Kolagen do picia
Kolagen do picia

Aktualizacja: 13 sierpnia 2025

Oleje roślinne tłoczone na zimnoOleje roślinne tłoczone na zimno zyskały ogromną popularność, ponieważ proces ich produkcji pozwala zachować wszystkie cenne składniki odżywcze pochodzące z surowca. Dzięki delikatnemu tłoczeniu (temperatura poniżej 40 °C) utrzymują również naturalny aromat i smak, co czyni je wyjątkowym elementem zdrowej diety i naturalnej pielęgnacji. To doskonały sposób na wspieranie zdrowia, urody i dobrego samopoczucia.

Oleje roślinne tłoczone na zimno – dlaczego warto je wybierać?

Metoda tłoczenia na zimno wykorzystuje prasy hydrauliczne lub ślimakowe z układami chłodzącymi i nie używa podczas tych procesów rozpuszczalników czy wysokiej temperatury. Dzięki temu chroni cenne substancje odżywcze, które łatwo ulegają uszkodzeniu przy rafinacji oleju. Dodatkowo, jest to ekologiczna i prosta metoda pozyskania oleju, możliwa nawet do zastosowania w domu.

Tego rodzaju oleje sprzedawane są najczęściej w ciemnych, szklanych butelkach. Nie bez powodu, ponieważ takie szkło chroni przed światłem, a ciemna barwa spowalnia degradację delikatnych składników zawartych w oleju roślinnym tłoczonym na zimno.

Składniki odżywcze w olejach roślinnych tłoczonych na zimno

Roślinne tłuszcze są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Zaleca się, aby stanowiły 25-30% dziennej diety. W porównaniu do tłuszczów zwierzęcych, oleje roślinne nie zawierają cholesterolu i dostarczają m.in. przeciwutleniacze, NNKT (niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych), witaminę E, tokoferole i fitosterole (sterole roślinne). Te ostatnie wspomagają zdrowie serca, pomagają obniżać cholesterol LDL (tzw. zły cholesterol) i zabezpieczać przed wolnymi rodnikami, które są przyczyną wielu chorób.

Oleje roślinne tłoczone na zimno

Oto wybrane, wartościowe oleje roślinne tłoczone na zimno, które zasługują na szczególną uwagę:

Jak stosować oleje roślinne tłoczone na zimno?

Oleje roślinne tłoczone na zimno najlepiej spożywać na surowo, dopiero po przygotowaniu posiłku (np. sałatki). Obróbka termiczna niszczy ich wartości odżywcze i może prowadzić do powstawania niezdrowych związków.

Są także bardzo dobrym dodatkiem kosmetycznym. Wykorzystuje się je jako składniki domowej pielęgnacji skóry, włosów i paznokci (np. do masek, peelingów, kąpieli, olejowania włosów).

Zobacz również: Olejowanie włosów olejem z czarnuszki.

Dlaczego warto wybierać naturalne, ekologiczne oleje roślinne tłoczone na zimno?

Tłoczenie na zimno to prosta i ekologiczna metoda, która nie wymaga stosowania chemii, rozpuszczalników ani dużych nakładów energetycznych. Dzięki temu produkt pozostaje czysty, naturalny i w pełni bezpieczny dla zdrowia. Wysoka jakość oleju roślinnego tłoczonego na zimno wymaga jednak starannego doboru surowca, zachowania higieny na każdym etapie produkcji, kontroli temperatury oraz odpowiedniego przechowywania. Najlepiej wybierać oleje z certyfikowanych upraw ekologicznych, tłoczone w małych partiach i rozlewane do ciemnych, szklanych butelek, które chronią zawarte w nich delikatne kwasy tłuszczowe przed światłem. Takie oleje nie tylko lepiej smakują, ale również dostarczają maksymalnej ilości składników odżywczych, wspierając organizm w naturalny sposób.

Dla osób, które nie przepadają za intensywnym smakiem tego rodzaju płynnych olejów, a jednocześnie chcą korzystać z ich wyjątkowych właściwości, bardzo dobrym rozwiązaniem mogą być oleje w kapsułkach. To wygodna forma suplementacji, która pozwala czerpać wszystkie korzyści zdrowotne bez konieczności bezpośredniego spożywania oleju w płynie. Przykładem może być olej z czarnuszki dostępny w naszym Sklepie Spirulina także w tej postaci.

Polecane produkty

Olej z czarnuszki w kapsułkach 100% naturalny
Czarnuszka siewna (łac. Nigella sativa) to oryginalny, jakości premium produkt wykazujący wiele właściwości. Wykorzystywany jest m.in. przy zmienionej chorobowo skórze. Działa antygrzybicznie, przeciwwirusowo, antyalergicznie, przeciwwrzodowo, …
Zobacz tutaj ...
Bio olej z czarnuszki w płynie 100% naturalny
Olej z czarnuszki tłoczony na zimno, dzięki swoim właściwościom może pomóc w zwalczaniu wszelkiego rodzaju zmian skórnych. Chroni komórki organizmu przed wolnymi rodnikami co powoduje, że skóra wygląda młodziej …
Zobacz tutaj ...

Bibliografia

  1. Wroniak M., Kwiatkowska M., Krygier K., Charakterystyka wybranych olejów tłoczonych na zimno, Żywność, Nauka, Technologia, Jakość, 2/2006.
  2. Krygier K., Wroniak M., Dobczyński K., Kielt I., Grześkiewicz S., Obiedziński M., Charakterystyka wybranych rynkowych olejów roślinnych tłoczonych na zimno, Rośliny Oleiste, tom XIX, 1998.
  3. Krajewska M., Zdybel B., Andrejko D., Ślaska-Grzywna B., Tańska M., Chemical propertis of selected cold pressed oils, Acta Agrophysica, 4/2017.
  4. Zagrodzki P., Starek A., Dietetyczne znaczenie olejów roślinnych, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 4/2012.
  5. Zielińska A., Nowak I., Kwasy tłuszczowe w olejach roślinnych i ich znaczenie w kosmetyce, Chemik, 2/2014.
  6. Mińkowski K., Grześkiewicz S., Jerzewska M., Ocena wartości odżywczej olejów roślinnych o dużej zawartości kwasów linolenowych na podstawie składu kwasów tłuszczowych, tokoferoli i steroli, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2/2011.
  7. Obiedzińska A., Waszkiewicz-Robak E., Oleje tłoczone na zimno jako żywność funkcjonalna, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 1/2012.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami