Kamfora – właściwości i zastosowanie

Kamfora - właściwości i zastosowanieKamfora jest organicznym związkiem pochodzenia roślinnego. Otrzymuje się ją z drewna cynamonowca kamforowego, który charakteryzuje się szerokimi właściwościami leczniczymi. Jak więc wpływa na zdrowie człowieka oraz gdzie znalazła zastosowanie? Podpowiadamy.

Czym dokładnie jest kamfora?

Kamfora posiada woskowatą konsystencję i zalicza się do związków łatwopalnych. Pozyskiwana jest z drewna drzewa cynamonowca kamforowego (kamforowca lub drzewa kamforowego). Ciekawostką jest fakt, że drewno z kamfory wydziela swój zapach nawet przez kilka lat i posiada właściwości grzybobójcze oraz odstraszające mole i inne insekty. Z tego względu wykorzystuje się je do produkcji mebli takich jak kuferki czy skrzynie.

W krajach Dalekiego Wschodu kamforę wykorzystuje się w medycynie ludowej od wielu wieków w charakterze leku wykazującego właściwości rozgrzewające. Obecnie z kamfory produkuje się olejek kamforowy, który stosuje się w dziedzinach takich jak medycyna, przemysł chemiczny, perfumeryjny czy zbrojeniowy. W dzisiejszych czasach produkuje się ją również w sposób syntetyczny. Stanowi składnik m.in. preparatów przeciwko owadom.

Kilka słów historii…

Przez wiele wieków kamfora stosowana była jako przyprawa kulinarna oraz składnik leków i kadzideł. W Starożytności i Średniowieczu w krajach Bliskiego Wschodu jak i w Europie stosowana była jako element składowy słodyczy, a także do celów leczniczych. Z kolei w dzisiejszych czasach kamforę chętnie wykorzystuje się w kuchni indyjskiej i tam powszechnie jest dostępna.

Właściwości kamfory

Należy zaznaczyć, że od wielu lat kamfora wykorzystywana jest w celach zdrowotnych. Oto jej najważniejsze właściwości terapeutyczne.

1. Redukuje ból mięśni i stawów.

W takiej sytuacji kamfora to bardzo skuteczny środek leczniczy. Głównie ze względu na swoje działanie przeciwzapalne. Wykonywany na niej masaż obolałych mięśni oraz stawów poprawia krążenie krwi oraz limfy, zmniejsza napięcie mięśni oraz przyspiesza ich regenerację.

2. Zmniejsza napięcie nerwowe.

Stosowanie kamfory w przypadku napięć nerwowych wykorzystywane było już w czasach starożytnych. W związku z tym doskonale sprawdza się również w przypadku zespołu niespokojnych nóg, objawiającego się niekontrolowaną potrzebą poruszania nogami. Aby zniwelować ten dyskomfort warto skorzystać z dobroczynnych właściwości kamfory. Jej działanie przeciwskurczowe pomoże zmniejszyć uciążliwe objawy.

3. Oczyszcza skórę trądzikową.

Ze względu na swoje właściwości przeciwzapalne oraz antybakteryjne kamfora sprawdza się w pielęgnacji skóry trądzikowej. Pomocna jest w redukcji uciążliwych wykwitów skórnych, zapobiega powstawaniu stanów zapalnych, reguluje produkcję sebum oraz zmniejsza obrzęki i zaczerwienienia skóry.

4. Leczy odciski.

Obecne na skórze odciski mogą powodować nie lada dyskomfort, szczególnie podczas stania lub chodzenia. W celu złagodzenia dolegliwości warto więc wykorzystać właściwości kamfory. Cechuje się ona silnym działaniem antyseptycznym, w związku z tym może wspomóc leczenie tej przykrej dolegliwości.

5. Zwalcza wszawicę.

Idealnie w takiej sytuacji sprawdzi się olej kokosowy i kamfora. Ten pierwszy dusi wszy, z kolei kamfora zabija je dzięki właściwościom przeciwpasożytniczym. Z problemem wszawicy świetnie radzi sobie również olejek z drzewa herbacianego.

6. Usuwa opryszczkę.

Opryszczka oraz towarzyszący jej dyskomfort to bardzo powszechna, zaraźliwa dolegliwość skórna. W jej leczeniu pomocna jest kamfora, która pomaga niwelować nieprzyjemne objawy. Niweluje ona dolegliwości bólowe oraz zmniejsza uczucie swędzenia wywołane przez zmiany chorobowe.

7. Redukuje kaszel.

Silny aromat kamfory wykorzystywany jest w leczeniu kaszlu, ze względu na działanie oczyszczające drogi oddechowe. Warto więc wiedzieć, że wiele preparatów aptecznych przeznaczonych do redukcji kaszlu bądź kataru zawiera właśnie kamforę.

8. Inne.

  • hamuje nadmierną potliwość
  • działa dezynfekująco
  • usuwa zrogowaciały naskórek
  • ułatwia oddychanie
  • przyspiesza wzrost włosów

Zastosowanie kamfory w kosmetyce

Kamforę bardzo chętnie wykorzystuje się również w dziedzinie kosmetologii. Produkuje się z niej kremy do pielęgnacji stóp, głównie na lato, które dają uczucie orzeźwienia skóry. Stosuje się ją również w kosmetykach do oczyszczania twarzy i demakijażu. Szczególnie poleca się ją dla cer trądzikowych i problematycznych.

Ze względu na właściwości pobudzające krążenie krwi stanowi komponent kosmetyków aktywnych, takich jak serum czy maseczki do twarzy.

Kamforę wykorzystuje się również w przemyśle perfumeryjnym, głównie jako składnik antyperspirantów, dezodorantów oraz perfum.

Olej z czarnuszki w kapsułkach
Czarnuszka siewna (łac. Nigella sativa) jest naturalną substancją znaną od tysiącleci ze swych właściwości leczniczych. Znacząco wpływa na poprawę zmienionej chorobowo skóry. Działa antygrzybicznie, przeciwwirusowo, antyalergicznie, przeciwwrzodowo, ...
Zobacz tutaj ...
Bio olej z czarnuszki w płynie - 100% naturalny
Tłoczony na zimno olej z czarnuszki egipskiej dzięki swoim właściwościom może pomóc w zwalczaniu wszelkiego rodzaju zmian skórnych. Chroni komórki organizmu przed wolnymi rodnikami co powoduje, że skóra wygląda młodziej ...
Zobacz tutaj ...
2 komentarzy:
  1. Katarzyna Mirek
    Katarzyna Mirek says:

    Zupełnie nie wiedziałam, że kamfora może pomagać na tak wiele rzeczy. To jest coś po co sięgały nasze babcie a my trochę o tym zapomnieliśmy

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Zapraszamy!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *