Kolagen do picia
Kolagen do picia

Aktualizacja: 15 sierpnia 2025

Wychudzenie (inaczej: wygłodzenie) to stan skrajnego niedożywienia, wskutek czego doszło do spalenia tkanki tłuszczowej i niekiedy też sporej części tkanki mięśniowej. Efektem jest uwidocznienie struktur kostno-stawowych, zapadnięcie się policzków oraz niezdrowy, zmęczony wygląd. Co ważne, może też dojść do groźnych powikłań, w tym tych związanych z nieprawidłową czynnością narządów wewnętrznych.

Wychudzenie

Wychudzenie to patologiczny stan organizmu, w którym masa ciała spada znacznie poniżej normy. Wynika z niedoboru energii, białka i innych składników odżywczych, których odpowiednie ilości są niezbędne do prawidłowego działania ustroju człowieka. Może to prowadzić do groźnych konsekwencji zdrowotnych. Dlatego wszelkie przejawy niedoborów należy uzupełniać na bieżąco, aby nie dopuścić do rozwoju wychudzenia czy wygłodzenia.

Wychudzenia – objawy

Wychudzenie ma wiele objawów i manifestacji. Przejawiają się one nie tylko w wyglądzie zewnętrznym (choć z reguły to właśnie zmiany w wyglądzie zauważane są jako pierwsze), ale przede wszystkim w stanie zdrowia i samopoczuciu. Zaliczyć do nich można między innymi:

    • znaczna utrata masy ciała, często BMI spada nawet poniżej 16;
    • zanik tkanki tłuszczowej i tkanki mięśniowej – zauważyć można wystające kości, zapadnięte policzki, niekiedy obwisłą, mało jędrną i elastyczną skórę;

Dochodzi też do upośledzenia czynności różnych narządów wewnętrznych, w tym choćby nerek i wątroby. Cały organizm nie pracuje tak, jak powinien. Spowalnia się metabolizm, dochodzi do nadmiernej utraty wody. Ruchy perystaltyczne jelit zwalniają, zanikają mięśnie oddechowe, co z kolei może przekładać się na trudności w oddychaniu. O ile niedożywienia nie sposób jeszcze zauważyć gołym okiem, o tyle wychudzenie jest bardzo łatwe do zaobserwowania. Jeśli podejrzewamy wychudzenie u bliskiej osoby, należy jak najszybciej zasugerować jej wizytę u lekarza, aby możliwie najwcześniej przeciwdziałać powikłaniom tego stanu.

Wychudzenie – przyczyny

Do skrajnego wychudzenia może dojść wskutek zadziałania wielu czynników. Bardzo często są to czynniki psychiczne i behawioralne, takie jak zaburzenia odżywiania (anoreksja, bulimia), depresja, silny i przewlekły stres w życiu codziennym, uzależnienia (zwłaszcza od alkoholu i narkotyków). Do wychudzenia dochodzi wówczas, gdy człowiek przez długi czas spożywa zbyt mało pokarmu, niż potrzebuje jego organizm. W konsekwencji tego, zaczyna on spalać tkankę tłuszczową, później zaś tkankę mięśniową, a ostatecznie dochodzi do destrukcji narządów wewnętrznych i istotnych tkanek, zaburzając ich działanie.

Wychudzenie może też być konsekwencją chorób somatycznych takich jak nowotwory, niewydolność trzustki, choroby zakaźne (gruźlica, HIV, infekcje pasożytnicze), nadczynność tarczycy. Szczególną grupą chorób zwiększającą ryzyko wychudzenia są choroby układu pokarmowego, takie jak np. celiakia, choroba Leśniowskiego-Crohna, wrzody jelita grubego, zespół jelita drażliwego.

Warto również podkreślić, że do wychudzenia może doprowadzić dieta eliminacyjna źle skomponowana, zaburzenia wchłaniania oraz niedożywienie. Wszystkie opisane czynniki muszą jednak oddziaływać na organizm długoterminowo. Tydzień czy miesiąc chorowania lub braku jedzenia nie doprowadzą do skrajnego wychudzenia, choć mogą zwiększyć już ryzyko niedoborów pokarmowych.

Wychudzenie – leczenie

Leczenie wychudzenia stanowi proces wieloetapowy, wymagający indywidualnego podejścia. Powinno ono uwzględniać zarówno przyczyny, jak i stopień niedożywienia. Celem jest nie tylko przyrost masy ciała, ale również odbudowa sił organizmu, poprawa funkcji metabolicznych i psychiczna stabilizacja. Jeśli do wychudzenia doszło w przebiegu chorób, należy je wyleczyć lub ustabilizować. Najważniejszym elementem jest jednak dietoterapia dobrana indywidualnie do potrzeb i niedoborów. W jej przebiegu największe znaczenie mają:

  • zwiększenie kaloryczności diety – stopniowo, aby nie obciążyć układu pokarmowego;
  • wysokobiałkowe i wysokoenergetyczne posiłki – mogą to być np. koktajle odżywcze, produkty wzbogacone składnikami odżywczymi;
  • suplementacja;
  • systematyczne posiłki – 5–6 dziennie, w spokojnej atmosferze;
  • monitorowanie masy ciała i apetytu – najlepiej pod opieką dietetyka klinicznego.

Dodatkowo w większości przypadków bardzo ważne jest wsparcie psychologiczne (psychoterapia poznawczo-behawioralna jest niezmiernie pomocna w odbudowie zdrowych nawyków żywieniowych). Leczenie szpitalne, a dokładniej karmienie dożylne lub dojelitowe, również może być stosowane.

Polecane produkty

Spirulina w tabletkach (100% naturalna)
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...
Spirulina w proszku (100% naturalna)
Spirulina w proszku to słodkowodna alga, zawierająca duże stężenie witamin, minerałów i innych, ważnych składników odżywczych. Wysoką jakość uzyskano dzięki odpowiednim warunkom klimatycznym, przestrzeganiu restrykcyjnych norm podczas hodowli i …
Zobacz tutaj ...

Bibliografia

  1. Królik P., Rudnicka-Drożak E., Niedożywienie występujące u osób starszych, Forum Medycyny Rodzinnej 2021, tom 15, nr 3, 53–59.
  2. Zmarzły A., Leczenie niedożywienia w opiece ambulatoryjnej – doustna żywność medyczna, Lekarz POZ, 2/2019.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami