Czy kolor jajek ma znaczenie?

5.00 avg. rating (76% score) - 1 vote

Czy kolor jajek ma znaczenie?Dla wielu osób kolor jajek ma znaczenie. Niektórzy uważają, że brązowe jajka są bardziej naturalne i zdrowsze, a inni zdecydowanie preferują białe, które lepiej smakują i są czystsze. Ale czy faktycznie po za kolorem skorupki jest różnica pomiędzy białymi a brązowymi jajami?

Kury znoszą jajka w różnych kolorach

Kupując jajka w supermarkecie można zauważyć, że często występują w różnych kolorach. Czasem w opakowaniu można znaleźć tylko białe lub brązowe, a czasem pomieszane. Jednak dlaczego tak jest? Skąd ta różnica?

Kolor jajka zależy od rasy kury. Najbardziej rozpowszechnioną rasą hodowlaną jest Leghorn, której kury znoszą białe jaja, natomiast kury rasy Plymouth Rock czy Karmazyn już brązowe. Do tego istnieją rasy kur (Araucana, Ameraucana, Dongxiang i  Lushi), które znoszą jaja w kolorze niebieskim i niebiesko-zielonym.

Kolor jajek zależy od proporcji różnych barwników, a te zależne są od genów danego ptaka. W skorupkach występują trzy podstawowe barwniki: protoporfiryna, biliwerdyna i jej chelat z cynkiem. Protoporfiryna IX nadaje jajkom barwę brązową i wszelkie jego odcienie. Biliwerdyna oraz chelat cynku biliwerdyny odpowiedzialne są natomiast za barwę niebieską, niebieskozieloną i zielonoszarą. Jaja kurze o barwie białej nie zawierają żadnego pigmentu.

Kolor skorupki definiuje genetyka, ale również środowisko, pokarm, a nawet stres, który w pewien sposób może wpływać na kolor jajka, choć tylko w niewielkim stopniu.

Podsumowując: jaja kurze mogą występować w różnych kolorach i odcieniach. Jednak głównym czynnikiem determinującym kolor skorupki to rasa kury.

Czy jajka brązowe są zdrowsze od tych w białym kolorze?

Wiele osób wierzy, że brązowe jajka są zdrowsze i bardziej naturalne, niż te z białą skorupką. Jednak prawda jest taka, że większość jaj pod względem wartości odżywczych jest do siebie zbliżona, niezależnie od wielkości czy koloru. Są bardzo zdrowe, zawierają wiele witamin i minerałów, a także wysokiej jakości białko. Dostępne są badania na ten temat (PubMed), które dowodzą, że nie ma żadnej różnicy pomiędzy białymi a brązowymi jajami. Badania te wykazały, że kolor skorupki nie ma znaczenia, ani wpływu na skład i jakość samego jajka.

To, że kolor nie wpływa na jakość, nie oznacza, że nie ma innych czynników, które mogą wpływać na skład odżywczy jajka. Środowisko w jaki kura jest hodowana, jakość paszy czy warunki chowu mogą znacząco zmienić wartości odżywcze produktu. Kury często przebywające na słońcu niosą jajka nawet 4-krotnie bogatsze w witaminę D, niż te hodowane klatkowo. Tak samo pasza bogata w witaminę D również zwiększy jej ilość w jajku. Dieta kur z większą ilością kwasów tłuszczowych Omega-3 owocuje wyższą zawartością tych kwasów w jajkach.

Podsumowując: nie ma wielkiej różnicy w składzie odżywczym w jajkach brązowych i białych. Jednak dieta, rodzaj chowu, środowisko i poziom stresu może mieć wpływ na jakość odżywczą jajka.

Czy kolor jajek ma wpływ na smak?

Tak samo jak w przypadku wartości odżywczych wiele osób twierdzi, że odczuwa wyraźną różnicę w smaku pomiędzy jajkami białymi a brązowymi. Jednak kolor skorupki w żaden sposób nie wpływa na walory smakowe. Czynniki takie jak rodzaj paszy, świeżość jaj czy sposób ich przyrządzania natomiast mają znaczenie.

Przykładowo kury karmione pokarmem bogatym w tłuszcze dają jaja znacznie bardziej aromatyczne i smaczne niż te, karmione paszą z niską zawartością tłuszczu. Również pochodzenie tłuszczy, a nawet witaminy A i D ma znaczenie i może skutkować zmianą smaku jajka. Często kury hodowane na wsi, mające dostęp do świeżego pokarmu, słońca i żyjące w mniejszym stresie niż te, które żyją na fermach i hodowane są w klatkach, niosą jajka znacznie lepszej jakości i różniące się smakiem.

Podsumowując: jajka białe i brązowe nie różnią się smakiem. Jednak na ich smak mogą mieć wpływ inne czynniki niż kolor. Są to dieta, środowisko, świeżość oraz sposób przygotowania.

Podsumowanie

Kolor jajek głównie determinuje rasa kury, choć niektóre czynniki mogą definiować ich ton. Jednak nie ma różnicy w walorach odżywczych czy smakowych pomiędzy jajkami białymi a brązowymi. Na ich wpływ ma natomiast sposób karmienia kur, środowisko w jakim przebywają, warunki chowu i stres.

Polecane produkty:

Spirulina Febico - naturalne witaminy i minerały na wyciągnięcie ręki
Spirulina Febico - wysokiej jakości alga, której skład to 100% czysta Spirulina. Każdy etap, od hodowli, poprzez produkcję, do otrzymania pełnowartościowego produktu, jest poddawany szczegółowej kontroli. Pozwala to uzyskać najwyższej jakości Spirulinę
Zobacz tutaj ...

Dodaj komentarz

2 komentarzy do "Czy kolor jajek ma znaczenie?"

Powiadom o
avatar
Sortuj wg:   najnowszy | najstarszy | oceniany
beauty
Gość

moja babcia ma własne kury, więc nigdy nie muszę się martwić co za jajka jem 🙂 bo wiem co dostają do jedzenia 🙂

Krzysiek
Gość

Mega temat – dzięki – moja żona będzie zaskoczona że powód jest tak prosty… i że białe nie są lepsze 🙂

wpDiscuz