Olej z pestek malin – właściwości i zastosowanie

Olej z pestek malin - właściwości i zastosowanieOlej z pestek malin posiada wszechstronne działanie pielęgnacyjne, stąd też znalazł szerokie zastosowanie w kosmetyce. Posiada lekką, przyjemną formułę, dzięki czemu łatwo się go aplikuje. Bardzo szybko się wchłania, pozostawiając gładką i nawilżoną skórę. Co kryje w sobie olej z pestek malin oraz jak jeszcze wpływa na naszą urodę? Oto wskazówki.

Olej z pestek malin

Olej z pestek malin posiada dość specyficzny zapach, który przypomina nieco aromat oliwy z oliwek. Jednak po nałożeniu na skórę szybko się utlenia. Wykazuje lekką konsystencję, dzięki czemu nie zapycha porów skóry. Cechą charakterystyczną jest jego dość ciemny, bo brunatno- żółty kolor. Szybko wnika się w skórę zapewniając jej dogłębne nawilżenie i uelastycznienie.

Właściwości pielęgnacyjne

Olej z pestek malin stanowi źródło kwasów tłuszczowych omega-3 oraz omega-6, których organizm nie jest w stanie samodzielnie syntezować. W związku z tym muszą być dostarczane z zewnątrz w diecie lub jako preparaty kosmetyczne w codziennej pielęgnacji skóry. Ponadto w składzie oleju z pestek malin znaleźć można witaminę A, witaminę C, witaminę E nazywaną witaminą młodości, a także flawonoidy i karotenoidy.

Kwasy tłuszczowe obecne w oleju warunkują utrzymanie odpowiedniego poziomu nawilżenia skóry, przez co staje się ona delikatna i miękka w dotyku. Ponadto chronią naskórek przed szkodliwym wpływem promieni UV co oznacza, że olej ten stanowi formę naturalnego filtru przeciwsłonecznego.

Witamina C z kolei to silny przeciwutleniacz, który usuwa ze skóry szkodliwe wolne rodniki spowalniając tym procesy jej starzenia się. Ponadto korzystnie wpływa na stan naczyń krwionośnych. Uszczelnia ich ściany jednocześnie zapobiegając tworzeniu się tzw. pajączków (teleangiektazji). Związek ten zwiększa odporność skóry naturalnie chroniąc ją przed różnego rodzaju infekcjami.

Witamina E nazywana również witaminą młodości, wykazuje właściwości antyoksydacyjne, spowalniając tym procesy starzenia się. Zarówno witamina A jak i E zmniejsza objawy chorób skóry jak np. trądzik pospolity.

Ze względu na tak bogaty skład olej z pestek malin wykazuje właściwości przeciwzapalne, antyoksydacyjne, a także antyseptyczne. Ponadto wpływa na zwiększenie nawilżenia i elastyczności skóry, wspomaga barierę lipidową naskórka, a także reguluje produkcję sebum skóry. W związku z wysoką zawartością przeciwutleniaczy w szczególności przeznaczony jest w pielęgnacji cery dojrzałej.

Zastosowanie oleju z pestek malin

Ze względu na dość obszerne spektrum działania znalazł szerokie zastosowanie w pielęgnacji skóry jak i kosmetyce. Z powodzeniem wykorzystuje się go jako preparat do masażu oraz kąpieli. Olej z pestek malin, oprócz osób dojrzałych, powinny stosować również osoby posiadające skórę podrażnioną lub cerę alergiczną. Z kolei dzięki właściwościom przeciwzapalnym i antybakteryjnym powinny z niego korzystać osoby z cerą tłustą, cerą mieszaną lub trądzikową. Ze względu na jego lekką konsystencję oraz brak możliwości zapychania porów skóry może być stosowany jako baza pod makijaż, a także jako dodatkowy składnik kremów czy maseczek do twarzy.

Ponadto z cennych właściwości oleju z pestek malin powinny korzystać osoby z ciężko gojącymi się ranami, oparzeniami czy odmrożeniami. Ponadto zaleca się jego stosowanie w przypadku egzemy oraz łuszczycy.

Można go wykorzystywać jako osobny produkt, a także jako dodatek do gotowych preparatów kosmetycznych. Korzystać z niego można zarówno w dzień jak i na noc. Jeśli jesteśmy zwolennikami zewnętrznego stosowania, wówczas należy nanieść na skórę kilka jego kropli, a następnie rozsmarować i delikatnie wklepać. Należy mieć na uwadze fakt, że olej z pestek malin zapobiega utracie wody z naskórka, w związku z tym zaleca się jego stosowanie wraz z kwasem hialuronowym lub innym związkiem nawilżającym.

Wskazówka

Olej z pestek malin należy po otwarciu przechowywać w chłodnym miejscu np. lodówce lub suchym i zaciemnionym, gdzie temperatura nie przekracza 10 stopni Celsjusza.

Olej z czarnuszki w kapsułkach
Czarnuszka siewna (łac. Nigella sativa) jest naturalną substancją znaną od tysiącleci ze swych właściwości leczniczych. Znacząco wpływa na poprawę zmienionej chorobowo skóry. Działa antygrzybicznie, przeciwwirusowo, antyalergicznie, przeciwwrzodowo, ...
Zobacz tutaj ...
Bio olej z czarnuszki w płynie - 100% naturalny
Tłoczony na zimno olej z czarnuszki egipskiej dzięki swoim właściwościom może pomóc w zwalczaniu wszelkiego rodzaju zmian skórnych. Chroni komórki organizmu przed wolnymi rodnikami co powoduje, że skóra wygląda młodziej ...
Zobacz tutaj ...
2 komentarzy:
  1. Kamila
    Kamila says:

    Przyznaję, że pierwszy raz słyszę o oleju z pestek malin. I jestem szczerze oczarowana. Wiedziałam, że pestki malin maja właściwości przeciwzapalne, ale po Twoim wpisie widzę wachlarz możliwości.

    Odpowiedz
  2. Magda Mamit
    Magda Mamit says:

    Wow, o olejny z pestek malin nie wiedzialam i jestem zaintrygowana jego dzialaniem na skore. Od dluzego juz czasu stosuje olej z kokosa zamiast balsamu nawilzajacego czy jako preparat do demakijazu. Rezultaty sa swietne. To jest tez moj krem do twarzy (na dzien i na noc). Jednak dla urozmaicenia i z ciekawosci sprobuje oleju z pestek malin.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Chcesz przyłączyć się do dyskusji?
Nie wahaj się i napisz swoją opinię!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *