BromBrom (symbol: Br) to pierwiastek chemiczny należący do grupy fluorowców. Jest silnie toksyczny, a jego opary powodują zapalenie błon śluzowych. Posiada charakterystyczny, ostry zapach.

Właściwości chemiczne bromu

Brom posiada liczbę atomową: 35. Pewne ilości tego pierwiastka znajdują się w skorupie ziemskiej i wodzie morskiej. W warunkach fizjologicznych brom jest ciemnobrunatną cieczą. Jego temperatura topnienia wynosi -7 stopni Celsjusza, zaś temperatura wrzenia wynosi 59 stopni Celsjusza. Pierwiastek ten nie występuje w środowisku w stanie wolnym, lecz jego związki są dość rozpowszechnione.

Zastosowanie bromu

Brom wykorzystuje się w wielu dziedzinach przemysłu, między innymi do produkcji:

  • farb, atramentów i związków stosowanych w fotografice;
  • barwników;
  • środków wybielających;
  • związków zmniejszających palność;
  • substancji do produkcji gazów bojowych;
  • farmaceutyków.

Podczas produkcji tego typu preparatów i produktów z wykorzystaniem bromu istnieje ryzyko zawodowe związane z ekspozycją na opary bromu. Narażenie to może wystąpić również w rolnictwie, podczas dezynfekcji i w przemyśle chemicznym. Dawniej omawiany pierwiastek był stosowany jako środek antyseptyczny, ze względu na swoje właściwości przeciwbakteryjne. Współcześnie jego zastosowanie w zakresie dezynfekcji ogranicza się do odkażania np. wody w basenach.

Toksyczność bromu

Narażenie na działanie bromu o stężeniu 6500 mg/m3 powoduje natychmiastową śmierć. W czasie przemysłowego narażenia na opary bromu o stężeniu 0,5 mg/m3 nie obserwowano żadnych skutków ubocznych. Przyjęto, że maksymalne stężenie oparów bromu, na które może narazić się człowiek, wynosi do 1 mg/m3.

Ekspozycja na wyższe stężenia oparów w powietrzu powoduje:

  • łzawienie oczu i podrażnienie śluzówek;
  • napady duszności o różnym nasileniu, często nawet ciężkie;
  • chrypkę;
  • nudności;
  • krwawienie z nosa i trudności w oddychaniu;
  • uczucie ucisku w klatce piersiowej.

Z kolei spożycie dużych dawek bromu powoduje:

  • brązowe zabarwienie języka;
  • biegunki;
  • bóle w nadbrzuszu;
  • charakterystyczny zapach wydychanego powietrza.

Brom wchłania się przez płuca, układ pokarmowy i skórę. W postaci ciekłej wykazuje maksymalną toksyczność już w dawce 14 mg na 1 kg masy ciała. Ciekły brom w kontakcie ze skórą powoduje pęcherze, trudno gojące się owrzodzenia i blizny. Natomiast zbyt duża ilość bromu w komórkach roślinnych powoduje zaburzenie procesu fotosyntezy, między innymi poprzez wypieranie ważnych pierwiastków, takich jak chlor czy fluor. Z kolei w organizmie człowieka brom wypiera jod, który i bez tego jest trudno dostępny.

Brom w organizmie człowieka

Omawiany pierwiastek występuje fizjologicznie w organizmie ludzi i zwierząt, są to jednak ilości śladowe. Nie przekraczają bowiem 50 ppm. Wykazano, że brom nie odgrywa żadnych znaczących funkcji w procesach życiowych. Sugeruje się, że może on mieć minimalny wpływ na ułatwianie oddychania i prewencji astmy, jednak nie zostało to do końca potwierdzone.

Brom w organizmie człowieka kumuluje się przede wszystkim w tarczycy i przysadce mózgowej. W nadmiernych ilościach może tam powodować liczne szkody. Zwłaszcza w tarczycy, gdzie wypierając jod przyczynia się do rozwoju jej dysfunkcji. Brom w małych ilościach (np. w wodzie morskiej) nie wykazuje toksyczności i nie ma powodów do obaw przed kąpielą w takiej wodzie.

Bibliografia

  1. Szymańska J., Bruchajzer E., Brom, Podstawy i Metody Oceny Środowiska Pracy, 2/2006.
  2. Winid B., Brom jako potencjalne zagrożenie jakości środowiska wodnego w rejonach eksploatacji górniczej, Gospodarka Surowcami Mineralnymi, 2/2013.
  3. Winid B., Możliwości zastosowania wskaźnika chlorkowo-bromkowego w badaniach genezy zasolenia i jakości wód, Rocznik Ochrona Środowiska, 14/2012.
Spirulina Febico - naturalne witaminy i minerały na wyciągnięcie ręki
Spirulina Febico - wysokiej jakości alga, której skład to 100% czysta Spirulina. Każdy etap, od hodowli, poprzez produkcję, do otrzymania pełnowartościowego produktu, jest poddawany szczegółowej kontroli. Pozwala to uzyskać najwyższej jakości Spirulinę
Zobacz tutaj ...
Spirulina - witaminy i minerały (100% naturalne)
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...