Aktualizacja: 31 października 2020
Drożdże są powszechnie stosowane w przemyśle spożywczym. Posiadają wiele cennych składników odżywczych jak np. witaminy z grupy B, cynk czy fosfor. Jakie właściwości wykazują oraz jakie znalazły zastosowanie? Oto kilka cennych informacji na temat drożdży.
Drożdże (Saccharomyces cerevisiae) są organizmami jednokomórkowymi. Ich właściwości wykorzystywane były już w czasach starożytnych gdzie wierzono, że wykazują działanie wzmacniające i odżywcze. Najpopularniejszym rodzajem drożdży są drożdże piekarskie, wykorzystywane do pieczenia bułek i ciast. Z kolei najcenniejsze to drożdże piwne i winne, ponieważ zawierają najwięcej składników odżywczych.
Drożdże – właściwości
Drożdże to źródło m.in. witamin z grupy B. Odgrywają one w organizmie ważną rolę, ponieważ poprawiają pamięć i koncentrację oraz warunkują dobre samopoczucie. Drożdże w swoim składzie zawierają również biotynę, która wpływa na właściwą kondycję włosów, skóry i paznokci. Ponadto przyspieszają wzrost paznokci oraz odbudowuje całą płytkę paznokciową. Biotyna wspomaga również układ nerwowy poprzez zaopatrywanie nerwów w energię. Warunkuje więc dobre samopoczucie oraz witalność.
Drożdże leczą również trądzik młodzieńczy zapobiegając nadmiernej aktywności gruczołów łojowych. Cennym składnikiem jest cynk, który wykazuje właściwości przeciwzapalne. Skuteczny jest w walce z trądzikiem pospolitym, w szczególności w przypadku wykwitów takich jak krosty. Pierwiastek ten zwiększa odporność organizmu, a także łagodzi objawy chorób autoimmunologicznych. Ponadto poprawia pracę trzustki, wspomaga leczenie niedoczynności tarczycy oraz chroni narząd wzroku przed zwyrodnieniem plamki żółtej.
Drożdże zawierają również w swoim składzie makro i mikroelementy takie jak sód i potas, które regulują ciśnienie krwi. Dodatkowo znajdują się w nich wapń i fosfor, które wzmacniają nasz układ kostny, a także magnez, który redukuje stres oraz żelazo zapobiegające anemii. Z kolei obecny w drożdżach selen odpowiedzialny jest na prawidłowe funkcjonowanie tarczycy oraz uczestniczy w syntezie DNA i RNA. Spożywanie drożdży dostarcza do organizmu także chrom, który zwiększa odporność organizmu oraz ogranicza apetyt na słodycze.
Drożdże – zastosowanie
Najpopularniejszym zastosowaniem drożdży jest wykorzystanie ich do pieczenia ciasta drożdżowego lub innych słodkich wypieków. Oprócz deserów można zastosować je do pieczenia ciast przeznaczonych np. na pizze lub tradycyjne pieczywo.
Skutki uboczne spożywania drożdży
Mimo wielu cennych składników odżywczych zbyt długie przyjmowanie drożdży może spowodować zagrzybianie organizmu. Może to obniżać odporność, a także zwiększać podatność na alergeny. Z kolei spożywanie drożdży niewłaściwie przygotowanych może powodować nieprzyjemne uczucie pełności w jamie brzusznej oraz wzdęcia.
Podsumowanie
Drożdże należą do bardzo zdrowych produktów spożywczych. Dzięki składnikom odżywczym jakie posiadają, wykazują bardzo wszechstronne działanie na nasz organizm. Oprócz właściwości typowo leczniczych w dużym stopniu korzystnie wpływają na naszą urodę. Mogą spożywać je wszyscy – kobiety, mężczyźni, osoby młode starsze, a nawet dzieci.
Probiotyki od bioalgi zawierają aż 150 milionów wyselekcjonowanych, naturalnych i żywych szczepów bakterii. Uzupełniają dietę w składniki probiotyczne i roślinne takie jak Lactobacillus Sporogenesis (Bacillus Coagulans), Lactobacillus Acidophilus, ...
Zobacz tutaj ...
Uwielbiam drożdże ale nie wiedziałam o tym że są takie zdrowe i tyle jest ciekawych rzeczy na ich temat ?? mi zawsze kojarzyły się z ciastem drożdżowym ?
Dla mnie drożdże kojarzą się z ciastem do pizzy. Ja zawsze używam takich drożdży i zawsze moja pizza smakuje całej rodzinie i znajomym 🙂 Dzięki temu artykułowi wiem już jakie jeszcze korzyści są z wykorzystywania nich 🙂
Mi także drożdże kojarzą się z pizzą. Jeszcze z drożdżówką oraz z chlebem
Drożdże są super, trzeba tylko wiedzieć, jak się właściwie z nimi obchodzić. Uzupełniają nasz organizm w witaminy B i poprawiają kondycję włosów. Właściwości bezcenne.
Nie przepadam za drożdżami, właściwie to ograniczam je bardzo, mój organizm nie reaguje zbyt dobrze.
Drożdże już zawsze będą kojarzyć mi się z ciastem drożdżowym mojej babci 🙂 Smak i zapach bezcenne! Uwiebiam 😀