Kolagen do picia
Kolagen do picia

Aktualizacja: 25 czerwca 2022

Woda klonowa - właściwości i wpływ na zdrowieWoda klonowa posiada wiele korzyści zdrowotnych. W krajach takich jak Ukraina czy Rosja uważana jest nawet za napój medyczny. Z kolei ludność Korei nazywa ją „klon gorosoe” oznaczające drzewo dobre dla kości. Jakie właściwości posiada więc woda klonowa oraz jak wpływa na zdrowie człowieka? Przyjrzyjmy się jej nieco bliżej.

Jak pozyskuje się wodę klonową?

Wodę klonową pozyskuje się zwykle raz w roku – na wiosnę. W jej produkcji ważne jest, aby drzewa rosły na terenach czystych, wolnych od wszelkich zanieczyszczeń. Woda klonowa po zbiorze przelewana jest do odpowiednich butelek po około 48 godzinach. Nie jest poddawana procesom rozcieńczania ani pasteryzowania, natomiast konieczne jest przeprowadzanie filtracji i sterylizacji, aby chronić jej wysoką jakość. Woda ta jest lekko zabarwionym na kolor żółty napojem o delikatnym, słodkim smaku.

Jakie właściwości wykazuje woda klonowa?

Według badań przeprowadzonych przez naukowców w Cornell University stwierdzono, że woda klonowa kryje w sobie aż 50 składników odżywczych. Do jej głównych właściwości należy obniżanie ciśnienia krwi oraz niwelowanie nudności. Napój ten to źródło m.in. witaminy B, manganu, magnezu oraz kwasu abscysynowego (ABA tzw. hormon roślinny). Woda klonowa to także źródło aminokwasów, prebiotyków i polifenoli (przeciwutleniaczy). Ważną informacją jest również fakt, że posiada ona o 50% mniej cukru niż popularna woda kokosowa.

Woda klonowa doskonale nawadnia organizm dzięki dużej ilości elektrolitów. Z kolei polifenole, znajdujące się w jej składzie, zwalczają wolne rodniki chroniąc organizm przed groźnymi chorobami. Jest ona również doskonałym preparatem antyalergicznym oraz wzmacniającym odporność organizmu.

Polecane produkty

Olej z czarnuszki w kapsułkach 100% naturalny
Czarnuszka siewna (łac. Nigella sativa) jest naturalną substancją znaną od tysiącleci ze swoich właściwości. Wykorzystywana jest m.in. przy zmienionej chorobowo skórze. Działa antygrzybicznie, przeciwwirusowo, antyalergicznie, przeciwwrzodowo, ...
Zobacz tutaj ...

Bibliografia

  1. Bogacz A., Wody roślinne, Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny, 3/2018.
  2. Bilek M., Stawarczyk K., Siembida A., Strzemski M., Olszewski M., Cieślik E., Zawartość cukrów w sokach drzewnych z terenu Podkarpacia, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 6/2015.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami