Kawa – leczenicze właściwości i wpływ na urodę

Kawa - leczenicze właściwości i wpływ na urodęKawa to obecnie jeden z najpopularniejszych napojów, które spożywamy. Zdania o niej są mocno podzielone. Jedni uważają, że szkodzi sercu, inni zaś twierdzą, że doskonale pobudza i poprawia samopoczucie. Prawda leży po środku. Jednak najważniejsze jest, aby nie korzystać z niej w nadmiarze. Posiada wówczas wiele korzystnych właściwości nie tylko tych zdrowotnych ale i upiększających. Można więc wtedy połączyć przyjemne z pożytecznym, tak aby służyła zarówno zdrowiu jak i urodzie.

Jest wiele rodzajów kawy. Jej postać zależna jest od poddania ziaren różnym procesom technologicznym. Mamy więc do wyboru kawę ziarnistą, mieloną i rozpuszczalną. Na rynku obecne są również kawy z dodatkiem różnych aromatów np. wanilii, orzechów, karmelu czy czekolady, a także z obniżoną zawartością kofeiny czy z domieszką mleka.

Co w sobie kryje kawa?

Jednym z najbardziej znanych składników kawy jest oczywiście kofeina. Oprócz niej, w ziarnach kawy występują także antyoksydanty (polifenole), garbniki, sole mineralne takie jak magnez, potas, wapń, fosfor, żelazo, chrom, sód, cynk, witaminy z grupy B i kwasy organiczne np. (mlekowy, mrówkowy). Kawa to również  źródło węglowodanów, białka, kwasów tłuszczowych, olejków eterycznych i błonnika.

Właściwości kawy

Przeciwutleniacze zawarte w kawie działają przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie. Kawa w bardzo szybki sposób wchłaniana jest do organizmu z przewodu pokarmowego. W około 30 minut po jej spożyciu dochodzi do jej maksymalnego stężenia we krwi. Ten aromatyczny napój podnosi także poziom serotoniny (hormonu szczęścia) w organizmie. To właśnie dzięki temu wypicie kawy znacznie poprawia nasze samopoczucie. Ponadto spożycie jej zwiększa poziom adrenaliny, rozszerza naczynia krwionośne i stymuluje układ nerwowy. Po wypiciu jednej filiżanki kawy widoczna jest również redukcja zmęczenia i senności. Dzięki zawartości polifenoli chroni organizm przed działaniem wolnych rodników, a także zapobiega przedwczesnym procesom starzenia się.

Czy wiesz kiedy powinno spożywać się kawę? Jeśli nie, to koniecznie zajrzyj do naszego artykułu: Kiedy najlepiej pić kawę?

Zastosowanie kawy

Bogaty skład kawy sprawia, że posiada ona wiele właściwości leczniczych i pielęgnacyjnych, a co za tym idzie, wykazuje szerokie zastosowanie zarówno w medycynie naturalnej, kuchni jak i kosmetyce.

1. Kawa dla zdrowia.

  • Poprawia pamięć i koncentrację mózgu – występująca w kawie kofeina pobudza ośrodkowy układ nerwowy usprawniając procesy odpowiedzialne za myślenie oraz przyspiesza przepływ impulsów elektrycznych w mózgu. Wykazuje więc działanie stymulujące na pamięć i koncentracje.
  • Wspomaga leczenie astmy i alergii – badania prowadzone nad kawą wykazały, że może przyczyniać się do wspomagania leczenia alergii oraz chorób przewodu oddechowego – astmy. Wszystko to dzięki działaniu obniżającemu histaminę we krwi, która jest związkiem uczestniczącym w procesach alergicznych. W przypadku astmy zmniejsza ona częstotliwość występowania ataków duszności poprzez działanie rozszerzające oskrzela.
  • Zapobiega chorobie Parkinsona i Alzheimera – do tej pory przeprowadzone badania wykazują, że regularne spożywanie niedużych ilości kawy może w niewielkim stopniu hamować rozwój chorób układu nerwowego, w tym także choroby Alzheimera i Parkinsona.
  • Zapobiega powstawaniu groźnych chorób –  antyoksydanty zawarte w kawie zarówno neutralizują wolne rodniki jak i zapobiegają powstawaniu groźnych chorób, w tym również nowotworów. Ponadto oczyszczają organizm z zalegających szkodliwych dla nas toksyn.

2. Kawa dla urody.

  • Niweluje oznaki starzenia skóry – kofeina obecna w kawie jest jednym z podstawowych składników wielu kosmetyków przeznaczonych dla cer dojrzałych. Głównie dlatego, że poprawia mikrokrążenie skóry, ale również wykazuje działanie przeciwbakteryjne i przeciwzapalne.
  • Redukuje cienie pod oczami – kofeina to również częsty składnik kosmetyków do pielęgnacji okolicy oczu np. kremów. Poprawia mikrokrążenie skóry oraz rozszerza naczynia włosowate, a także usprawnia w nich przepływ krwi. Przyczynia się to do redukcji nieestetycznych cieni w okolicach oczu.
  • Stymuluje wzrost włosów – kofeina zawarta również w kosmetykach do pielęgnacji włosów np. odżywkach, maskach czy szamponach, poprawia krążenie owłosionej skóry głowy, pobudza cebulki włosa, skutkując ich zwiększonym wzrostem. Co ważne zmniejsza również podatność mieszków włosowych na negatywne działanie hormonów, które występuje podczas łysienia u mężczyzn.
  • Wspomaga redukcję cellulitu – kofeina zawarta w kawie hamuje produkcję nowych komórek tłuszczowych i dodatkowo przyspiesza proces lipolizy (reakcja rozpadu trójglicerydów w tkance tłuszczowej). Ponadto stosowanie kosmetyków do ciała z zawartością kofeiny będzie pobudzać krążenie krwi. Wpłynie również na elastyczność i jędrność skóry niwelując oznaki pomarańczowej skórki.
  • Pomaga schudnąćkawa z zawartością kofeiny przyspiesza przemiany metaboliczne w organizmie, zwłaszcza spalanie tkanki tłuszczowej. Stąd też zastosowanie jej w dietach odchudzających jako forma uzupełnienia.

3. Kawa w kuchni.

  • Kawa podawana w niewielkich ilościach jest zdrowym napojem spożywanym na ciepło lub zimno, który regeneruje i dodaje energii.
  • Stanowi smaczny dodatek używany do ciast, lodów czy innych deserów.
Żeń-szeń i guarana
Połączenie żeń-szenia i guarany sprawiło, że otrzymaliśmy produkt, którego składniki uzupełniają swoje działanie. Dzięki temu znacznie lepiej wspierają organizm ...
Zobacz tutaj ...
1 komentuj
  1. Miigi
    Miigi says:

    Bardzo dobrze na jasność myślenia, poprawę mikrokrążenia naczyń w mózgu działa ginkgo biloba. Herbata ma ekstrakty w kapsułkach z tej rośliny.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Zapraszamy!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *