Gluten – czy naprawdę nie jest zdrowy?

Gluten - czy naprawdę nie jest zdrowy?Gluten w ostatnich czasach w znacznym stopniu pogorszył swoje opinie. Wielu z nas zadaje sobie pytanie czym tak naprawdę jest gluten, czy faktycznie jest zdrowy i czy w ogóle powinien występować w naszej diecie? Na te i inne pytania znajdziecie odpowiedź w poniższym artykule.

Czym jest gluten?

Gluten to nic innego jak białko roślinne występujące w nasionach zbóż np. pszenicy, jęczmieniu czy życie. Składa się z dwóch białek: gliadyny i gluteniny. Dzięki niemu ciasta czy pieczywo stają się pulchne, elastyczne i dłużej zachowują świeżość dzięki temu przez dłuższy czas mogą być spożywane.

W przeciągu kilku lat gluten, podobnie jak laktoza, stał się alergenem, który uczula wielu z nas. Z tego też względu większość sklepów spożywczych, a także bary czy restauracje stawiają na produkty wolne od tego składnika. Wychodzą naprzeciw nam, potencjalnym klientom. Jednak ceny takich produktów znacznie różnią się od tych zawierających gluten.

Ogólnie spoglądając na problem, uczulenie na gluten dotyczy od 3% do 6% ludzi. U 1% osób występuje celiakia, czyli całkowita nietolerancja glutenu. Jest ona genetyczną chorobą, która polega na zaburzeniach w metabolizowania glutenu. Składnik ten prowadzi do zaniku kosmków jelitowych jelita cienkiego odpowiedzialnych za wchłanianie składników odżywczych.

Zła  wiadomość jest taka, że obecnie nie istnieją lekarstwa, aby móc wyleczyć tę chorobę. Jedynym wyjściem z tej sytuacji jest całkowite wykluczenie glutenu z diety. Wówczas kosmki jelitowe mają szanse się zregenerować.

Gluten – gdzie występuje?

Do najbardziej znanych produktów zawierających gluten należą:

  • pszenica
  • żyto
  • jęczmień
  • owies
  • bułka tarta
  • pizza
  • naleśniki
  • pieczywo
  • mąka pszenna, żytnia, jęczmienna
  • makaron pszenny i żytni
  • ciastka takie jak herbatniki
  • płatki owsiane, jęczmienne, żytnie
  • pierogi, kluski śląskie, pyzy, kopytka
  • jedzenie typu fast food

Oprócz wyżej wymienionych produktów gluten może występować także w nabiale, wędlinach, sosach, sałatkach czy słodyczach.

Jakie są objawy uczulenia na gluten?

Objawy uczulenia na gluten mogą być natychmiastowe. Pojawiają się po kilku minutach lub godzinach od spożycia tego składnika. Może również zajść reakcja nieco późniejsza i objawy zaczynają następować po około 1-2 dniach od zjedzenia glutenu. Do najczęstszych i natychmiastowych objawów uczulenia na gluten należą:

  • biegunka
  • wymioty
  • zmiany skórne np. pokrzywka
  • katar
  • skurcz oskrzeli
  • wstrząs anafilaktyczny

Do późniejszych objawów uczulenia na gluten zalicza się:

Jakie produkty nie zawierają glutenu?

Produkty bezglutenowe to:

  • owoce
  • warzywa
  • ziemniaki
  • orzechy
  • soja
  • fasola
  • soczewica
  • kukurydza
  • ryż
  • mięso

Czy gluten jest zdrowy?

W ostatnich czasach wiele słyszy się o glutenie. W większości są to jednak negatywne informacje typu “gluten upośledza układ pokarmowy”, “gluten powoduje wzrost masy ciała”. Tak naprawdę nietolerancja glutenu czy celiakia dotyczy niewielkiego procentu ludzi i większość z nas nie wykazuje takich zaburzeń. Oczywiście tak jak we wszystkim, liczy się umiar i należy o tym pamiętać, także spożywając produkty z tym składnikiem. Gluten dodawany jest do pokarmu głównie po to, aby nadawać mu elastyczność oraz sprawić, by pieczywo było bardziej pulchne.Czy warto więc z tego rezygnować kiedy z naszym układem pokarmowym wszystko jest w porządku?

Czy alergię na gluten da się wyleczyć?

Nie jest to takie proste. Jedynym rozwiązaniem jest przede wszystkim eliminacja glutenu z codziennej diety. Warto pamiętać, że nie musimy eliminować go całkowicie. Początkowo można zmniejszyć jego spożywanie. Jeżeli objawy nadal będą się utrzymywać wówczas należy usunąć go całkowicie ze swojego menu.

Nie należy jednak samemu podejmować decyzji i układać dietę bezglutenową. Warto udać się do lekarza specjalisty, który wykona badania diagnostyczne i podejmie kierunek działań.

Polecane produkty:

Spirulina z chlorellą - naturalne oczyszczenie organizmu
Chlorella w bardzo dokładny sposób oczyszcza organizm, pomaga w likwidacji zaparć, wspiera budowanie naturalnej odporności, odmładza organizm, przyspiesza regenerację uszkodzonych tkanek, poprawia fizyczną i psychiczną kondycję organizmu, dodaje sił wital
Zobacz tutaj ...
Spirulina platensis - naturalna siła witamin i minerałów!
Spirulina to źródło wysokiej zawartości protein, witamin oraz minerałów. Urozmaica również dietę w składniki hamujące rozwój nowotworów i zapobiegające powstawaniu miażdzycy.
Zobacz tutaj ...
Spirulina Febico - naturalne witaminy i minerały na wyciągnięcie ręki
Spirulina Febico - wysokiej jakości alga, której skład to 100% czysta Spirulina. Każdy etap, od hodowli, poprzez produkcję, do otrzymania pełnowartościowego produktu, jest poddawany szczegółowej kontroli. Pozwala to uzyskać najwyższej jakości Spirulinę
Zobacz tutaj ...
Algi Spirulina i Chlorella - rośliny o wysokiej wartości odżywczej i leczniczej.
Dziś, gdy na nasze zdrowie coraz większy wpływ wywiera postępująca degradacja środowiska naturalnego i coraz mniej wartościowe pokarmy, woda określonych akwenów zawierająca większe stężenie soli mineralnych, oferuje człowiekowi niezwykły dar
Zobacz tutaj ...
24 komentarzy:
« Starsze komentarze
  1. Edyta
    Edyta says:

    Interesujący artykuł! Ja zakładam, że trzeba zachować we wszystkim umiar, ale nie warto ograniczać wszystkiego i wycinać pewnych grup produktów ze swojej diety.

    Odpowiedz
  2. Artur
    Artur says:

    Ciekawy artykuł,nigdy nie rozumiałem tego”szału” o jej to ma gluten…..tak naprawdę mało jest produktów zdrowych bo gdzie by nie spojrzał coś by się znalazło tym bardziej na jakimś odludziu hodować warzywa itp nie skażone powietrzem zanieczyszczonym w smog itd,wszystko dla ludzi,Pozdrawiam

    Odpowiedz
  3. Nina A
    Nina A says:

    Zgadzam się, że w przypadku osób, które nie są uczulone na gluten i nie mają celiakii, unikanie pszenicy jest bez sensu. Poza tym zawsze można wybrać orkisz, starą odmianę pszenicy o mniejszej zawartości glutenu.

    Odpowiedz
« Starsze komentarze

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Nie wahaj się!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *