Aktualizacja: 7 października 2024
Jesienne bukiety na stół mogą być wyjątkowe i oryginalne, jeśli zostaną odpowiednio skomponowane. Są wspaniałym urozmaiceniem domowych aranżacji zarówno do kuchni, jak i do salonu, a także każdego innego pomieszczenia, w którym znajduje się stolik. Zwłaszcza jeśli jest on drewniany, jako że drewno kojarzone jest z naturalnym materiałem, przyjaznym i ekologicznym.
Jesienne kwiaty
Aby bukiet był rzeczywiście jesienny, warto wykorzystać do jego stworzenia rośliny kwitnące i rosnące właśnie w miesiącach jesiennych, a więc od września do listopada. Są to przede wszystkim:
- astry – sztywne łodygi pokryte włoskami zwieńczają języczkowate kwiaty o różnych barwach, które mogą przypominać koszyczki. Płatki kwiatów są bardzo gęste, dlatego wszelkie bukiety wykonane z ich dodatkiem będą kolorowe i oryginalne;
- jeżówki – zbudowane są z wypukłego, brązowego, kolczastego środka (koszyczka), z nieco zwisającymi, płatkami w kolorze, który zależy od odmiany. Kwiaty jeżówek są większe od kwiatów astrów;
- dalie – niezwykle efektywne, duże kwiaty, których listki mogą przypominać rozetki. Jako że roślina ta jest łatwa w uprawie i nie wymaga dużo uwagi, cieszy się niemalejącą popularnością. Dostępna jest w różnych kolorach;
- miechunki – po okresie kwitnienia tworzy owoce otoczone pomarańczową, liściastą otoczką. To właśnie one są wykorzystywane w celach ozdobnych;
- wrzosy – krzewinki o zdrewniałych łodygach, które w większości są pokryte małymi kwiatuszkami w różnych odcieniach fioletu;
- ziemowity – roślina cebulowa o kształcie kwiatów bardzo podobnych do krokusa;
- werbena patagońska – sztywne, delikatne, omszone pędy są pokryte drobnymi, lancetowatymi listkami i kończą się ogromną ilością drobnych, fioletowych kwiatków.
Są to dość popularne kwiaty, jednak w ostatnim czasie rosnącym zainteresowaniem cieszą się te mniej znane rośliny, takie jak np. hebe, starzec popielaty, czy nawet kapusta ozdobna, która może być wykorzystywana nie tyle do jesiennych bukietów, ile do kompozycji na stół.
Jesienne bukiety na stół – przykłady
Jesienne bukiety na stół mogą być niezwykle różnorodne, a ostateczny efekt zależy tak naprawdę od własnej inwencji twórczej. Przykładem efektywnego połączenia roślin w bukiecie jesiennym może prezentować się następująco:
- 2-3 dalie jako punkt główny bukietu, floksy, astry, hortensje i kilka goździków ułożonych w przypadkowy sposób wokół nich, a także 2-3 gałązki zielonej rośliny ozdobnej, aby uzupełnić wolne przestrzenie między kwiatami;
- słonecznik ozdobny jako punkt główny bukietu, jeżówki, goździki i nawłoć ułożone wokół słonecznika;
- wrzosy, hortensje, floksy, ziemowity i miechunki ułożone w przypadkowej kolejności, co można wzbogacić liśćmi w kolorze przygaszonej, chłodnej zieleni.
Bukiety jesienne na stół mogą także być urozmaicone darami jesieni, takimi jak jarzębina, wysuszone lub świeże liście (najefektywniej prezentują się te klonowe i bukowe, choć jesienią mamy ogromny wybór w tym zakresie), żołędzie czy kasztany. Bardzo dobrze z kwiatami komponują się też jesienne, ozdobne trawy, takie jak np. trawa pampasowa.
Jesienne kompozycje na stół
Kompozycje jesienne można układać na szklanych półmiskach, jak również można przygotować kawałek grubszej tektury czy nawet większą podstawkę pod doniczkę. Dobrze posługiwać się klejem na gorąco, aby wszystkie elementy kompozycji nie przesuwały się nawet podczas przenoszenia jej z miejsca na miejsce. Spód kompozycji jesiennej na stół można wyłożyć wysuszonymi liśćmi, a dokoła można ułożyć jarzębinę, między której częściami przykleja się żołędzie i kasztany. Środek może wypełniać wrzos, zaś między jego gałązki warto włożyć jesienne kwiaty. Aby dłużej wytrzymały, mogą być suszone. Jesiennym elementem urozmaicającym kompozycje są niewielkie, ozdobne dynie.
Zostaw komentarz