Miód pszczeli – właściwości lecznicze

Miód pszczeli - właściwości leczniczeMiód pszczeli stanowi naturalną formę żywności, która szczyci się bardzo korzystnymi właściwościami. Z tego względu wykorzystywany jest on nie tylko w medycynie naturalnej, ale i w branży kosmetycznej, gdzie służy do pielęgnacji całego ciała. Miód m.in. wzmacnia odporność, nawilża skórę i łagodzi podrażnienia. Jak jeszcze wpływa na nasz organizm? Oto korzyści, które wykazuje ten popularny produkt.

Miód nie tylko stanowi pyszną, słodką przekąskę, ale jest również produktem zdrowym i wartościowym dla naszej urody. Zwykle posiada gęstą konsystencję, jednak występuje także w postaci płynnej i w różnych rodzajach. Jest to zależne głównie od tego w jaki sposób powstał. Jeśli z nektaru, są to miody nektarowe czyli tzw. kwiatowe. Jeżeli ze spadzi są to wówczas miody spadziowe. Występują także miody mieszane. Od rodzaju miodu zależy również jego barwa. Może być ona koloru od białego poprzez jasnożółty, ciemnożółty aż do brązowego.

Miód pszczeli – właściwości lecznicze

Na początku warto zaznaczyć, że wszystkie składniki odżywcze zawarte w miodzie po jego spożyciu trafiają bezpośrednio do naszego obiegu krwi z pominięciem procesu trawienia. Oprócz zawartości wielu wartościowych związków, miód wzbogacany jest specjalnymi enzymami, pochodzącymi od pszczół, które obecne są w trakcie jego produkcji.

W skład miodu wchodzi wiele cukrów, głównie fruktoza i glukoza i w nieco mniejszej ilości sacharoza. Z tego względu działanie miodu może być wykorzystane również u diabetyków, bowiem osoby chore na cukrzycę łatwo przyswajają fruktozę. Ciekawostką jest fakt, że miód skutecznie hamuje rozwój próchnicy. Bakterie za nie odpowiedzialne blokowane są przez nadtlenek wodoru, który znajduje się w naturalnym miodzie. Dodatkowo zawarta w tym produkcie acetylocholina wspomaga pracę serca. Podobnie działanie wykazuje także znajdujący się w nim potas.

Miód wykazuje działanie antybiotyczne, które zapobiega rozwojowi bakterii, grzybów i wirusów. Stanowi doskonały preparat nawilżający skórę. Głównie z tego względu występuje jako składnik wielu kosmetyków przeznaczonych zarówno do twarzy jak i ciała.

Miód pszczeli zmniejsza również szkodliwe działanie używek np. kawy, alkoholu czy tytoniu. Wspomaga naturalne oczyszczanie organizmu. Ponadto ze względów łagodzących wykorzystywany jest również w przypadku choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy. Nie każdy wie, że miód zapobiega biegunkom (skraca czas ich trwania) i redukuje zaparcia. Stanowi doskonały środek redukujący stres, bowiem wykazuje właściwości uspokajające i poprawia samopoczucie.

Miód posiada także właściwości moczopędne, które wykorzystywane są w dolegliwościach układu moczowego. Są to m.in. zapalenie pęcherza moczowego, miedniczek nerkowych czy kamica pęcherza moczowego.

Do innych cennych właściwości miodu zalicza się:

Miód pszczeli – w jaki sposób najlepiej spożywać?

Istnieje wiele teorii na temat sposobów spożywania miodu. Słyszy się często o metodzie rozpuszczania miodu w szklane przegotowanej wody, którą następnie odstawiamy na noc i spożywamy dopiero ranem. Inni twierdzą, że nie jest to do końca trafny sposób, ponieważ obecne w nim enzymy i hormony roślinne osadzają się na ściankach szklanki, co powoduje utratę składników odżywczych. W związku z tym najbardziej popularnym i jednak jednym z lepszych metod jest spożywanie miodu w sposób bezpośredni, bez jego rozpuszczania.

Miód pszczeli i gorąca herbata – czy to właściwe połączenie?

Miód i herbata to bardzo dobre połączenie. Pamiętajmy jednak, aby jej temperatura nie przekraczała 50-60 stopni Celsjusza. Jeśli jednak zdarzy się, że dodamy go do świeżo zaparzonej herbaty, należy wypić ją w przeciągu 10 minut. A to dlatego, że obecne w miodzie enzymy o działaniu antybiotycznym są bardzo wrażliwe na działanie zarówno światła jak i temperatury.

Spirulina bioalgi - kompletne wzmocnienie i oczyszczenie organizmu
Hodowla Spiruliny bioalgi mieści się na Tajwanie, wysoko w górach, w miejscu stałego nasłonecznienia (śr. temp. to 25 st. C). Nie naraża to na stres oksydacyjny komórek Spiruliny. Dlatego zachowuje ona bardzo wysokie stężenie składników odżywczych
Zobacz tutaj ...
6 komentarzy:
  1. Aneta
    Aneta says:

    Uwielbiamy miód, ale trzeba na niego uważać przy dzieciach, bo zbyt często, gdy dziecko go je, to rozluźnia kupę.

    Odpowiedz
  2. Julita
    Julita says:

    Ja stosuję miód w niewielkiej ilości, bo nie przepadam za aż taką dawką słodyczy, ale doceniam jego dobroczynne właściwości 🙂

    Odpowiedz
  3. Patrycja Czubak
    Patrycja Czubak says:

    Zaopatruje się w miód od pszczółek z prywatnej pasieki. Herbatka z nim jest przepyszna i zdrowa, jak się okazuje 🙂

    Odpowiedz
  4. Magda
    Magda says:

    Jestem ogromną fanką miodu, ale tylko takiego porządnego. Jeszcze gdy byłam dzieckiem mój pradziadek miał swoją miała pasiekę i to był najlepszy miód na świecie 🙂

    Odpowiedz
  5. Damian
    Damian says:

    Uwielbiam miód i dodaję go do kawy, jeśli tylko mam w domu. Dzięki temu kawa jest przyjemnie słodka, delikatna i kremowa, a nie kwaśna jak sok cytrynowy.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Zapraszamy!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *