Jesienna wyprzedaż
Jesienna wyprzedaż

Aktualizacja: 15 listopada 2020

Czosnek niedźwiedzi - charakterystykaCzosnek niedźwiedzi nieco różni się od czosnku pospolitego. Mimo to charakteryzuje się zbliżonymi właściwościami leczniczymi, a dodatkowo również stanowi formę naturalnego antybiotyku. Poznajmy zatem jakie inne właściwości posiada czosnek niedźwiedzi oraz gdzie znalazł zastosowanie.

Charakterystyka czosnku niedźwiedziego

Czosnek niedźwiedzi, nazywany również czosnkiem cygańskim lub czosnkiem leśnym, jest jednocześnie rośliną leczniczą i przyprawową. Zwykle rośnie dziko, najczęściej znaleźć go można w lasach liściastych. Ciekawostką jest fakt, że wykorzystywany jest również jako roślina ozdobna. Część jadalną stanowią wszystkie jej elementy. Cebulę wykorzystuje się identycznie jak czosnek tradycyjny, jego liście stosuje się do sałatek, a kwiatowe pędy kisi podobnie jak ogórki. Czosnek niedźwiedzi w Polsce objęty jest częściowo ochroną, w związku z tym nie należy zrywać go w miejscach gdzie rośnie naturalnie.

Czosnek niedźwiedzi wykazuje mocny i charakterystyczny czosnkowy aromat. Zawdzięcza to ursalinie. Jest ona olejkiem eterycznym, w skład którego wchodzą m.in siarczki i wielosiarczki.

Właściwości lecznicze czosnku niedźwiedziego

Na początku warto wspomnieć, że czosnek niedźwiedzi to kopalnia składników odżywczych. W jego skład wchodzi witamina A, witamina C, witaminy z grupy B, składniki mineralne tj. potas, żelazo, magnez oraz fosfor. Wśród wielu cennych składników znaleźć można również saponiny. Swoje cenne właściwości bakteriobójcze zawdzięcza allicynie oraz związkom siarki.

Czosnek niedźwiedzi to naturalny antybiotyk, podobnie jak czosnek pospolity. W związku z tym pomaga zwalczać infekcje i zakażenia organizmu, nawet te wywołane grzybami i pasożytami. Roślina ta to także źródło antyoksydantów, które wykazują właściwości przeciwnowotworowe. W związku z tym jego regularne spożywanie może skutecznie zapobiegać nowotworom żołądka, okrężnicy oraz jelita grubego. Dzięki tak wielu składnikom odżywczym czosnek niedźwiedzi wpływa również leczniczo na układ oddechowy, pobudzając produkcję śluzu w oskrzelach.

Antyoksydanty obecne w czosnku wpływają także na wygląd zewnętrzny. Spowalniają bowiem procesy starzenia się skóry. Przyczynia się do tego również siarka, która dodatkowo wzmacnia włosy i paznokcie.

Kwas askorbinowy czyli popularna witamina C, aktywuje wiele enzymów obecnych w organizmie. To właśnie bez niej organizm nie jest w stanie przyswajać żelaza. Ponadto odpowiada za prawidłowy stan tkanki łącznej, a także bierze udział w produkcji nowego kolagenu. Przyspiesza gojenie się ran oraz niszczy bakterie wywołujące próchnicę zębów.

Zastosowanie czosnku niedźwiedziego

Jak wiadomo większość warzyw i owoców podczas obróbki termicznej traci pewną ilość walorów smakowych jak i właściwości leczniczych. W związku z tym najlepiej spożywać go na surowo.

Czosnek niedźwiedzi w postaci świeżych liści można dodawać do sałatek, twarożku czy past. Z kolei suszone stanowią składnik mieszanek ziołowych dodawanych do dań obiadowych. Chętnie wykorzystywane są również cebulki czosnku niedźwiedziego, które z kolei stosuje się do sporządzania nalewek. Jego kwiaty natomiast służą jako element dekoracyjny lub jako pikantny dodatek do potraw.

Przeciwwskazania

W częstym spożywaniu czosnku niedźwiedziego nie należy przekraczać dziennej dawki, która wynosi od 3 do 5 gram. Może to bowiem skutkować groźnym uszkodzeniem wątroby.

Na czosnek niedźwiedzi powinny szczególnie uważać osoby cierpiące na wrzody żołądka lub dwunastnicy. Dodatkowo może być on szkodliwy zarówno dla kobiet w ciąży jak i dzieci. Ostrożne powinny być również osoby przyjmujące leki przeciwzakrzepowe, a to dlatego, że czosnek niedźwiedzi powoduje rozrzedzenie krwi.

Jak przechowywać czosnek niedźwiedzi?

Ze względu na to, że czosnkiem niedźwiedzim możemy cieszyć się dość krótki czas, warto więc pomyśleć o jego właściwym przechowywaniu. Najlepszym sposobem jest więc mrożenie liści w całości lub krojonych. Innym sposobem jest również zalanie pokrojonych liści odrobiną oliwy. Warto przełożyć je do małych pojemników i przechowywać w lodówce.

Polecane produkty

Spirulina w proszku
Spirulina w proszku to słodkowodna alga, zawierająca duże stężenie witamin, minerałów i innych, ważnych składników odżywczych. Wysoką jakość uzyskano dzięki odpowiednim warunkom klimatycznym, przestrzeganiu restrykcyjnych norm podczas hodowli i ...
Zobacz tutaj ...
Spirulina - witaminy i minerały (100% naturalne)
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami