Kolagen do picia
Kolagen do picia

Cynamon i miód - lecznicza mieszankaCynamon i miód od dawna używane były w medycynie ludowej na różnego rodzaju schorzenia. Doceniane były przez różne kultury ze względu na swoje właściwości lecznicze. Ponadto połączenie słodkiego i pikantnego smaku jest pyszne i pomaga w utrzymaniu dobrego samopoczucia.

Miód – charakterystyka

Miód produkowany jest przez pszczoły poprzez przetwarzanie nektaru kwiatowego lub wydzielin roślin iglastych. Jest bogaty w glukozę, fruktozę i węglowodany. Działa przeciwutleniająco, przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie. Flawonoidy, olejki eteryczne, nadtlenek wodoru, acetylocholina, cholina oraz jony metali zawarte w miodzie kompleksowo oddziałują na organizm.

Zobacz również: Miód manuka – właściwości.

Cynamon – charakterystyka

Cynamon jest popularną na całym świecie przyprawą, którą pozyskuje się z wysuszonej kory cynamonowca. Jego właściwości zdrowotne znane są od starożytności. Cynamon wykazuje silne działanie dezynfekujące, przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Również pozytywnie wpływa na apetyt, krążenie krwi, przyspiesza przemianę materii, a także pomaga w walce z trądzikiem.

Zobacz również: Herbata cynamonowa – właściwości zdrowotne.

Cynamon i miód

Po połączeniu miodu i cynamonu otrzymujemy mieszankę, która z pewnością przyniesie ulgę w reumatoidalnych stanach zapalnych, problemach żołądkowych, przeziębieniach i trądziku.

1. Artretyzm

Silne właściwości przeciwzapalne miodu i cynamonu pomagają w leczeniu reumatoidalnego zapalenia stawów. Liczne badania wykazały, że ta mieszanka łagodzi stany zapalne i ból. Warto na miejsca objętym bólem nakładać mieszankę miodu i cynamonu w postaci pasty. Łyżkę miodu połącz z dwiema łyżkami wody i łyżeczką cynamonu. Mieszaj do uzyskania jednorodnej masy. Wmasowuj powoli pastę w miejsca dotknięte bólem.

2. Problemy z trawieniem

Warto również zastosować miód i cynamon w problemach żołądkowych. Dolegliwości takie jak gazy, zaparcia, wrzody czy nieżyt żołądka i jelit mogą być naturalnie leczone dzięki mieszance tych dwóch produktów. Miód wspiera pracę całego układu pokarmowego dzięki swoim probiotycznym właściwościom. Cynamon natomiast pomaga w walce z drobnoustrojami, które mogą powodować zaburzenia pracy układu pokarmowego, a także niszczy bakterie odpowiedzialne za powstawanie wrzodów.

4. Przeziębienie

Jesień i zima to okres częstych przeziębień i towarzyszących im objawów. Olejki eteryczne zawarte w cynamonie niszczą bakterie, które często są przyczyną przeziębienia. W połączeniu z miodem tworzą barierę ciężką do przebicia. Wzmacniają układ odpornościowy i zmniejszają ilość wolnych rodników w organizmie. Warto pić szklankę ciepłej wody w połączeniu z jedną łyżką miodu i jedną łyżeczką cynamonu, raz dziennie.

5. Trądzik

Właściwości bakteriobójcze miodu i cynamonu skutecznie chronią skórę przed kolonizacją bakterii i dobrze ją oczyszczają. Dobrym pomysłem jest maseczka na twarz, na którą składają się 3 łyżki miodu i 1 łyżeczka cynamonu. Odpowiednio wymieszane tworzą pastę, którą nakładamy na twarz na 30 minut. Taka maseczka redukuje opuchliznę i zaczerwienienia, a także zmniejsza widoczność blizn potrądzikowych.

Podsumowanie

Jak widać, cynamon i miód w jednej postaci mają szerokie zastosowanie i mogą przynieść wiele pozytywnych skutków dla naszego zdrowia. Kombinację tą z powodzeniem stosuje się od wieków, dlatego warto zacząć ją używać.

Polecane produkty

Spirulina w tabletkach Febico – 100 % naturalne witaminy i minerały
Spirulina Febico – wysokiej jakości alga, której skład to 100% czysta Spirulina. Każdy etap, od hodowli, poprzez produkcję, do otrzymania pełnowartościowego produktu, jest poddawany szczegółowej kontroli. Pozwala to uzyskać najwyższej jakości Spirulinę
Zobacz tutaj ...

Bibliografia

  1. Marwicka J., Gałuszka R., Gałuszka G., Podolska A., Żurawski Ł., Niemyska K., Analiza właściwości miodu pszczelego i jego zastosowanie w dietetyce i kosmetologii, Kosmetologia Estetyczna, 2/2014.
  2. Dubiago G., Nowak A., Klimowicz A., Wybrane właściwości miodu szczególnie przydatne w kosmetologii, Postępy Fitoterapii, 1/2018.
  3. Sztaba D., Barwa szafranu, aromat cynamonu, smak kaparów – właściwości lecznicze biblijnych przypraw, Farmakologia Polska, 1/2009.
  4. Jasicka-Misiak I., Kafarski P., Chemiczne markery miodów odmianowych, Wiadomości Chemiczne, 65/2011.

Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami