Kolagen do picia
Kolagen do picia

Fusy po kawie to odpad bardzo często wyrzucany do kosza na śmieci. Warto jednak wiedzieć, że może on znaleźć wiele zastosowań w życiu codziennym, w tym w ogrodnictwie lub w pielęgnacji. W fusach znaleźć można pewne związki chemiczne o konkretnym, potwierdzonym działaniu.

 

Czym są fusy po kawie?

Ziarna kawy przed ich zaparzeniem są mielone, a następnie zalewane wrzącą wodą. Po zaparzeniu kawę się wypija, a fusy zostają na dnie filiżanki lub kubka. Z kolei jeśli była ona robiona w ekspresie, do filiżanki przelewa się czysty napar, zaś fusy zostają w specjalnym zbiorniczku. Można więc powiedzieć, że fusy po kawie to pozostałość po zaparzonej, zmielonej porcji ziaren kawy.

Fusy po kawie nie mają szczególnie bogatego składu, ponieważ jak powszechnie wiadomo, spora część witamin i składników mineralnych ulega degradacji w wysokich temperaturach, a właśnie takie panują podczas zalewania kawy wrzątkiem. Mimo tego znaleźć cię w nich możemy białka i ligniny, ale także pewne ilości magnezu, azotu, potasu, fosforu, żelaza, chromu, manganu, garbników, kofeiny oraz węglowodanów. Są to składniki szczególnie cenne dla niektórych roślin ogrodowych i doniczkowych, dlatego fusy z reguły wykorzystywane są głównie w ogrodnictwie.

Fusy po kawie – zastosowanie

Najczęściej wykorzystuje się fusy z kawy w ogrodzie. W tym celu wystarczy połączyć je z wodą w proporcjach 1 łyżka fusów na 1 litr wody. Tak przygotowanym roztworem można podlewać między innymi tuje lub iglaki. Jako naturalny nawóz idealnie wzbogaci glebę uprawianych gatunków kwasolubnych – takich jak wrzosy, azalie, hortensje, róże czy rododendrony.

Fusy z kawy sprawdza się ponadto w przydomowym warzywniaku, w szczególności do odżywiania warzyw i owoców takich jak pomidory, truskawki, rzodkiewki, buraki czy rośliny strączkowe. Dobrym pomysłem podczas przygotowywania grządek okaże się wysuszenie fusów i wkopanie ich na głębokość 10–15 cm. Tym samym wzbogacimy glebę w cenny azot, dostarczając swoim roślinom idealne warunki do zdrowego wzrostu zgodnie z ich naturalnymi potrzebami botanicznymi.

Fusy po kawie można jednak używać także w kosmetologii, choćby do przyrządzania naturalnych i wartościowych peelingów mechanicznych. W tym celu łyżkę fusów po kawie zmieszać można z naturalnym miodem, gęstym jogurtem greckim, kefirem, olejem tłoczonym na zimno, a nawet gotową już maseczką regenerującą, jeśli jedynie chcemy ją wzbogacić. W przypadku peelingu mechanicznego wystarczy nanieść go na skórę, a następnie wykonać 3-minutowy masaż wybranej partii, po czym dokładnie go spłukujemy. Jeśli jednak wzbogacamy fusami maseczkę, można najpierw wykonać krótki masaż, a następnie pozostawić kosmetykę na skórze jeszcze na około 10 minut.

Jak działają fusy po kawie na skórę?

Wykazano, że fusy po kawie działają złuszczająco, poprawiają krążenie krwi i mogą wspierać redukcję cellulitu. Zawarte w nich antyoksydanty zabezpieczają skórę przed szkodliwym działaniem wolnych rodników i opóźniają proces starzenia. Kofeina w niech zawarta może zwiększać jędrność i elastyczność skóry, co jest istotne zwłaszcza w przypadku cery dojrzałej. Wykazano też, że systematycznie wykonywane peelingi z fusów po kawie mogą rozjaśniać przebarwienia i wyrównywać koloryt skóry.

Gdzie wyrzucić fusy po kawie?

Jeśli jednak mamy nadmiar fusów po kawie, ponieważ często ją pijemy lub nie chcemy ich wykorzystywać, warto wiedzieć, do którego kosza na śmieci najlepiej je wyrzucić. To szczególnie istotne w dzisiejszych czasach, ponieważ ogromną wagę przykłada się do segregacji odpadów, co z kolei wspiera ekologię i środowisko naturalne. Fusy po kawie wyrzucamy do pojemnika z odpadami bio (pojemnik na bioodpady), czyli do kosza o kolorze brązowym.

 

Bibliografia

  1. https://www.aldi.pl/inspiracje/fusy-z-kawy.html.
  2. Pelczyńska M., Bogdański P., Prozdrowotne właściwości kawy, Varia Medica 2019, tom 3, nr 4, strony 311–317.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami