Witamina A i jej wpływ na organizm

Witamina AWitamina A (retinol) należy do grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Magazynuje ją wątroba. Organizm czerpie ją częściowo z tłuszczów zwierzęcych, a częściowo syntetyzuje w jelitach z beta-karotenu i innych karotenoidów znajdujących się w owocach i warzywach. Witamina A występuje w ustroju w postaci retinoidów.

Działanie witaminy A:

  • zapobiega ślepocie zmierzchowej
  • regeneruje naskórek
  • stymuluje odnowę komórkową odmładzając skórę
  • utrzymuje w zdrowym stanie skórę, nabłonki dróg oddechowych i przewodu pokarmowego
  • reguluje zaburzenia złuszczania naskórka, zmniejsza hiperkeratozę (pogrubienie jego wierzchniej warstwy), a jednocześnie odnawia żywy i dobrze nawilżony naskórek
  • ma właściwości rozjaśniające plamy i odświeżające koloryt cery
  • wspomaga rozwój kości i zębów
  • jest niezbędna do procesów reprodukcji, wzrostu i rozwoju
  • umożliwia napływ komórek układu odpornościowego do dróg oddechowych i przewodu pokarmowego
  • jest jednym z częściej stosowanych składników w kosmetykach do cery dojrzałej, ponieważ ma działanie przeciwzmarszczkowe
  • przyśpiesza produkcję kolagenu w skórze, dzięki czemu uelastycznia ją
  • może wpływać na tworzenie nowych naczyń krwionośnych, co jest ważne dla starzejącej się i źle ukrwionej skóry
  • ma działanie złuszczające, dlatego poleca się ją dla skóry młodej (z zaskórniakami) i w przypadku problemów z trądzikiem
  • przeciwnowotworowe
  • przyśpiesza metabolizm tkankowy
  • ochrania skórę przed promieniowaniem UV
  • zwiększa odporność organizmu na ból gardła, przeziębienie, grypę czy zapalenie oskrzeli
  • leczy opryszczkę wargową i półpasiec (wywołany przez wirusy z rodziny Herpes), brodawki skórne (zakażenia wirusem brodawczaka) oraz zakażenia oczu i drożdżycę pochwy
  • prawdopodobnie wspomaga leczenie alergii
  • współdziała z układem odpornościowym w walce z rakiem sutka oraz płuc
  • zmniejsza śmiertelność chorych na białaczkę
  • zmniejsza skutki uboczne chemioterapii stosowanej u pacjentów oddziałów onkologicznych

Niedobór witaminy A

Występuje bardzo rzadko. Powoduje zmierzchową (a nawet całkowita) ślepotę i poważnie upośledza odporność organizmu. Niedobór objawia się także widocznym na skórze rogowaceniem przymieszkowym, skóra staje się szorstka. Na ramionach, udach i policzkach pojawiają się czerwone grudki.

Dawkowanie i źródła witaminy A

Zalecana dawka dzienna witaminy A wynosi 600 µg dla kobiet i 700 µg dla mężczyzn.
Źródła witaminy A to ryby, żółtko jajek, masło, podroby (na przykład: wątroba), żółte, pomarańczowe, czerwone i ciemnozielone owoce i warzywa, które zawierają dużą ilość beta-karotenu, a także inne karotenoidy, które organizm w razie potrzeby przekształca w witaminę A. Dodatkowo tran, ser i mleko, owoce dzikiej róży, pokrzywa, spirulina, czarny bez, marchew, pomidory, szpinak, sałata, groszek zielony.

Witamina A ma postać oleju mieszającego się z tłuszczami, etanolem oraz eterem naftowym. Pod względem chemicznym retinol jest zaliczany do alkoholi diterpenowych z pięcioma sprzężonymi wiązaniami podwójnymi. Ponieważ w strukturze witaminy A występują wiązania podwójne, jest ona podatna na działanie czynników atmosferycznych i pod wpływem promieniowania ultrafioletowego lub utleniającego działania powietrza stopniowo zatraca swą aktywność biologiczną. Wolna witamina A jest dość trwała w roztworach olejowych, przy czym w praktyce roztwory takie są stabilizowane dodatkiem antyoksydantów.

Retinol jest jasnożółtą substancją stałą, łatwo rozpuszczalną w olejach i tłuszczach zachowujących stan stały w temperaturze pokojowej. Związek ten może być wytwarzany syntetycznie. Stosowany jest do wzbogacania margaryn. Witamina A trudno rozkłada się w organizmie, nadmierne spożycie retinolu jest trujące i prowadzi do uszkodzeń płodu we wczesnej ciąży.
Preparaty z witaminą A należy przyjmować z pożywieniem , ponieważ tłuszcz ułatwia wchłanianie. Witamina E oraz cynk ułatwiają wykorzystanie przez organizm witaminy A, która z kolei poprawia wchłanianie żelaza zawartego w pożywieniu.

Kosmetyki z witaminą A

Kosmetyki zawierające witaminę A i jej pochodne powinny być przechowywane w temperaturze nieprzekraczającej 35 stopni Celsjusza. Należy podkreślić, że witamina A zawarta w kosmetykach pełni jedynie rolę pomocniczą w zachowaniu zdrowia i urody, gdyż podstawowym źródłem niezbędnych składników odżywczych i witamin jest właściwe odżywianie się.

Polecane produkty:

Spirulina Febico - naturalne witaminy i minerały na wyciągnięcie ręki
Spirulina Febico - wysokiej jakości alga, której skład to 100% czysta Spirulina. Każdy etap, od hodowli, poprzez produkcję, do otrzymania pełnowartościowego produktu, jest poddawany szczegółowej kontroli. Pozwala to uzyskać najwyższej jakości Spirulinę
Zobacz tutaj ...
Algi Spirulina i Chlorella - rośliny o wysokiej wartości odżywczej i leczniczej.
Dziś, gdy na nasze zdrowie coraz większy wpływ wywiera postępująca degradacja środowiska naturalnego i coraz mniej wartościowe pokarmy, woda określonych akwenów zawierająca większe stężenie soli mineralnych, oferuje człowiekowi niezwykły dar
Zobacz tutaj ...
1 reply
  1. Gleam
    Gleam says:

    Jeśli pomaga na alergię to może i mnie pomoże. Nawet nie wiedziałam, że witamina A ma takie szerokie działanie. Znałam tylko kilka z nich.

    Odpowiedz

Odpowiedz

Chcesz wziąć udział w dyskusji?
Śmiało, napisz coś!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *