Kolagen do picia
Kolagen do picia

Aktualizacja: 28 września 2021

Spirulina – wszechstronna algaSpirulina jest obecnie najpopularniejszym i najczęściej polecanym suplementem pochodzenia naturalnego. Nie dzieje się tak oczywiście bez przyczyny. Aktualnie hodowane linie tego glonu wyróżniają się bardzo wszechstronnych działaniem, które zawdzięczają złożonemu składowi, jakiego nie mają prawie żadne inne suplementy.

Spirulina jako dodatek energii

Alga ta jest jednym z pokarmów, które, mimo że nie mają wielkiej wartości odżywczej, dają pokaźnego kopa. Wynika to ze złożonego składu – dzięki zawartości wielu minerałów i enzymów antyoksydacyjnych stanowi znakomite uzupełnienie sił witalnych. Szczególnie antyoksydanty są tu istotne, ponieważ proces usuwania wolnych rodników w organizmie zużywa olbrzymie ilości energii. Spirulina przyspiesza i ułatwia usuwanie utleniaczy, dzięki czemu organizm może skierować energię na przyjemniejsze zadania. Właśnie dlatego regularna suplementacja preparatami z algą Spirulina pozwala odzyskać pełnię sił witalnych.

Spirulina jako białko dla wegetarian

Teoretycznie dieta wegetariańska, a nawet ścisły weganizm nie muszą być szkodliwe. Jednak wymagają uzupełnienia diety o sporą ilość warzyw strączkowych, których zjedzenie ma jednak znany wszystkim przykry skutek uboczny. A Spirulina zawiera również ważne dla organizmu aminokwasy czasem zwane – zupełnie niepoprawnie – zwierzęcymi, dzięki czemu wzbogaca dietę wegetariańską w niezbędne substancje budulcowe, nie powodując przy tym wzdęć i uczucia ciężkości w żołądku.

Naturalne, a więc prawie neutralne

Nie ma suplementu, który byłby zupełnie bezpieczny, ale Spirulina jest tym, w przypadku którego przekroczenie bezpiecznej dawki jest niemalże niemożliwe. Uprawiana w ekologicznych zbiornikach wodnych nie zawiera szkodliwych związków, toksyn, nie jest barwiona ani aromatyzowana. To tym zdecydowanie wyróżnia się na tle syntetycznych suplementów. Naturalne witaminy i związki mineralne są też łatwiej przyswajalne niż ich sztuczne odpowiedniki, co pozwala zmniejszyć obciążenie wątroby i trzustki związane z podażą syntetycznych suplementów.

Bogactwo składników odżywczych i szybkość działania

Jednym z największych atutów suplementów na bazie algi Spirulina jest ich doskonała przyswajalność. Wystarczy tylko rozłożyć błonę komórkową, aby uwolnić do organizmu mieszankę najpotrzebniejszych substancji odżywczych. Takie właściwości mają tylko niektóre glony. Organizmy, które choć przypominają rośliny, pod wieloma względami bardziej zbliżone są do zwierząt, dzięki czemu są tak dobrze strawne i tak skuteczne jako suplementy.

Oczywiście to wszystko dotyczy tylko dobrych preparatów. Kiepskie ani się nie trawią, ani nie wchłaniają, a najgorsze, pochodzące z niekontrolowanych plantacji, wabiące klienta niską ceną Spiruliny, mogą zawierać domieszki metali ciężkich lub innych równie szkodliwych zanieczyszczeń. Takich jednak w ogóle nie należy kupować, pamiętając o tym, że Spirulina jest wszechstronna, ale tylko w dobrych jakościowo produktach. Nie ma ich wiele, bo tylko nieliczni producenci zapewniają odpowiednio wysoką jakość. Nie są to też tanie produkty, ale w końcu za tę kwotę otrzymuje się suplement, który uzupełni prawie wszystkie niedobory, z jakimi można się zetknąć.

Polecane produkty

Spirulina w tabletkach (100% naturalna)
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...
Spirulina w proszku (100% naturalna)
Spirulina w proszku to słodkowodna alga, zawierająca duże stężenie witamin, minerałów i innych, ważnych składników odżywczych. Wysoką jakość uzyskano dzięki odpowiednim warunkom klimatycznym, przestrzeganiu restrykcyjnych norm podczas hodowli i …
Zobacz tutaj ...

Bibliografia

  1. Gumiela E., Szulińska M., Bogdański P., Wpływ suplementacji Spiruliny na wybrane parametry antropometryczne i biochemiczne, Forum Zaburzeń Metabolicznych, 4/2013.
  2. Jękot B., Hałaszuk P., Rzewińska A., Rojowski J., Muszyńska B., Preparaty zawierające algi źródłem substancji prozdrowotnych, MIR, 1/2016.
  3. Nuhu A., Spirulina (Arthrospira): An Important Source of Nutritional and Medicinal Compounds, Journal of Marine Biology, 4/2013.
  4. Capelli B., Cysewski G., Potential health benefits of spirulina microalgae, Natura Foods, 2/2010.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami