Oliwa z oliwek - właściwości zdrowotne

Oliwa z oliwek – właściwości zdrowotne

Oliwa z oliwek - właściwości zdrowotneOliwa z oliwek cieszy się dużym zainteresowaniem nie tylko w Polsce, ale i na całym świecie. Nic w tym dziwnego. Oprócz doskonałych walorów smakowych posiada również niebywałe właściwości zdrowotne. Dlaczego więc warto korzystać z oliwy z oliwek? Poznajmy jej dobroczynne działanie.

Oliwa z oliwek pozyskiwana jest z drzewa oliwkowego, które może żyć aż 2000 lat i rozkwita przez cały rok. Oliwa w zależności od odmiany drzewa oraz terminu zbioru może posiadać różne odcienie (od barwy żółtej aż po ciemnozieloną). Ponadto smak oraz zapach jej także zależny jest odmiany oliwek. Z niektórych, produkowane  są oliwy o intensywnym smaku i zapachu.

Oliwa z oliwek – główne rodzaje

Obecnie na rynku występuje kilka rodzajów oliwy z oliwek. Która zatem stanowi najlepszy wybór?

1. Oliwa extra virgin.

Oliwa extra virgin posiada najwyższą jakość z pośród wszystkim jej rodzajów. Wszystko dlatego, że jest tłuszczem naturalnym, który produkowany jest z pierwszego tłoczenia, na zimno. W swym składzie nie posiada żadnych substancji wzbogacających. Posiada delikatny zielony kolor i gęstą konsystencję. Wykorzystuje się ją głównie jako składnik sałatek sporządzanych na surowo. Jest produktem łatwo dostępnym w sklepach.

2. Oliwa virgin.

Oliwa virgin to produkt niższej jakości. Jest przez to bardzo rzadko spotykana na półkach sklepowych. Stosuje się ją głównie do poprawy jakości oliwy rafinowanej.

3. Rafinowana oliwa z oliwek.

Poddawana jest procesom rafinacji, czyli ogrzewaniu. Celem tego procesu jest zmiana właściwości tłuszczu, a więc pozbycie się jego smaku, zapachu oraz składników odżywczych. W związku z tym miesza się ją później we właściwych proporcjach z oliwą extra virgin lub oliwą virgin.

4. Oliwa z wytłoków oliwnych.

To produkty o najniższej jakości, które otrzymuje się  z pozostałości po procesie tłoczenia. Podobnie jak rafinowana oliwa tak i oliwa z wytłoków oliwnych poddawana jest rafinacji, która sprawia, że nadaje się do spożycia.

Co kryje w sobie oliwa z oliwek?

Warto zaznaczyć, że oliwa z oliwek posiada niedużą ilość nasyconych kwasów tłuszczowych. Jest za to produktem bogatym w nienasycone kwasy tłuszczowe w tym kwas oleinowy (72%), linolowy (8%) i kwas linolenowy.
Ponadto stanowi źródło oleuropeiny i oleokantalu – związków fenolowych warunkujących gorzki i wyrazisty smak oliwy. Uważa się je za najsilniejsze antyoksydanty. Jej skład obfituje również w witaminy z grupy B, witaminę A, witaminę C, witaminę E oraz składniki mineralne takie jak: potas, fosfor, magnez.

Właściwości zdrowotne oliwy z oliwek

Dzięki zwartości nienasyconych kwasów tłuszczowych oliwa z oliwek reguluje poziom cholesterolu w organizmie jednocześnie zapobiegając rozwojowi chorób układu krążenia oraz mięśnia sercowego. Dodatkowo nienasycone kwasy tłuszczowe minimalizują ryzyko pojawienia się chorób nowotworowych oraz zaburzeń ze strony układu immunologicznego.

Witamina A obecna w oliwie korzystnie wpływa na narząd wzroku, a także warunkuje właściwą kondycję włosów, skóry i paznokci. Witamina C to naturalny antyoksydant, który dzięki swojej sile niweluje wolne rodniki z organizmu chroniąc go przed rozwojem chorób nowotworowych. Ponadto spowalnia procesy starzenia się wpływając tym pozytywnie na wygląd zewnętrzny. Witamina C wykazuje również działanie przeciwzapalne i zwiększa odporność organizmu.

Związki obecne w oliwie z oliwek niosą za sobą ogrom korzyści dla zdrowia człowieka. Wpływają także na pracę systemu pokarmowego poprawiając perystaltykę jelit oraz ułatwiając procesy trawienne innych tłuszczów.

Należy zaznaczyć, że oliwa z oliwek to produkt, który służy do spożywania wyłącznie na zimno, ponieważ poddając ją działaniu wysokiej temperatury obecne w niej antyoksydanty ulegają destrukcji, a na ich miejscu powstają inne, rakotwórcze związki. Ponadto zaleca się przechowywać ją w ciemnych, szklanych butelkach, w miejscach bez większego dostępu do światła dziennego.

Właściwości kosmetyczne oliwy z oliwek

Oliwa z oliwek to nie tylko produkt kuchenny o zbawiennych właściwościach zdrowotnych. Olej ten to również doskonały kosmetyk pochodzenia naturalnego. Oprócz swojego działania silnie nawilżającego słynie również z opóźniania procesów starzenia się skóry.

Dzięki witaminie E efekt nawilżonej i miękkiej skóry zauważalny jest już po pierwszym jej zastosowaniu. Dodatkowo związek ten pomocny jest w produkcji nowego kolagenu co powoduje spowalnianie procesu powstawania zmarszczek. Oliwa z oliwek stosowana zewnętrznie na skórę wykazuje również działanie łagodzące i kojące zmniejszając podrażnienia skóry. Zapobiega powstawaniu rozstępów, dlatego też często zalecana jest kobietom w ciąży.

Oliwa z oliwek to preparat polecany także w pielęgnacji włosów. Może stanowić odrębną odżywkę w celu uzyskania blasku, nawilżenia i odżywienia końcówek włosów. Można dodawać ją również do szamponu.

Olej z czarnuszki
Czarnuszka siewna (łac. Nigella sativa) jest naturalną substancją znaną od tysiącleci ze swoich właściwości. Wykorzystywana jest m.in. przy zmienionej chorobowo skórze. Działa antygrzybicznie, przeciwwirusowo, antyalergicznie, przeciwwrzodowo, ...
Zobacz tutaj ...
Bio olej z czarnuszki w płynie - 100% naturalny
Tłoczony na zimno olej z czarnuszki egipskiej dzięki swoim właściwościom może pomóc w zwalczaniu wszelkiego rodzaju zmian skórnych. Chroni komórki organizmu przed wolnymi rodnikami co powoduje, że skóra wygląda młodziej ...
Zobacz tutaj ...
3 komentarzy:
  1. Irena
    Irena says:

    Oliwa z oliwek kroluje u mnie w kuchni.
    Uwielbiam i przywożę z wielu krajów.
    Kosmetyki na bazie oliwy też bardzo lubię.
    Pozdrawiam!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Want to join the discussion?
Nie wahaj się i napisz swoją opinię!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *