Drożdże – źródło wielu składników odżywczych

Drożdże - źródło wielu składników odżywczychDrożdże są powszechnie stosowane w przemyśle spożywczym. Posiadają wiele cennych składników odżywczych jak np. witaminy z grupy B, cynk czy fosfor. Jakie właściwości wykazują oraz jakie znalazły zastosowanie? Oto kilka cennych informacji na temat drożdży.

Drożdże (Saccharomyces cerevisiae) są organizmami jednokomórkowymi. Ich właściwości wykorzystywane były już w czasach starożytnych gdzie wierzono, że wykazują działanie wzmacniające i odżywcze. Najpopularniejszym rodzajem drożdży są drożdże piekarskie wykorzystywane do pieczenia bułek i ciast. Z kolei najcenniejsze to drożdże piwne i winne, ponieważ zawierają najwięcej składników odżywczych.

Drożdże – właściwości

Drożdże to źródło m.in. witamin z grupy B. Odgrywają one w organizmie ważną rolę, ponieważ poprawiają pamięć i koncentrację oraz warunkują dobre samopoczucie. Drożdże w swoim składzie zawierają również biotynę, która wpływa na właściwą kondycję włosów, skóry i paznokci. Ponadto przyspieszają wzrost paznokci oraz odbudowuje całą płytkę paznokciową. Biotyna wspomaga również układ nerwowy poprzez zaopatrywanie nerwów w energię. Warunkuje więc dobre samopoczucie oraz witalność.

Drożdże leczą również trądzik młodzieńczy zapobiegając nadmiernej aktywności gruczołów łojowych. Cennym składnikiem jest cynk, który wykazuje właściwości przeciwzapalne. Skuteczny jest w walce z trądzikiem pospolitym, w szczególności w przypadku wykwitów takich jak krosty. Pierwiastek ten zwiększa odporność organizmu, a także łagodzi objawy chorób autoimmunologicznych. Ponadto poprawia pracę trzustki, wspomaga leczenie niedoczynności tarczycy oraz chroni narząd wzroku przed zwyrodnieniem plamki żółtej.

Drożdże zawierają również w swoim składzie makro i mikroelementy takie jak sód i potas, które regulują ciśnienie krwi. Dodatkowo znajdują się w nim wapń i fosfor, które wzmacniają nasz układ kostny, a także magnez, który redukuje stres oraz żelazo zapobiegające anemii. Z kolei obecny w drożdżach selen odpowiedzialny jest na prawidłowe funkcjonowanie tarczycy oraz uczestniczy w syntezie DNA i RNA. Spożywanie drożdży dostarcza do organizmu także chrom, który zwiększa odporność organizmu oraz ogranicza apetyt na słodycze.

Drożdże – zastosowanie

Najpopularniejszym zastosowaniem drożdży jest wykorzystanie ich do pieczenia ciasta drożdżowego lub innych słodkich wypieków. Oprócz deserów można zastosować do pieczenia ciast przeznaczonych np. na pizze lub tradycyjne pieczywo.

Drożdże, a skutki uboczne

Mimo wielu cennych składników odżywczych zbyt długie przyjmowanie drożdży może spowodować zagrzybianie organizmu. Może to obniżać odporność, a także zwiększać podatność na alergeny. Z kolei spożywanie drożdży niewłaściwie przygotowanych może powodować nieprzyjemne uczucie pełności w jamie brzusznej oraz wzdęcia.

Podsumowanie

Drożdże należą do bardzo zdrowych produktów spożywczych. Dzięki składnikom odżywczym jakie posiadają, wykazują bardzo wszechstronne działanie na nasz organizm. Oprócz właściwości typowo leczniczych w dużym stopniu korzystnie wpływają na naszą urodę. Mogą spożywać je wszyscy – kobiety, mężczyźni, osoby młode starsze, a nawet dzieci.

Spirulina + Wapń + Magnez - dla zdrowia kości, zębów i mięśni
Produkt ten zawiera wapń pozyskiwany z algi „Lithothamnium calcareum”. Jest to wapń w pełni naturalny i posiada przez to bardzo wysoką biodostępność, bo aż 96%!
Zobacz tutaj ...
Lacto Flora - zadbaj o florę bakteryjną
Lacto Flora zawiera m.in. laktobakterie i bifidobakterie, które stanowią główny składnik mikroflory u człowieka. W naturalny sposób pomaga zadbać o prawidłową florę bakteryjną w organizmie, ponieważ w każdej kapsułce znajduje się ...
Zobacz tutaj ...
Enzymix - naturalne enzymy
Enzymix zawiera naturalne enzymy takie jak bromelanina, papania, ficyna z figi oraz kurkumę. To właśnie one wspierają proces przyswajania białka w organizmie oraz odpowiadają za prawidłową przemianę materii ...
Zobacz tutaj ...
4 komentarzy:
  1. Dominika
    Dominika says:

    Dla mnie drożdże kojarzą się z ciastem do pizzy. Ja zawsze używam takich drożdży i zawsze moja pizza smakuje całej rodzinie i znajomym 🙂 Dzięki temu artykułowi wiem już jakie jeszcze korzyści są z wykorzystywania nich 🙂

    Odpowiedz
  2. Agnieszka R.
    Agnieszka R. says:

    Drożdże są super, trzeba tylko wiedzieć, jak się właściwie z nimi obchodzić. Uzupełniają nasz organizm w witaminy B i poprawiają kondycję włosów. Właściwości bezcenne.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Chcesz przyłączyć się do dyskusji?
Zapraszamy!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *