Cynamon i miód od dawna używane były w medycynie ludowej na różnego rodzaju schorzenia. Doceniane były przez różne kultury ze względu na swoje właściwości lecznicze. Ponadto połączenie słodkiego i pikantnego smaku jest pyszne i pomaga w utrzymaniu dobrego samopoczucia.
Spis treści
Miód – charakterystyka
Miód produkowany jest przez pszczoły poprzez przetwarzanie nektaru kwiatowego lub wydzielin roślin iglastych. Jest bogaty w glukozę, fruktozę i węglowodany. Działa przeciwutleniająco, przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie. Flawonoidy, olejki eteryczne, nadtlenek wodoru, acetylocholina, cholina oraz jony metali zawarte w miodzie kompleksowo oddziałują na organizm.
Zobacz również: Miód manuka – właściwości.
Cynamon – charakterystyka
Cynamon jest popularną na całym świecie przyprawą, którą pozyskuje się z wysuszonej kory cynamonowca. Jego właściwości zdrowotne znane są od starożytności. Cynamon wykazuje silne działanie dezynfekujące, przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Również pozytywnie wpływa na apetyt, krążenie krwi, przyspiesza przemianę materii, a także pomaga w walce z trądzikiem.
Zobacz również: Herbata cynamonowa – właściwości zdrowotne.
Cynamon i miód
Po połączeniu miodu i cynamonu otrzymujemy mieszankę, która z pewnością przyniesie ulgę w reumatoidalnych stanach zapalnych, problemach żołądkowych, przeziębieniach i trądziku.
1. Artretyzm
Silne właściwości przeciwzapalne miodu i cynamonu pomagają w leczeniu reumatoidalnego zapalenia stawów. Liczne badania wykazały, że ta mieszanka łagodzi stany zapalne i ból. Warto na miejsca objętym bólem nakładać mieszankę miodu i cynamonu w postaci pasty. Łyżkę miodu połącz z dwiema łyżkami wody i łyżeczką cynamonu. Mieszaj do uzyskania jednorodnej masy. Wmasowuj powoli pastę w miejsca dotknięte bólem.
2. Problemy z trawieniem
Warto również zastosować miód i cynamon w problemach żołądkowych. Dolegliwości takie jak gazy, zaparcia, wrzody czy nieżyt żołądka i jelit mogą być naturalnie leczone dzięki mieszance tych dwóch produktów. Miód wspiera pracę całego układu pokarmowego dzięki swoim probiotycznym właściwościom. Cynamon natomiast pomaga w walce z drobnoustrojami, które mogą powodować zaburzenia pracy układu pokarmowego, a także niszczy bakterie odpowiedzialne za powstawanie wrzodów.
4. Przeziębienie
Jesień i zima to okres częstych przeziębień i towarzyszących im objawów. Olejki eteryczne zawarte w cynamonie niszczą bakterie, które często są przyczyną przeziębienia. W połączeniu z miodem tworzą barierę ciężką do przebicia. Wzmacniają układ odpornościowy i zmniejszają ilość wolnych rodników w organizmie. Warto pić szklankę ciepłej wody w połączeniu z jedną łyżką miodu i jedną łyżeczką cynamonu, raz dziennie.
5. Trądzik
Właściwości bakteriobójcze miodu i cynamonu skutecznie chronią skórę przed kolonizacją bakterii i dobrze ją oczyszczają. Dobrym pomysłem jest maseczka na twarz, na którą składają się 3 łyżki miodu i 1 łyżeczka cynamonu. Odpowiednio wymieszane tworzą pastę, którą nakładamy na twarz na 30 minut. Taka maseczka redukuje opuchliznę i zaczerwienienia, a także zmniejsza widoczność blizn potrądzikowych.
Podsumowanie
Jak widać, cynamon i miód w jednej postaci mają szerokie zastosowanie i mogą przynieść wiele pozytywnych skutków dla naszego zdrowia. Kombinację tą z powodzeniem stosuje się od wieków, dlatego warto zacząć ją używać.

Spirulina w tabletkach Febico – 100 % naturalne witaminy i minerałySpirulina Febico – wysokiej jakości alga, której skład to 100% czysta Spirulina. Każdy etap, od hodowli, poprzez produkcję, do otrzymania pełnowartościowego produktu, jest poddawany szczegółowej kontroli. Pozwala to uzyskać najwyższej jakości Spirulinę
Zobacz tutaj ...
Spirulina bioalgi - kompletne wzmocnienie i oczyszczenie organizmuHodowla Spiruliny bioalgi mieści się na Tajwanie, wysoko w górach, w miejscu stałego nasłonecznienia (śr. temp. to 25 st. C). Nie naraża to na stres oksydacyjny komórek Spiruliny. Dlatego zachowuje ona bardzo wysokie stężenie składników odżywczych
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Marwicka J., Gałuszka R., Gałuszka G., Podolska A., Żurawski Ł., Niemyska K., Analiza właściwości miodu pszczelego i jego zastosowanie w dietetyce i kosmetologii, Kosmetologia Estetyczna, 2/2014.
- Dubiago G., Nowak A., Klimowicz A., Wybrane właściwości miodu szczególnie przydatne w kosmetologii, Postępy Fitoterapii, 1/2018.
- Sztaba D., Barwa szafranu, aromat cynamonu, smak kaparów – właściwości lecznicze biblijnych przypraw, Farmakologia Polska, 1/2009.
- Jasicka-Misiak I., Kafarski P., Chemiczne markery miodów odmianowych, Wiadomości Chemiczne, 65/2011.




Uwielbiam połączenie miodu i cynamonu ?
Dziękuję za poruszenie tego tematu naturalnych lekarstw. Szczególnie teraz jesienią by wzmacniać odporność, energię i pracę mózgu. Bardzo lubię cynamon cejloński, za miodem nie przepadam, ale olej kokosowy wspaniale działa antybakteryjnie 🙂 Dowiedziałam się ze miód wspiera układ trawienny, czy mogą używać go osoby chore na Candidę?
Lubię naturalne metody, ostatnio tylko takich używam i dajemy radę – lekarza omijamy szerokim łukiem. Miód uwielbiam, dzieci dostają do herbaty. Z cynamonem jeszcze nie próbowaliśmy ale na pewno jest pyszne i skuteczne.
Uwielbiam połączenie cynamonu z miodem. Nie wiedziałam, że ma tyle dobra w sobie