Aktualizacja: 13 sierpnia 2025
Oleje roślinne tłoczone na zimno zyskały ogromną popularność, ponieważ proces ich produkcji pozwala zachować wszystkie cenne składniki odżywcze pochodzące z surowca. Dzięki delikatnemu tłoczeniu (temperatura poniżej 40 °C) utrzymują również naturalny aromat i smak, co czyni je wyjątkowym elementem zdrowej diety i naturalnej pielęgnacji. To doskonały sposób na wspieranie zdrowia, urody i dobrego samopoczucia.
Spis treści
Oleje roślinne tłoczone na zimno – dlaczego warto je wybierać?
Metoda tłoczenia na zimno wykorzystuje prasy hydrauliczne lub ślimakowe z układami chłodzącymi i nie używa podczas tych procesów rozpuszczalników czy wysokiej temperatury. Dzięki temu chroni cenne substancje odżywcze, które łatwo ulegają uszkodzeniu przy rafinacji oleju. Dodatkowo, jest to ekologiczna i prosta metoda pozyskania oleju, możliwa nawet do zastosowania w domu.
Tego rodzaju oleje sprzedawane są najczęściej w ciemnych, szklanych butelkach. Nie bez powodu, ponieważ takie szkło chroni przed światłem, a ciemna barwa spowalnia degradację delikatnych składników zawartych w oleju roślinnym tłoczonym na zimno.
Składniki odżywcze w olejach roślinnych tłoczonych na zimno
Roślinne tłuszcze są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Zaleca się, aby stanowiły 25-30% dziennej diety. W porównaniu do tłuszczów zwierzęcych, oleje roślinne nie zawierają cholesterolu i dostarczają m.in. przeciwutleniacze, NNKT (niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych), witaminę E, tokoferole i fitosterole (sterole roślinne). Te ostatnie wspomagają zdrowie serca, pomagają obniżać cholesterol LDL (tzw. zły cholesterol) i zabezpieczać przed wolnymi rodnikami, które są przyczyną wielu chorób.
Oleje roślinne tłoczone na zimno
Oto wybrane, wartościowe oleje roślinne tłoczone na zimno, które zasługują na szczególną uwagę:
- olej lniany – wyjątkowo bogaty w Omega 3 (aż 57% to kwas alfa-linolenowy), z odpowiednim stosunkiem Omega 3 do Omega 6. To bardzo dobre uzupełnienie diety dla tych, którzy nie jedzą tłustych ryb;
- olej z lnianki siewnej (olej rydzowy) – unikalne proporcje kwasów tłuszczowych. Posiada delikatny, orzechowy smak z lekką nutą goryczy. Jest zdrowym i dobrym dodatkiem do sałatek;
- olej z orzechów włoskich – zaledwie jedna łyżka pokrywa około 50% dziennego zapotrzebowania na kwasy tłuszczowe Omega 3. Jest bogatym źródłem karotenoidów, fitosteroli i witaminy E;
- olej rzepakowy – cieszy się opinią jednego z najzdrowszych olejów roślinnych tłoczonych na zimno. Ma niską zawartość tłuszczów nasyconych (<7%), dużą jednonienasyconych, a także jest źródłem fitosteroli, witaminy E i witaminy K;
- oliwa z oliwek – cenne źródło Omega 3, Omega 6, karotenoidów, witaminy E. Jest składnikiem diety śródziemnomorskiej, która chroni przed chorobami sercowo-naczyniowymi, chorobą Alzheimera czy cukrzycą;
- olej z czarnuszki siewnej – nazywa się go również „złoto faraonów”. W swoim składzie zawiera m.in. tymochinon, flawonoidy, alkaloidy i posiada silne właściwości antybakteryjne, przeciwzapalne, przeciwwirusowe, antyoksydacyjne. Wspiera odporność, metabolizm, łagodzi alergie, poprawia skórę i pamięć.
- olej z wiesiołka – bogaty w kwasy linolowy (ok. 76%) i kwas gamma-linolenowy (ok. 9%), a także w witaminę E, minerały i fitosterole. Wspiera odporność, redukuje stany zapalne skóry (AZS, łuszczyca), obniża poziom cholesterolu LDL.
- olej z ostropestu – zawiera NNKT i sylimarynę, cenny antyoksydant wspierający regenerację i ochronę wątroby, a także układ nerwowy i układ krwionośny.
Jak stosować oleje roślinne tłoczone na zimno?
Oleje roślinne tłoczone na zimno najlepiej spożywać na surowo, dopiero po przygotowaniu posiłku (np. sałatki). Obróbka termiczna niszczy ich wartości odżywcze i może prowadzić do powstawania niezdrowych związków.
Są także bardzo dobrym dodatkiem kosmetycznym. Wykorzystuje się je jako składniki domowej pielęgnacji skóry, włosów i paznokci (np. do masek, peelingów, kąpieli, olejowania włosów).
Zobacz również: Olejowanie włosów olejem z czarnuszki.
Dlaczego warto wybierać naturalne, ekologiczne oleje roślinne tłoczone na zimno?
Tłoczenie na zimno to prosta i ekologiczna metoda, która nie wymaga stosowania chemii, rozpuszczalników ani dużych nakładów energetycznych. Dzięki temu produkt pozostaje czysty, naturalny i w pełni bezpieczny dla zdrowia. Wysoka jakość oleju roślinnego tłoczonego na zimno wymaga jednak starannego doboru surowca, zachowania higieny na każdym etapie produkcji, kontroli temperatury oraz odpowiedniego przechowywania. Najlepiej wybierać oleje z certyfikowanych upraw ekologicznych, tłoczone w małych partiach i rozlewane do ciemnych, szklanych butelek, które chronią zawarte w nich delikatne kwasy tłuszczowe przed światłem. Takie oleje nie tylko lepiej smakują, ale również dostarczają maksymalnej ilości składników odżywczych, wspierając organizm w naturalny sposób.
Dla osób, które nie przepadają za intensywnym smakiem tego rodzaju płynnych olejów, a jednocześnie chcą korzystać z ich wyjątkowych właściwości, bardzo dobrym rozwiązaniem mogą być oleje w kapsułkach. To wygodna forma suplementacji, która pozwala czerpać wszystkie korzyści zdrowotne bez konieczności bezpośredniego spożywania oleju w płynie. Przykładem może być olej z czarnuszki dostępny w naszym Sklepie Spirulina także w tej postaci.


Czarnuszka siewna (łac. Nigella sativa) to oryginalny, jakości premium produkt wykazujący wiele właściwości. Wykorzystywany jest m.in. przy zmienionej chorobowo skórze. Działa antygrzybicznie, przeciwwirusowo, antyalergicznie, przeciwwrzodowo, …
Zobacz tutaj ...

Olej z czarnuszki tłoczony na zimno, dzięki swoim właściwościom może pomóc w zwalczaniu wszelkiego rodzaju zmian skórnych. Chroni komórki organizmu przed wolnymi rodnikami co powoduje, że skóra wygląda młodziej …
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Wroniak M., Kwiatkowska M., Krygier K., Charakterystyka wybranych olejów tłoczonych na zimno, Żywność, Nauka, Technologia, Jakość, 2/2006.
- Krygier K., Wroniak M., Dobczyński K., Kielt I., Grześkiewicz S., Obiedziński M., Charakterystyka wybranych rynkowych olejów roślinnych tłoczonych na zimno, Rośliny Oleiste, tom XIX, 1998.
- Krajewska M., Zdybel B., Andrejko D., Ślaska-Grzywna B., Tańska M., Chemical propertis of selected cold pressed oils, Acta Agrophysica, 4/2017.
- Zagrodzki P., Starek A., Dietetyczne znaczenie olejów roślinnych, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 4/2012.
- Zielińska A., Nowak I., Kwasy tłuszczowe w olejach roślinnych i ich znaczenie w kosmetyce, Chemik, 2/2014.
- Mińkowski K., Grześkiewicz S., Jerzewska M., Ocena wartości odżywczej olejów roślinnych o dużej zawartości kwasów linolenowych na podstawie składu kwasów tłuszczowych, tokoferoli i steroli, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2/2011.
- Obiedzińska A., Waszkiewicz-Robak E., Oleje tłoczone na zimno jako żywność funkcjonalna, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 1/2012.
Zostaw komentarz