Kolagen do picia
Kolagen do picia

Aktualizacja: 11 sierpnia 2025

Surfaktant to substancja, która zmniejsza napięcie powierzchniowe na granicy faz – pomiędzy dwiema cieczami lub między cieczą a gazem. Dzięki temu ułatwia łączenie się substancji, które normalnie trudno byłoby wymieszać, takich jak woda i olej. Surfaktanty są powszechnie stosowane w produktach codziennego użytku, m.in. w detergentach, kosmetykach i farmaceutykach.

Surfaktant – co to jest?

Surfaktanty to związki chemiczne, które w swojej cząsteczce łączą właściwości hydrofobowe oraz hydrofilowe. Poszczególne części surfaktantu określa się jako głowa i ogon. Głowa, czyli część hydrofilowa surfaktantu, może posiadać ładunek dodatni lub ujemny. W przypadku surfaktantów amfoterycznych w cząstce występują obydwa rodzaje ładunków. Osobną grupę stanowią związki, których głowa nie jest obdarzona ładunkiem. Za hydrofobowe właściwości związków tego typu odpowiada ogon składający się z grup alkilowych połączonych w sposób prosty lub rozgałęziony.

Mówiąc w znacznym skrócie, surfaktanty mają w sobie cząsteczki, które posiadają dwie części:

  • hydrofilową (czyli „wodną”), która lubi wodę;
  • hydrofobową (czyli „niekojącą wodę”), która nie lubi wody, ale lubi tłuszcze i oleje.

Dzięki tej właściwości surfaktanty pomagają obniżyć napięcie powierzchniowe wody i mogą być stosowane w wielu różnych dziedzinach przemysłu i życia. Gdy stężenie surfaktantu wzrasta, cząsteczki mogą tworzyć asocjaty, zwane micelami.

Surfaktant – zastosowanie

Surfaktanty mają niezwykle szerokie zastosowanie, zarówno w codziennym życiu, jak i w przemyśle czy medycynie. Przykłady tych wykorzystania można przedstawić następująco:

  • środki czystości, środki higieny – są to np. detergenty takie jak proszek do prania, płyn do prania, płyn do mycia naczyń, mydło, szampon;
  • płyny i żele czyszczące;
  • kosmetyki – takie jak np. kremy, balsamy, odżywki;
  • emulgatory w przemyśle spożywczym – zalicza się do nich np. lecytyna znajdująca się w majonezach;
  • środki ochrony roślin, które pomagają cieczy roboczej lepiej przylegać do liści i poprawiają skuteczność działania pestycydów;
  • emulgatory, nośniki i stabilizatory w lekach.

Surfaktanty są też stosowane w przemyśle naftowym, ponieważ pomagają wypłukiwać ropę z porowatych skał, obniżając napięcie między ropą a wodą.

Surfaktanty w organizmie człowieka

Warto podkreślić, że surfaktanty to nie zawsze środki chemiczne pozyskiwane laboratoryjnie na skalę przemysłową. Znaleźć je można naturalnie w organizmie ludzi i zwierząt. Przykładem jest choćby naturalny lub sztuczny surfaktant podawany wcześniakom, które mają niedojrzałe płuca. Obniża napięcie powierzchniowe w pęcherzykach płucnych, zapobiegając ich zapadaniu się. Surfaktant jest fizjologicznie tworzącym się płynem w układzie oddechowym człowieka przez całe jego życie.

W płucach rolą surfaktantów jest:

  • obniżanie napięcia powierzchniowego w pęcherzykach płucnych, wskutek czego nie zapadają się podczas wydechu;
  • utrzymanie sprężystości płuc;
  • ułatwienie wymiany gazowej;
  • działanie ochronne (immunologiczne), jako że niektóre składniki surfaktantu mają właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne.

Może nie są to typowe, definicyjne surfaktanty, jednak w układzie pokarmowym żółć zawiera sole kwasów żółciowych, które działają jak surfaktanty – emulgują tłuszcze, ułatwiając ich trawienie. Z kolei w komórkach i błonach biologicznych fosfolipidy również mają właściwości amfipatyczne (czyli „surfaktantopodobne”).

Podsumowanie

Surfaktanty (związki powierzchniowo czynne) to substancje, których cząsteczki zawierają zarówno grupy hydrofilowe, jak i hydrofobowe. Dzięki temu mogą gromadzić się na granicy faz o różnych właściwościach, zmniejszając napięcie powierzchniowe i międzyfazowe. W efekcie dochodzi do tworzenia miceli, a następnie trwałych emulsji lub pian.

Polecane produkty

Omega 3 – czysty roślinny olej z Pachnotki zwyczajnej
Omega 3 to naturalny produkt zawierający w swoim składzie czysty, roślinny olej, z pełniącymi istotną rolę w odżywianiu człowieka kwasami tłuszczowymi Omega 3. Stanowi wsparcie dla mózgu i odpowiada za jego prawidłową pracę. Dodatkowo wspiera odporność
Zobacz tutaj ...

Bibliografia

  1. Domagalska B., Surowce i formy kosmetyczne, Warszawa 2019.
  2. Michocka K., Otrzymywanie i właściwości użytkowe nowych surfaktantów z ugrupowaniem cukrowym, Poznań 2012.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami