Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami

Aktualizacja: 2 listopada 2020

Olej migdałowy - migdałowiec pospolityOlej migdałowy jest pozyskiwany w procesie tłoczenia z dojrzałych ziaren migdałów lub z połączenia ich odmian, poprzez tłoczenie na zimno czy ekstrakcję i końcową rafinację (rafinowany olej migdałowy). Pierwotnie dziko rosnące drzewo migdałowe jest bardzo starą roślina, której ojczyzną są okolice morza Śródziemnego (odmiana europejska). Drugim, najważniejszym obszarem występowania jest USA, a w szczególności Kalifornia (odmiana amerykańska).

Charakterystyka migdałów

Migdały należą do grona najczęściej uprawianych surowców na terenach Śródziemnomorskich, ponieważ bardzo dobrze przystosowują się do suchego klimatu i niekorzystnych warunków glebowych. Znane są ze swoich silnych właściwości biochemicznych oraz dużej zawartości cennych składników odżywczych. Migdały zawierają bowiem:

Do wytwarzania oleju stosuje się słodkie migdały, które nie zawierają gorzkich (i trujących) składników smakowych. To jeden z najpopularniejszych olejów roślinnych.

Olej migdałowy

Olej migdałowy (łac. oleum amygdalarum dulcium verum) jest jasnożółtym (surowiec rafinowany) lub ciemnożółtym (surowiec tłoczony na zimno), rzadkim, nie wysychającym olejem. Cechuje się przejrzystą i tłustą konsystencją o charakterystycznym zapachu. Olej ten składa się głównie z kwasów oleinowego i linolowego. Przez swoją wrażliwość na czynniki zewnętrzne, powinien być przechowywany w ciemnym miejscu. Tego rodzaju olej rzadko stosowany jest jako olej spożywczy, zazwyczaj używa się go tylko w cukiernictwie. Głównym obszarem jego stosowania jest branża kosmetyczna (kosmetyki pielęgnujące, perfumy) oraz medyczna (aromaterapia, olejki do masażu).

Zobacz również: Olej z pestek malin – właściwości i zastosowanie.

Zastosowanie olejku migdałowego

Najczęściej pada pytanie, jak stosować olej migdałowy w celach kosmetycznych oraz do jakiego rodzaju włosów i cery jest on przeznaczony. Olej migdałowy można stosować na wiele sposobów – zarówno jako samodzielny produkt, jak i w kombinacji z różnorodnymi produktami.

Olej migdałowy na włosy

Omawiany produkt idealnie nadaje się do pielęgnacji włosów, szczególnie średnioporowatych (celem określenia porowatości swoich włosów warto wykonać jeden z licznych testów dostępnych na internecie). Wykorzystuje się go najczęściej do olejowania włosów. W tym celu wystarczy nanieść niezbyt dużą ilość czystego olejku ze słodkich migdałów na całą długość włosów, a włosy zebrać w kok. Całość można lekko podgrzać suszarką, ponieważ ogrzanie olejku wzmaga jego działanie. Zaleca się utrzymanie oleju na włosach przynajmniej przez godzinę, optymalny czas wynosi jednak 3-4 godziny, a niektóre kobiety decydują się na pozostawienie oleju na całą noc. Należy pamiętać, aby nakładać go na umyte, wilgotne włosy, ponieważ później będzie go łatwiej zmyć.

Innym sposobem zastosowania oleju migdałowego jest dodanie odrobiny do regularnie stosowanej maski do włosów (kupionej w sklepie lub przygotowanej od podstaw w domu). Z pewnością kilka kropel oleju w takiej masce sprawi, że jej działanie będzie jeszcze silniejsze, a włosy mocniej odżywione.

Efekty wizualne widać już po pierwszym zastosowaniu tego oleju na włosy, szczególnie w przypadku olejowania. Włosy stają się silniejsze, sypkie i lśniące. Na ich powierzchni tworzy się warstwa, która chroni strukturę włosa przed szkodliwym działaniem czynników zewnętrznych, np. silnego wiatru, gorąca czy promieniowania słonecznego. Należy wiedzieć, że olej migdałowy może wspomagać leczenie łojotoku i łuszczycy skóry głowy, tym samym zmniejszając objawy łupieżu.

Zobacz również: Domowe maseczki na włosy.

Olej migdałowy na skórę

Na początku należy wspomnieć, że olej migdałowy idealnie sprawdza się do pielęgnacji skóry atopowej, łuszczycowej, alergicznej i łojotokowej. Wykazuje bowiem działanie przeciwzapalne, łagodzące podrażnienia i silnie odżywiające. Dzięki temu, że wzmacnia włókna kolagenowe, skóra staje się pełna blasku, nawilżona oraz zregenerowana. Inną grupą docelową są posiadacze cery dojrzałej. Olej z migdałów zawiera duże ilości przeciwutleniaczy i witamin o działaniu antyoksydacyjnym, przez co opóźnia starzenie się skóry.

Podobnie jak w przypadku włosów, olejek można stosować jako samodzielny produkt (np. punktowo na zmiany skórne) oraz jako dodatek do kosmetyków. Aby cieszyć się korzystnym oddziaływaniem tego produktu na skórę całego ciała, wystarczy dodać odrobinę do kąpieli. Wiele kobiet wskazuje na zmniejszanie widoczności cellulitu po regularnych masażach skóry przy użyciu olejku migdałowego.

Zobacz również: Sucha skóra – 5 sposobów na jej nawilżenie.

Bibliografia

  1. Ratz-Łyko A., Masła i oleje roślinne stosowane w produktach kosmetycznych, Chemia i Biznes. Rynek Kosmetyczny i Chemii Gospodarczej, 3/2016.
  2. Yildirim A., Akinci-Yildirim F., San B., Sesli Y., Total Oil Content and Fatty Acid Profi le of Some Almond (Amygdalus communis L.) Cultivars, Pol. J. Food Nutr. Sci, 3/2016.
  3. Moayedi A., Rezaei K., Moini S., Keshavarz B., Chemical Compositions of Oils from Several Wild Almond Species, J Am Oil Chem Soc, 10/2010.
  4. Stróżyk A., Pachocka L., Orzechy jako istotny składnik diety sportowców, Problemy Higieny i Epidemiologii, 4/2016.
Olej z czarnuszki w kapsułkach 100% naturalny
Czarnuszka siewna (łac. Nigella sativa) jest naturalną substancją znaną od tysiącleci ze swoich właściwości. Wykorzystywana jest m.in. przy zmienionej chorobowo skórze. Działa antygrzybicznie, przeciwwirusowo, antyalergicznie, przeciwwrzodowo, ...
Zobacz tutaj ...
Bio olej z czarnuszki w płynie 100% naturalny
Tłoczony na zimno olej z czarnuszki egipskiej dzięki swoim właściwościom może pomóc w zwalczaniu wszelkiego rodzaju zmian skórnych. Chroni komórki organizmu przed wolnymi rodnikami co powoduje, że skóra wygląda młodziej ...
Zobacz tutaj ...