Tarta z jabłkami i kruszonką

Aktualizacja

Tarta z jabłkami i kruszonkąTarta z jabłkami to pyszny wypiek, który praktyczne nigdy się nie nudzi i zawsze jest na niego czas. Jest smaczna, rozpływająca się, a zarazem krucha z delikatnym posmakiem cynamonu. Przepis polecamy szczególnie osobą, które nie tolerują glutenu.

Tarta z jabłkami nie jest finezyjnym i nowym przepisem. Uwielbiamy ją za uniwersalność, prostotę wykonania i przede wszystkim smak.

Tarta z jabłkami i kruszonką

Składniki:

  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • 1/3 szklanki mąki kokosowej
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 125 g masła
  • 25 g oleju kokosowego
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru
  • 3 jabłka
  • 1 łyżeczka cynamonu
  •  szczypta imbiru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

Przygotowanie:

  1. 3 rodzaje mąki wsypać do miseczki, dodać masło, olej, cukier oraz jajko, a następnie wyrobić ciasto i uformować z niego kulę.
  2. Tak przygotowane ciasto włożyć do lodówki na ok. 2 godziny.
  3. Po tym czasie zetrzeć ciasto na tarce z dużymi oczkami i uformować placek. Należy zostawić część ciasta na kruszonkę.
  4. Jabłka również zetrzeć na tarce na grubych oczkach, wymieszać z cynamonem, cukrem wanilinowym i szczyptą imbiru.
  5. Gotowe jabłka wyłożyć na przygotowane ciasto. Na wierzchu pokruszyć pozostałą resztę ciasta.
  6. Włożyć do piekarnika i piec 35- 40 min.

Po wystudzeniu można dodatkowo posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

Spirulina bioalgi - kompletne wzmocnienie i oczyszczenie organizmu
Hodowla Spiruliny bioalgi mieści się na Tajwanie, wysoko w górach, w miejscu stałego nasłonecznienia (śr. temp. to 25 st. C). Nie naraża to na stres oksydacyjny komórek Spiruliny. Dlatego zachowuje ona bardzo wysokie stężenie składników odżywczych
Zobacz tutaj ...
18 komentarzy:
  1. Urszula Oliwek
    Urszula Oliwek says:

    To jest najlepsze ciasto na świecie! Mój faworyt i klasyk, do którego chętnie wracam. Kiedy przygotowuję kruszonkę, dodaję również płatki migdałowe, wtedy jest bardziej chrupiąca 🙂

    Odpowiedz
  2. Monia
    Monia says:

    Idealne ciasto na jesień! Tym bardziej, że wykorzystujemy sezonowe owoce, co bardzo dobrze wpływa na organizm. Na pewno smakuje jeszcze lepiej niż wygląda 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Chcesz przyłączyć się do dyskusji?
Nie wahaj się i napisz swoją opinię!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *