kwasu foliowego w diecie:

  • niekorzystny wpływ na funkcjonowanie układu krwionośnego
  • nasilanie zmian miażdżycowych
  • zwiększone ryzyko choroby niedokrwiennej serca, udaru mózgu czy zakrzepicy
  • zaburzenia w funkcjonowaniu ośrodkowego układu nerwowego
  • dysfunkcja umysłowa
  • zwiększona podatność na rozwój niektórych typów nowotworów

Warto poświęcić chwilę na zapoznanie się ze związkiem niedoboru kwasu foliowego a powstawaniem nowotworów. Wykazano dużą zależność od obecności witaminy B9 w diecie a występowaniem gruczolaków, a także pierwotnych raków jelita grubego. Nadmierne spożywanie alkoholu i brak witaminy B9 aż 4-krotnie zwiększa ryzyko tych chorób.

Źródła folianów w diecie

Głównym źródłem kwasu foliowego jest pokarm, chociaż jego niewielkie ilości syntezuje flora bakteryjna jelit.

Bardzo bogate w witaminę B9 są surowe warzywa liściaste, między innymi szpinak, sałata, kapusta, brukselka, kalafiory, szparagi oraz brokuły, a także bób, zielony groszek, pomidory, buraki, słonecznik, orzechy, owoce cytrusowe i pełne ziarna zbóż. Cennym źródłem folianów są: wątroba, drożdże, jajka i sery.

Suplementacja

Dzienne zapotrzebowanie na kwas foliowy uzależniony jest od między innymi od płci i wieku. Największe jest ono u kobiet w ciąży (0,45 mg dziennie) oraz karmiących piersią (0,53 mg dziennie). Pełnoletni mężczyźni do 60 roku życia potrzebują dziennie 0,3 mg kwasu, z kolei po 60 roku życia wartość ta wzrasta do 0,34 mg. W przypadku kobiet – powyżej 60 roku życia powinno się dostarczyć 0,32 mg kwasu foliowego, a przed tym wiekiem – 0,29 mg.

Kwas foliowy dodaje się również do produktów spożywczych podczas ich produkcji, np. do płatków śniadaniowych. Bardzo ważna jest jednak suplementacja witaminy B9, zwłaszcza wśród osób szczególnie narażonych na jej niedobór.

Bibliografia:

  1. Czeczot H., Kwas foliowy w fizjologii i patologii, Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej, 4/2011.
  2. Gaszyńska J., Kwas foliowy – rola i zasadność suplementacji u różnych grup pacjentów, Poznań 2018.
  3. Cieślik E., Gębusia A., Skutki niedostatecznej podaży kwasu foliowego ze szczególnym uwzględnieniem znaczenia dla kobiet w wieku rozrodczym, Hygeia Public Health, 4/2011.
  4. Kapka-Skrzypczak L., Niedźwiecka J., Skrzypczak J., Wojtyła A., Kwas foliowy – skutki niedoboru i zasadność suplementacji, Medycyna Ogólna i Nauki o Zdrowiu, 1/2012.
Spirulina Febico - naturalne witaminy i minerały na wyciągnięcie ręki
Spirulina Febico - wysokiej jakości alga, której skład to 100% czysta Spirulina. Każdy etap, od hodowli, poprzez produkcję, do otrzymania pełnowartościowego produktu, jest poddawany szczegółowej kontroli. Pozwala to uzyskać najwyższej jakości Spirulinę
Zobacz tutaj ...
Spirulina - witaminy i minerały (100% naturalne)
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...
3 komentarzy:
  1. Katarzyna
    Katarzyna says:

    Dużo się mówi o kwasie foliowym, ale po raz pierwszy przeczytałam, co to tak właściwie jest 🙂 Jem duże ilości szpinaku, więc mam nadzieję, że problem niedoboru tej witaminy mnie nie dotyczy.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Chcesz przyłączyć się do dyskusji?
Nie wahaj się i napisz swoją opinię!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *