Rozdział 16. Usprawnianie pracy mózgu

Interesujące badania przeprowadzone w 1995 roku udowodniły, że badana grupa studentów, która przyjmowała po 1 gramie spiruliny dziennie przez 6 miesięcy poprawiła swoje wyniki akademickie o 81%! Nie znam innych wyników badań mających na celu zbadanie wpływu mikroalg na funkcje intelektualne, ale ten pojedynczy przypadek jest wystarczająco interesujący, żeby się mu przyjrzeć z bliska. Poprawa wyników o 81% to niebywały wynik, a dawka 1 grama jest tylko 1/10 rekomendowanej standardowej dawki. Należy zadać sobie pytanie jaki rezultaty można by osiągnąć przyjmując standardową dawkę?

Mechanizm tak dramatycznej poprawy w funkcjonowaniu mózgu należy wytłumaczyć obecnością zarówno GLA jaki i Phycocyanin’y (niebieskiego barwnika) w spirulinie. Phycocyanin’a jest znana z usprawniania funkcji mózgu oraz systemu nerwowego, a obecność tego pigmentu jest niezmiernie rzadka w roślinach i żywności.

Trzeba zauważyć w kwestiach zapobiegawczych, że spirulina zawiera dużą ilość pigmentu o nazwie Phycocyanin’a, biliproteiny która wyhamowuje tworzenie się kolonii komórek rakowych. Dominujące niebieskie zabarwienie w pożywieniu jest bardzo rzadkie. Chemiczna efektywność koloru niebieskiego w spirulinie dowodzi jej pozytywnego wpływu na mózg. Phycocyanin’a pomaga ściągać aminokwasy do tworzenia neuroprzekaźników, co zwiększa objętość mózgu.
Leczenie zdrową żywnością – Paul Pitchford

Z pewnością kolejnym ważnych czynnikiem jest zawartość GLA spirulinie. Jak wspomniałem wcześniej, mózg człowieka składa się w 80% z tłuszczów. Połączenia nerwowe w mózgu potrzebują zdrowych tłuszczów do poprawnego funkcjonowania, a GLA jest jednym z najzdrowszych ze spożywanych tłuszczów. Dlatego też mleko z piersi matki zawiera tak dużą ilość GLA. W rzeczywistości mleko matki jest numerem jeden na świecie jeżeli chodzi o zawartość GLA, na drugim miejscu jest spirulina.

Mleko z piersi matki zawiera GLA ponieważ noworodki muszą jak najszybciej po urodzeniu zbudować masę mózgu, aby zwiększyć swoje szanse na przeżycie. Większy i lepszy mózg pozwala dziecku na szybsze przyswojenie sobie języka, zachowań społecznych, sygnałów napływających z otoczenia itd. Tak więc mleko matki zawiera dokładnie te składniki odżywcze, które są niezbędne dla noworodków aby przeżyć.

Mleko krowy z drugiej strony zostało stworzone do przeżycia cielaków. Ma ono dużo mniej wspólnego z funkcjonowaniem mózgu i dużo więcej ze zwiększaniem wagi cielaka o kilkaset kilogramów. Mleko od krowy nie zawiera GLA. Mózg u cielaków nie jest tak ważny do przeżycia jak mózg noworodka i to również jest powód, dla którego mleko od krowy jest nieodpowiednim pokarmem dla niemowląt. Mleko krowy jest perfekcyjnym pokarmem dla cielaków i jest zupełnie niedopasowane do potrzeb żywieniowych noworodków ludzkich. Fakt spożywania przez dorosłych mleka matek innego gatunku jest naprawdę dziwne. Żaden inny organizm na ziemi nie spożywa mleka innego gatunku, a każde zwierze oprócz ludzi z wiekiem odzwyczaja się od mleka matki. Kiedy widzę dorosłych pijących mleko zawsze pytam ich dlaczego piją pokarm dla dzieci?

Wracając do oddziaływania żywności na mózg, zawartość GLA w spirulinie i CGF w chlorelli (potrafiącego naprawiać połączenia nerwowe) dostarczają wystarczających powodów do spożywania obu tych mikoralg. GLA stanowi dla mózgu i systemu nerwowego pożywienie niezbędne do zachowania zdrowia, a CFG umożliwia naprawę komórek nerwowych. To potężna kombinacja i powód, dla którego polecam ludziom zażywanie zarówno spiruliny i chlorelli do każdego posiłku. Obie algi są po prostu skuteczniejsze jeżeli są spożywane razem.

0 komentarzy:

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Nie wahaj się!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *