Bazylia – właściwości i zastosowanie

Bazylia - właściwości i zastosowanieBazylia stanowi jedną z głównych przypraw stosowanych w kuchni na całym świecie. Swoim aromatem wzbogaca smak wielu potraw. Oprócz tego wykazuje wiele cennych właściwości, a uprawiana w warunkach domowych stanowi również roślinę o charakterze ozdobnym. Przyjrzyjmy się dokładniej działaniu i zastosowaniu bazylii.

Bazylia

Zalicza się do roślin jednorocznych i pochodzi z Afryki. Jej nazwa wywodzi się z języka greckiego “basileus” co oznacza “król”. Jest niedużym krzewem, który maksymalnie osiąga wysokość 60 cm. Z reguły kwitnie na przełomie lipca i sierpnia. Cechuje się przyjemnym smakiem i aromatem. Bazylię można uprawiać zarówno w domu jak i w przydomowych ogródkach. Roślina ta lubi stanowisko dobrze nasłonecznione bez większej ilości wiatru.

Bazylia – właściwości

Jedną z najważniejszych właściwości bazylii jest jej korzystne działanie na układ pokarmowy. Stymuluje ona wydzielanie soku żołądkowego. Z racji tego polecana jest w szczególności osobom borykającym się z niestrawnością czy wzdęciami. Ponadto wspomaga również przyswajanie składników odżywczych z przyjmowanego przez nas pokarmu. Wykazuje także właściwości łagodzące, kojące oraz rozkurczające.

Bazylia korzystnie wpływa na pracę układu nerwowego bowiem ma działanie podobne do melisy. A więc posiada właściwości przeciwdepresyjne, poprawia nasze samopoczucie, a także niweluje bezsenność. Znane są również właściwości przeciwgorączkowe bazylii, ponieważ delikatnie obniża temperaturę ciała.

Bazylia – zastosowanie

Bazylia w kuchni

Stanowi niezastąpiony składnik wielu dań w kuchni na całym świecie. Świeże liście bazylii, z racji intensywnego aromatu, nadają potrawom smak (np. zupom, sałatkom, sosom, daniom na bazie makaronów czy mięs). Używa się jej również do wzbogacenia smaku octu winnego czy oliwy z oliwek. Należy pamiętać, że roślinę tę warto dodawać na koniec gotowania lub smażenia danej potrawy, ponieważ bardzo wysoka temperatura niszczy jej cenne właściwości.

Bazylia w medycynie

Oprócz szerokiego wykorzystania w kuchni, znalazła zastosowanie również w naturalnej medycynie. Wraz z miodem może stanowić idealne połączenie do stworzenia syropu na kaszel.

Z racji właściwości rozgrzewających w postaci olejku może być wykorzystana jako naturalny lek przy zapaleniu płuc czy oskrzeli. Olejek eteryczny produkowany z bazylii używany jest również do wyrobu perfum oraz mydła. Hodowana w domu, stanowi bardzo skuteczny odstraszacz komarów czy much. Z kolei sok wytwarzany z bazylii łagodzi objawy ugryzienia przez różnego rodzaju owady.

Bazylia – odmiany

Obecnie wyróżnia się ponad 150 gatunków bazylii. Do najbardziej znanych zalicza się:

  • bazylia pospolita – posiada korzenny, nieco słodko – pikantny smak i dość intensywny zapach (popularnie nazywana jest również bazylijka zwyczajna czy bazyliszka polska);
  • bazylia grecka – charakteryzuje się jasnozielonymi lub czerwonymi liśćmi;
  • bazylia czerwona – jest bardzo podobna do bazylii pospolitej, różni się jedynie od niej kolorem;
  • bazylia cytrynowa – posiada charakterystyczną nutę cytrynową w swoim smaku, dzięki czemu bardzo dobrze współgra z potrawami na bazie ryb;
  • bazylia cynamonowa – posiada cynamonowy zapach.

Do jakich dań warto dodawać bazylię?

  • zupa pomidorowa
  • spaghetti Carbonara / Bolognese
  • lasagne
  • pizza
  • dania rybne
  • zapiekanka makaronowa lub ziemniaczana
  • krem z dyni

Polecane produkty:

Spirulina z chlorellą - naturalne oczyszczenie organizmu
Chlorella w bardzo dokładny sposób oczyszcza organizm, pomaga w likwidacji zaparć, wspiera budowanie naturalnej odporności, odmładza organizm, przyspiesza regenerację uszkodzonych tkanek, poprawia fizyczną i psychiczną kondycję organizmu, dodaje sił wital
Zobacz tutaj ...
Spirulina Febico - naturalne witaminy i minerały na wyciągnięcie ręki
Spirulina Febico - wysokiej jakości alga, której skład to 100% czysta Spirulina. Każdy etap, od hodowli, poprzez produkcję, do otrzymania pełnowartościowego produktu, jest poddawany szczegółowej kontroli. Pozwala to uzyskać najwyższej jakości Spirulinę
Zobacz tutaj ...
Spirulina bioalgi - kompletne wzmocnienie i oczyszczenie organizmu
Hodowla Spiruliny bioalgi mieści się na Tajwanie, wysoko w górach, w miejscu stałego nasłonecznienia (śr. temp. to 25 st. C). Nie naraża to na stres oksydacyjny komórek Spiruliny. Dlatego zachowuje ona bardzo wysokie stężenie składników odżywczych
Zobacz tutaj ...
5 komentarzy:
  1. Żaneta
    Żaneta says:

    Uwielbiam bazylię Jest absolutna królową mojego parapetu każdego lata 🙂 Po lecie kroje i zamrażam. Nie wyobrażam sobie bez bazylii spaghetti oraz mozarelli z pomidorkiem 😉

    Odpowiedz
  2. Agata
    Agata says:

    Bardzo lubię bazylię. Staram się ją dodawać gdzie tylko mogę (podobnie jak oregano). Nie miałam pojęcia, że posiada także właściwości przeciwgorączkowe. Dobrze wiedzieć. 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Nie wahaj się!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *