Kwas askorbinowyKwas askorbinowy (witamina C) to jedna z najpopularniejszych i najbardziej dostępnych witamin. Posiada kwaśny smak i dobrze rozpuszcza się w wodzie. Jej regularne spożycie zwiększa ogólną odporność organizmu. Warto wiedzieć, że kwas askorbinowy pełni w organizmie znacznie więcej niezwykle ważnych funkcji.

Czym charakteryzuje się kwas askorbinowy?

Kwas askorbinowy w warunkach naturalnych jest bezwonnym, krystalicznym ciałem stałym o białym zabarwieniu i kwaśnym smaku. W stanie stałym jest substancją stosunkowo trwałą, jednak w wodzie ulega szybko rozpuszczeniu. Roztworu tego kwasu odznaczają się najwyższą trwałością w zakresie pH 4-6. W organizmie człowieka największe ilości witaminy odnotowuje się w mózgu, nadnerczach, soczewce oka, wątrobie, trzustce i grasicy. Nadmiar wydalany jest wraz z moczem.

Źródła

Kwas askorbinowy występuje powszechnie w świecie roślin. Znajduje się w większości owoców i warzyw, a także w ziołach czy algach. Bogatym źródłem kwasu askorbinowego jest spirulina, chlorella, owoce dzikiej róży, jagody goji, natka pietruszki, rokitnik, cebula i czosnek. Wbrew pozorom, jego największe ilości obecne są w produktach niewykazujących kwaśnego smaku.

Wbrew pozorom owoce cytrusowe wcale nie posiadają tak dużej ilości omawianego związku. Przykładowo, cytryna zawiera od 40 do 60 mg witaminy C w 100 gramach, zaś papryka w takiej samej ilości – do 200 mg. Z kolei wspomniany rokitnik może zawierać aż do 900 mg witaminy w 100 g. Nieznaczne ilości (do 20 mg w 100 g produktu) znajdują się w produktach pochodzenia zwierzęcego, zwłaszcza wątrobie.

Dzienne zapotrzebowanie na kwas askorbinowy

Witamina C jest związkiem, na który zapotrzebowanie organizmu jest największe (w porównaniu z innymi witaminami). Szacuje się, że dzienne zapotrzebowanie na witaminę C wynosi około 60 mg, jednak niektóre źródła podają wartości sięgające nawet do 200 mg. Zapotrzebowanie rośnie wraz z wiekiem (wyższe jest u osób dorosłych niż u dzieci czy młodzieży), a także u kobiet w ciąży czy podczas laktacji. Jednocześnie więcej produktów spożywczych bogatych w tę witaminę warto spożywać w okresie jesienno-zimowym celem zwiększenia odporności.

Jakie funkcje pełni kwas askorbinowy?

Kwas askorbinowy:

  • posiada właściwości redukujące;
  • uczestniczy w procesach biologicznego utleniania;
  • wpływa na prawidłowy stan tkanki łącznej;
  • reguluje wchłanianie żelaza;
  • wykazuje działanie odtruwające;
  • zmniejsza i opóźnia odczuwanie zmęczenia.

Witamina C jest substratem wykorzystywanym w licznych procesach zachodzących w organizmie. Szczególną uwagę należy zwrócić na fakt, że jest ona zaangażowana w hydroksylację proliny i lizyny podczas procesu syntezy kolagenu. Ponadto bierze udział w rozkładnie tyrozyny, syntezie karnityny oraz adrenaliny.

Poprzez regulację wchłaniania żelaza rozumie się redukcję żelaza niehemowego do dobrze rozpuszczalnych soli żelazowych (II). Dzięki temu biodostępność tego pierwiastka w przewodzie pokarmowym znacznie się zwiększa. Dodatkowo witamina C wykazuje właściwości przeciwutleniające. Oznacza to, że chroni organizm przed nadmiarem reaktywnych form tlenu, które przyczyniają się do rozwoju licznych chorób i przyspieszają proces starzenia się tkanek.

Zastosowanie w kosmetologii

Kwas askorbinowy wykorzystuje się w kosmetologii przede wszystkim ze względu na jego właściwości przeciwutleniające i pobudzające syntezę kolagenu. Dzięki temu skóra starzeje się wolniej, a produkt jednocześnie chroni ją przed szkodliwym działaniem czynników zewnętrznych, w tym promieniowaniem UV. Kosmetyki z witaminą C przeznaczone są głównie dla osób dojrzałych. Wygładzają skórę, wyrównują jej koloryt oraz poprawiają strukturę naczyń krwionośnych. W efekcie staje się lepiej dotleniona i odżywiona.

Niedobór kwasu askorbinowego

Brak witaminy C (awitaminoza) powoduje krwawienia z dziąseł, kruchość i pękanie naczyń krwionośnych oraz obniżenie odporności organizmu. Najbardziej charakterystyczną chorobą związaną z niedoborem witaminy C jest szkorbut. Głównymi objawami są tu: rozchwianie zębów i przewlekłe stany zapalne dziąseł, uszkodzenie naczyń krwionośnych, samoistne krwawienia.

Z kolei hipowitaminoza objawia się zmniejszoną odpornością na różnego rodzaju infekcje, brakiem łaknienia i bólami stawowo-mięśniowymi.

Bibliografia

  1. Dobosz A., Witamina C. Fakty i mity, Świat Przemysłu Farmaceutycznego, 1/2016.
  2. Janda K., Kasprzak M., Wolska J., Witamina C – budowa, właściwości, funkcje i występowanie, Pomeranian Journal of Life Sciences, 4/2015.
  3. Pawlaczyk M., Korzeniowska K., Rokowska-Waluch A., Witamina C i skóra, Farmacja Współczesna, 5/2012.
  4. Szymańska-Pasternak J., Janicka A., Bober J., Witamina C jako oręż w walce z rakiem, Onkologia w Praktyce Klinicznej, 1/2011.
  5. Winkler S., Charakterystyka kwasu askorbinowego w wyrobach kosmetycznych i produktach leczniczych, Kosmetologia Estetyczna, 6/2019.
Bio Acerola C - 100% naturalna witamina
Acerola od bioalgi to w pełni naturalny (organiczny) i bez żadnych dodatków produkt. Wytwarzany jest z owoców wiśni Acerola, na ściśle kontrolowanej, ekologicznej uprawie, z zachowaniem najwyższych standardów jakościowych.
Zobacz tutaj ...