Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Promocja Black Friday Spirulina Febico 1+1 Gratis

Aktualizacja: 6 listopada 2020

PepsynaPepsyna jest endopeptydazą aspartylową o masie cząsteczkowej 35 kDa. Stanowi składnik podpuszczki zwierzęcej i bierze udział w dojrzewaniu serów twardych oraz półtwardych. W efekcie dzięki niej możliwe jest otrzymanie odpowiedniej tekstury i aromatu produktu.

Charakterystyka pepsyny

Pepsyna jest enzymem działających w przedziale pH 2-2,5. Wbrew pozorom nie jest to wyłącznie jeden związek, ponieważ można go podzielić na 2 różniące się od siebie podtypy:

  • A – dominująca proteinaza występująca w żołądku. Jej cechą charakterystyczną jest niska specyficzność i wyższa podatność na zmiany pH niż sama podpuszczka;
  • B – związek charakteryzujący się wysokim stopniem proteolizy białek.

Pepsyna jest syntezowana przez błonę śluzową żołądka. Stanowi stały element soku żołądkowego, w związku z czym pełni bardzo ważne funkcje w procesie trawienia. Wstępnie produkowany jest pepsynogen, czyli nieaktywna wersja pepsyny. Następnie pepsynogen przekształca się do pepsyny pod wpływem między innymi kwasu solnego, również obecnego w żołądku.

Zobacz również: Trawienie i suplementacja.

Za co odpowiada pepsyna?

Aktywność enzymatyczna pepsyny decyduje o aktywności proteolitycznej soku żołądkowego. Jej obecność warunkuje prawidłowe trawienie białek. Dzięki niej białka mogą być sprawnie rozłożone do polipeptydów oraz oligopeptydów. Warto również pamiętać, że rozkład białek nie odbywa się wyłącznie w żołądku. W żołądku następuje jedynie rozpoczęcie tych procesów – pod wpływem pepsyny rozkładowi ulega zaledwie 10-15% białek. Ostatecznie pozostała część jest trawiona w jelicie cienkim.

Pepsyna w medycynie

Pepsyna jest stosowana w medycynie jako lek przy niektórych schorzeniach, szczególnie układu pokarmowego. Preparaty pepsyny powodują między innymi:

  • zwiększenie apetytu;
  • normalizację pH soku żołądkowego;
  • ułatwienie procesów trawienia białek.

W związku z takim działaniem są wykorzystywane przy:

  • przewlekłych stanach zapalnych błony śluzowej żołądka;
  • niedokwaśności;
  • patologicznym braku apetytu;
  • niedostatecznym fizjologicznym wydzielaniu pepsyny;
  • wycięciu żołądka;
  • zaburzeniach trawienia, również tych przebiegających z uszkodzeniem wątroby.

Pepsynę warto stosować po wszelkich operacjach i zabiegach w obrębie żołądka, ponieważ efektem takich zabiegów jest upośledzenie funkcji wydzielniczej tego narządu (zazwyczaj upośledzenie to jest chwilowe).

Zobacz również: Zioła na trawienie – jakie wybrać?

Niedobór pepsyny

Leki i preparaty zawierające pepsynę należy stosować wyłącznie na zalecenie lekarza. Przyjmowanie ich na własną rękę, bez żadnych konkretnych wskazań, może doprowadzić do rozstroju żołądka i zaburzenia procesów trawienia. Z kolei nadużywanie i nadmierne spożywanie leków z pepsyną może doprowadzić do wystąpienia przewlekłych biegunek czy nieodpowiedniego wchłaniania cennych składników odżywczych. Na niedobór pepsyny mogą wskazywać następujące sytuacje:

Najczęściej objawy te pojawiają się krótko po spożyciu posiłku. W związku z tym wszelkie preparaty zawierające ten enzym podaje się tuż przed posiłkiem lub w jego trakcie.

Bibliografia

  1. Kołczak T., Surówka K., Enzymatyczna hydroliza niestandardowych osłonek kolagenowych i odpadów powstających przy produkcji osłonek, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 4/2004.
  2. Żelazowski P., Enzymy w mleczarstwie.
  3. Krywult A., Długaszek M., Szumska M., Tyrpień-Golder K., Wielkoszyński T., Opracowanie metody oznaczania aktywności pepsyny w soku żołądkowym, Annales Academiae Medicae Silesiensis, 69/2015.
Probiotyki
Probiotyki od bioalgi zawierają aż 150 milionów wyselekcjonowanych, naturalnych i żywych szczepów bakterii. Uzupełniają dietę w składniki probiotyczne i roślinne takie jak Lactobacillus Sporogenesis (Bacillus Coagulans), Lactobacillus Acidophilus, ...
Zobacz tutaj ...