Miód spadziowyMiód spadziowy to jedna z cenniejszych odmian miodu pszczelego. Charakteryzuje się ciemnobrunatnym zabarwieniem i lekko korzennym lub żywicznym aromatem. Miód ten produkowany jest ze spadzi.

Co to jest spadź?

Spadź jest gęstą, słodką cieczą występującą na liściach i gałązkach niektórych drzew. Innymi słowy jest to sok roślinny przetworzony przez mszyce, czerwce oraz miodówki. Nakłuwają one liście i młode pędy, po czym wysysają sok. Po usunięciu białka będącego pokarmem dla tych owadów, wydalają resztę w postaci kropelek zwanych rosą miodową bądź spadzią.

Spadź w naszej strefie geograficznej występuje głównie na jodłach, świerkach, sosnach, lipach, klonach i wierzbach. W zależności od gatunku drzew, z jakiego zbierana jest spadź, uzyskuje się miody ze spadzi iglastej, ze spadzi liściastej oraz mieszane nektarowo-spadziowe. Jest to zatem największa różnica między miodem nektarowym (produkowanym z nektaru znajdującego się na kwiatach) a miodem spadziowym (produkowanym ze spadzi).

Miód spadziowy – skład chemiczny

Miód spadziowy zawiera dużą ilość wielocukrów, ponieważ aż około 10%. Dla porównania, miody nektarowe zawierają około 3% wielocukrów. Zawiera również bardzo dużą ilość cukrów prostych. Do pozostałych składników miodu spadziowego zalicza się między innymi:

Miód zawiera pewną ilość enzymów roślinnych i enzymów pochodzących z organizmów pszczół. To właśnie w dużej mierze one odpowiadają za zdrowotny charakter miodu spadziowego (i każdego innego rodzaju miodu). Należy jednak pamiętać, że w temperaturze około 45 stopni Celsjusza dochodzi do denaturacji białek i enzymów, przez co miód traci wiele swoich cennych właściwości. Miód spadziowy, w porównaniu do miodów nektarowych, zawiera dużo większą ilość aminokwasów, białek i enzymów.

Właściwości zdrowotne miodu spadziowego

Miód spadziowy jest przede wszystkim produktem spożywczym. Nie należy zatem opisywać go jako lek czy środek wspierający leczenie różnych chorób. Miód powinien być stałym elementem diety, a nie wyłącznie produktem spożywanym w okresie przeziębienia. Nie wykazuje on bardzo silnych właściwości farmakologicznych, jednak dzięki bogatemu składowi może wspierać czynność wielu układów organizmu.

W pierwszej kolejności należy wspomnieć, że miód spadziowy znacznie odciąża wątrobę. Dzieje się tak, ponieważ zawiera dużą ilość glukozy i fruktozy, które są łatwo przyswajalne przez ten narząd. Miód może stanowić zatem zdrowy zamiennik tradycyjnego cukru. Spożycie miodu przez cukrzyków wciąż jest tematem kontrowersyjnym. Niektóre badania wykazują polepszenie profilu lipidowego u tych pacjentów, zaś jeszcze inne wskazują na niekorzystny wzrost poziomu hemoglobiny.

Jedną z najbardziej charakterystycznych właściwości miodu jest poprawa odporności organizmu. Wpływa na to głównie zawartość enzymów, flawonoidów oraz pewnej ilości witamin. Ponadto miód w okresie przeziębienia i grypy często spożywany jest z cytryną, herbatą, czosnkiem i innymi produktami, które dodatkowo wspierają układ immunologiczny. Wykazano, że regularne spożywanie odpowiedniej ilości miodu spadziowego łagodzi kaszel, szczególnie pojawiający się w nocy.

Miód spadziowy wspiera również czynność układu sercowo-naczyniowego. Wpływa na to głównie działanie antyoksydacyjne niektórych jego składników. Dodatkowo miód ten wpływa na obniżenie stężenia trójglicerydów i cholesterolu całkowitego oraz reguluje ciśnienie krwi. W efekcie miód często poleca się osobom po przebytych zawałach, z miażdżycą, w nadciśnieniu tętniczym, chorobie niedokrwiennej oraz w innych schorzeniach układu sercowo-naczyniowego.

Zobacz również: Miód Manuka – właściwości.

Jak spożywać miód spadziowy?

Miód spadziowy może być dodawany do kawy czy herbaty jako substancja słodząca. Ważne, aby dodać go dopiero wówczas, gdy napój zacznie stygnąć, czyli osiągnie temperaturę niższą niż 45 stopni Celsjusza. Ciekawym rozwiązaniem jest również picie ciepłej wody z odrobiną miodu i sokiem z cytryny.

Miód spadziowy można dodawać do sałatek owocowych, owsianek czy płatków śniadaniowych. W związku z tym, że idealnie zastępuje cukier, można go dodawać do naturalnych jogurtów wraz z owocami. Może również stanowić idealny dodatek to ciast, tortów i ciastek, choć w tym przypadku wiele cennych właściwości zostanie wyeliminowanych podczas pieczenia. Wiele osób wykorzystuje miód spadziowy do smarowania świeżego pieczywa.

Zobacz również: Miód i cynamon – sposób na różne dolegliwości.

Bibliografia

  1. Kędzia B., Hołderna-Kędzia E., Dutkowiak A., Aktywność antybiotyczna krajowych miodów odmianowych, Postępy Fitoterapii, 2/2014.
  2. Bąkowska M., Janda K., Właściwości prozdrowotne wybranych miodów, Pomeranian Journal of Life Sciences, 3/2018.
  3. Basista K., Właściwości biologiczne i prozdrowotne miodu oraz jego zastosowanie jako zdrowa żywność, Gazeta Farmaceutyczna, 3/2013.
  4. Godlewska M., Świsłocka R., Fizykochemiczne i przeciwdrobnoustrojowe właściwości miodów z rejonu Podlasia, Problemy Nauk Biologicznych, 2/2015.
Spirulina + Chlorella - naturalne oczyszczanie organizmu
Chlorella w bardzo dokładny sposób oczyszcza organizm, pomaga w likwidacji zaparć, wspiera budowanie naturalnej odporności, wspomaga odmładzanie organizm, przyspiesza regenerację uszkodzonych tkanek, poprawia kondycję organizmu, dodaje sił witalnych, ...
Zobacz tutaj ...