Cukier – właściwości i rodzaje

Cukier - właściwości i rodzajeCukier uważany był niegdyś za źródło zdrowia i energii. Dziś jednak uznawany jest za przyczynę wielu chorób cywilizacyjnych. Poznajmy zatem jak cukier wpływa na nasze zdrowie oraz jakie są jego podstawowe rodzaje.

Czym jest cukier?

Cukier, wykorzystywany w przemyśle spożywczym, to produkt pozyskiwany z buraków cukrowych lub trzciny cukrowej. W obu przypadkach mamy do czynienia z czystą postacią sacharozy. Cukier dla wielu dziedzin naukowych może przyjmować różne postacie. Dla dietetyka stanowi on węglowodany, będące podstawowym źródłem energii. Dla chemika z kolei to disacharyd, a więc związek utworzony z dwóch reszt monosacharydowych (fruktozy i glukozy). Z kolei dla zwykłego konsumenta to podstawowy składnik żywieniowy.

Powszechnie wykorzystywanym cukrem w kuchni jest sacharoza. Posiada ona postać śnieżno białych oczyszczonych kryształków. Należy podkreślić, że biały cukier nie posiada żadnych związków odżywczych. Stanowi dla organizmu jedynie źródło energii. Z kolei cukier brązowy nieco różni się od tego tradycyjnego. Zawiera bowiem nieco więcej składników pokarmowych.

Jak cukier wpływa na zdrowie człowieka?

Stanowi podstawowe źródło energii dla człowieka. Znajduje się niemalże wszędzie, zarówno w produktach zbożowych jako cukry złożone oraz w słodyczach jako cukry proste. Po spożyciu wchłaniany jest przez tkanki pod postacią glukozy. Następnie ulega on procesom utlenienia, które uwalniają energię.

Uczestniczy również w procesach utlenienia kwasów tłuszczowych. Gromadzi się w organizmie ludzkim w niewielkich ilościach. Występuje m.in. w mięśniach, wątrobie, nerkach oraz we krwi.

Cukier w organizmie człowieka jest potrzebny, jednak jego nadmiar może wywołać szereg niekorzystnych zmian.

Nadmierna ilość węglowodanów, pochodzących ze słodyczy oraz syropu glukozowo-fruktozowego w codziennej diecie, może wyrządzić wiele złego. Powoduje bowiem:

  • zwiększenie poziomu glukozy we krwi
  • częste uczucie głodu oraz zwiększony apetyt
  • biegunki, bóle żołądkowe
  • zwiększenie masy ciała
  • zwiększanie wydzielania insuliny przez trzustkę w celu obniżenia poziomu glukozy we krwi po spożyciu posiłku

W przypadku nadmiernego spożywania cukru może dojść do wielu zaburzeń w organizmie ludzkim. Najczęstszym skutkiem ubocznym jest rozwój próchnicy zębów, otyłość oraz prowadząca do tego nadwaga. Regularne dostarczanie cukru wytwarza zbyt duże ilości insuliny, której zadaniem jest rozkładanie się kumulującego w organizmie cukru. Z kolei jej wysoki poziom hamuje syntezę hormonu wzrostu, a więc związku odpowiedzialnego za właściwe funkcjonowanie układu odpornościowego.

Ponadto usuwa z organizmu niezbędne dla niego sole mineralne np. magnez, potas czy wapń. Wszystko dlatego, że nie zawiera żadnych składników odżywczych, więc jego przetworzenie wymaga pobrania substancji odżywczych z innych dostarczonych już organizmowi pokarmów.

Dalsze konsekwencje permanentnego przyjmowania cukru to nietolerancja glukozy, rozwój cukrzycy typu 2, nadciśnienie tętnicze, miażdżyca, osłabienie układu immunologicznego oraz skoki insuliny, przekładające się na zmiany samopoczucia. Temu wszystkiemu sprzyjają czynniki środowiskowe tj. brak aktywności fizycznej oraz błędy żywieniowe (np. nieregularne spożywanie posiłków).

Rodzaje cukru

Wyróżnia się dwa podstawowe rodzaje cukru:

  • buraczany
  • trzcinowy

Cukry buraczane

1. Cukier biały kryształ.

To najpopularniejsza forma cukru spożywczego. Służy do słodzenia kawy, herbaty, stanowi również składnik ciast oraz deserów.

2. Cukier puder.

To najdrobniejszy rodzaju cukru, który występuje w formie sypkiej. Bardzo dobrze miesza się z innymi składnikami ciast. Najczęściej wykorzystuje się go do słodzenia deserów.

3. Cukier w kostkach.

Cukier występujący w postaci niewielkich kwadratowych kostek. Często spotkać go można w barach oraz restauracjach, łatwy jest bowiem do serwowania.

Cukry trzcinowe

1.Cukier Demerara.

Posiada złotawy kolor i lekko wilgotne kryształki o karmelowym aromacie. Wykorzystywany jest do słodzenia kawy, herbaty oraz ekskluzywnych drinków bowiem idealnie podkreśla ich smak. Stosowany jest również do wypieków oraz dań mięsnych i rybnych.

3. Cukier Muscavado.

Charakteryzuje się ciemną barwą kryształków. Jego nazwa wywodzi się z języka hiszpańskiego i oznacza ” produkt nierafinowany”. Posiada silny aromat melasy (produkt uboczny cukru spożywczego). Najczęściej polecany jest do wypieków oraz dań słodko – kwaśnych.

4. Cukier Turbinado.

To rafinowany cukier trzcinowy, posiadający dość jasny kolor i łagodny smak. Produkuje się go z soku trzciny cukrowej i jest mało popularny w Polsce.

Spirulina Febico - naturalne witaminy i minerały na wyciągnięcie ręki
Spirulina Febico - wysokiej jakości alga, której skład to 100% czysta Spirulina. Każdy etap, od hodowli, poprzez produkcję, do otrzymania pełnowartościowego produktu, jest poddawany szczegółowej kontroli. Pozwala to uzyskać najwyższej jakości Spirulinę
Zobacz tutaj ...
Spirulina bioalgi - kompletne wzmocnienie i oczyszczenie organizmu
Hodowla Spiruliny bioalgi mieści się na Tajwanie, wysoko w górach, w miejscu stałego nasłonecznienia (śr. temp. to 25 st. C). Nie naraża to na stres oksydacyjny komórek Spiruliny. Dlatego zachowuje ona bardzo wysokie stężenie składników odżywczych
Zobacz tutaj ...
0 komentarzy:

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Zapraszamy!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *