Acerola
Acerola

Aktualizacja: 6 marca 2022

Pudding z Chia, owocami i SpirulinąPudding z Chia, owocami i Spruliną to zdrowy deser, który z łatwością można przygotować w zaledwie kilka minut. Jest on bogactwem składników odżywczych – białka, błonnika, a także przeciwutleniaczy. Będzie idealną przekąską zarówno latem, jak i zimą.

Pudding z chia – jak wykonać?

Na początku należy przygotować niezbędne składniki:

1. Mleko bez laktozy lub mleko roślinne (250 ml);
2. Nasiona chia (8-10 łyżeczek);
3. Ekstrakt z wanilii;
4. Spirulina (1 łyżeczka);
5. Owoce (według upodobań).

W miseczce wymieszaj mleko i nasiona chia wraz z kilkoma kroplami ekstraktu z wanilii, po czym tak przygotowaną mieszankę odstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Następnie przygotowaną masę rozdziel do mniejszych miseczek. Opcjonalnie można dodać łyżeczkę algi Spirulina dla wzbogacenia wartości odżywczych. Na końcu udekoruj każdy pudding wybranymi owocami.

Zobacz również: Koktajl chia – składniki odżywcze w naturalnej postaci.

Na poniższym filmie pokazujemy jak w prosty i szybki sposób przygotować pudding z Chia:

Smacznego!

Zobacz również: Zielony koktajl i jego fenomen.

Polecane produkty

Spirulina w tabletkach (100% naturalna)
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...
Spirulina w proszku (100% naturalna)
Spirulina w proszku to słodkowodna alga, zawierająca duże stężenie witamin, minerałów i innych, ważnych składników odżywczych. Wysoką jakość uzyskano dzięki odpowiednim warunkom klimatycznym, przestrzeganiu restrykcyjnych norm podczas hodowli i ...
Zobacz tutaj ...

Bibliografia

  1. Karbowska J., Kochan Z., Szałwia hiszpańska (chia) jako bogate źródło kwasów wielonienasyconych n-3 o działaniu przeciwmiażdżycowym i kardioprotekcyjnym, Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej, 72/2018.
  2. Kargulewicz A., Swora-Cwynar E., Marcinkowska E., Grzymisławski M., Ziarna chia jako wartościowy produkt racjonalnej diety – zastosowanie w profilaktyce chorób metabolicznych, Pielęgniarstwo Polskie, 1/2016.
  3. Szopa A., Koc K., Ekiert H., Chia – szałwia inna niż wszystkie, Lek w Polsce, 11/2017.
  4. Gumiela E., Szulińska M., Bogdański P., Wpływ suplementacji Spiruliny na wybrane parametry antropometryczne i biochemiczne, Forum Zaburzeń Metabolicznych, 4/2013.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami