Kwas foliowy – działanie i przedawkowanie

Kwas foliowy - działanie i przedawkowanieKwas foliowy zwany również witaminą B9, stanowi bardzo ważny składnik naszej codziennej diety. Jego niedobór może być bardzo groźny dla zdrowia, szczególnie dla zdrowia kobiet w ciąży. Jaka jest zatem rola kwasu foliowego w organizmie? Poznajmy bliżej jego działanie.

Kwas foliowy nazywany witaminą B9, B11 lub folacyną jest rozpuszczalny w wodzie. Nazwa tego związku pochodzi z języka łacińskiego od słowa folium i oznacza w języku polskim liść. Witamina ta jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu krwionośnego i nerwowego. To właśnie ten związek (kwas foliowy) odpowiada za przekształcanie aminokwasów: homocysteiny w metioninę, w wyniku czego powstaje serotonina i noradrenalina. Są one niezbędne w prawidłowej pracy układu nerwowego.

Kwas foliowy – rola w organizmie człowieka

Kwas foliowy, tak jak szereg innych witamin, jest bardzo ważnym  składnikiem naszej diety i pełni istotne funkcje w organizmie człowieka. Kwas foliowy należy do związków egzogennych, dlatego musi być dostarczany do organizmu razem z pożywieniem.

Do jego głównych zadań należy synteza kwasów nukleinowych, z których powstaje DNA. Co za tym idzie, odpowiada za wzrost i funkcjonowanie wszystkich komórek organizmu. Ponadto kwas foliowy uczestniczy w syntezie krwinek czerwonych, co jednocześnie zapobiega powstawaniu anemii. Badania wykazują, że kwas foliowy posiada także działanie przeciwnowotworowe m.in. obniża występowanie raka szyjki macicy.

W układzie pokarmowym kwas foliowy usprawnia pracę wątroby, jelit i żołądka. Ponadto działa uspokajająco i wyciszająco na organizm. Witamina ta bardzo dobrze pozwala radzić sobie ze stresem. W czasie ciąży kwas foliowy reguluje rozwój komórek nerwowych rozwijającego się płodu.

Kwas foliowy wpływa również na nasz stan psychiczny oraz samopoczucie. Jego niedobór przyczynia się do zaburzeń pracy mózgu. Przekłada się to na pogorszenie pamięci i koncentracji.

Kwas foliowy w ciąży

Dla kobiet kwas foliowy w ciąży jest bardzo ważny. Planując posiadanie dziecka lub gdy pojęto już starania koniecznie powinna być przyjmowana codzienna dawka kwasu foliowego w ilości 0,4 mg.

Dlaczego tak ważny jest kwas foliowy w czasie ciąży? Posiada on duże znaczenie w profilaktyce wad cewy nerwowej płodu (m.in. bezmózgowie, rozszczep kręgosłupa). Wady te rozwijają się w pierwszych 4 tygodniach życia płodowego, dlatego tak ważne jest przyjmowanie kwasu foliowego przed  zajściem w ciąże. Ponadto witamina B9 w trakcie ciąży pozwala zapobiegać niedokrwistości przyszłym mamom. Ciekawostką jest fakt, że zapotrzebowanie na kwas foliowy w czasie ciąży wrasta aż 4-krotnie.

Kwas foliowy – źródła

Źródeł kwasu foliowego jest wiele. Witamina ta występuje niemalże w każdym produkcie pochodzenia roślinnego i zwierzęcego. Związek ten zawierają produkty takie jak brokuł, spirulina, pomarańcze, brukselka, szpinak. Ponadto kwas foliowy znaleźć można w wątróbce, pszenicy, jajkach, orzechach i słoneczniku. Najlepiej spożywać produkty świeże, ponieważ zbyt długie ich przechowywanie może obniżać stężenie kwasu foliowego. Dobrym źródłem są również warzywa o zielonych liściach m.in. sałata, szczaw, szparagi, kapusta.

Czy można przedawkować kwas foliowy?

Kwas foliowy jest witaminą rozpuszczalną w wodzie, dlatego jego nadmiar w organizmie wydalany jest z moczem. Z tego też powodu nie ma żadnego niebezpieczeństwa w przedawkowaniu kwasu foliowego. Zalecana dawka 0,4 mg nie wywołuje żadnych skutków ubocznych i może być on stosowany długoterminowo. Może to być nawet kilka lat tak jak inne witaminy.

Warto jednak pamiętać, że większe dawki kwasu foliowego mogą zaburzać rozpoznanie niedokrwistości organizmu, która wywołana jest niedoborem witaminy B12.

Kwas foliowy – objawy niedoboru

Niedobór kwasu foliowego w organizmie może przyczyniać się do wystąpienia:

  • permanentnego zmęczenia
  • rozdrażnienia
  • miażdżycy
  • zaburzeń trawienia
  • wzrostu homocysteiny w moczu
  • zagrożenia płodu

Polecane produkty:

Spirulina z chlorellą - naturalne oczyszczenie organizmu
Chlorella w bardzo dokładny sposób oczyszcza organizm, pomaga w likwidacji zaparć, wspiera budowanie naturalnej odporności, odmładza organizm, przyspiesza regenerację uszkodzonych tkanek, poprawia fizyczną i psychiczną kondycję organizmu, dodaje sił wital
Zobacz tutaj ...
Spirulina Febico - naturalne witaminy i minerały na wyciągnięcie ręki
Spirulina Febico - wysokiej jakości alga, której skład to 100% czysta Spirulina. Każdy etap, od hodowli, poprzez produkcję, do otrzymania pełnowartościowego produktu, jest poddawany szczegółowej kontroli. Pozwala to uzyskać najwyższej jakości Spirulinę
Zobacz tutaj ...
Spirulina bioalgi - kompletne wzmocnienie i oczyszczenie organizmu
Hodowla Spiruliny bioalgi mieści się na Tajwanie, wysoko w górach, w miejscu stałego nasłonecznienia (śr. temp. to 25 st. C). Nie naraża to na stres oksydacyjny komórek Spiruliny. Dlatego zachowuje ona bardzo wysokie stężenie składników odżywczych
Zobacz tutaj ...
2 komentarzy:
  1. Dominika
    Dominika says:

    Tyle się słyszy w telewizji o kwasie foliowym, a w sumie nic konkretnego. A tutaj najważniejsze informacje w pigułce – super!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Nie wahaj się!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *