Oliwa z oliwek cieszy się dużym zainteresowaniem nie tylko w Polsce, ale i na całym świecie. Nic w tym dziwnego. Oprócz doskonałych walorów smakowych posiada również niebywałe właściwości zdrowotne. Dlaczego więc warto korzystać z oliwy z oliwek? Poznajmy jej dobroczynne działanie.
Oliwa z oliwek pozyskiwana jest z drzewa oliwkowego, które może żyć aż 2000 lat i rozkwita przez cały rok. Oliwa w zależności od odmiany drzewa oraz terminu zbioru może posiadać różne odcienie (od barwy żółtej aż po ciemnozieloną). Ponadto smak oraz zapach jej także zależny jest odmiany oliwek. Z niektórych, produkowane są oliwy o intensywnym smaku i zapachu.
Spis treści
Oliwa z oliwek – główne rodzaje
Obecnie na rynku występuje kilka rodzajów oliwy z oliwek. Która zatem stanowi najlepszy wybór?
1. Oliwa extra virgin.
Oliwa extra virgin posiada najwyższą jakość z pośród wszystkim jej rodzajów. Wszystko dlatego, że jest tłuszczem naturalnym, który produkowany jest z pierwszego tłoczenia, na zimno. W swym składzie nie posiada żadnych substancji wzbogacających. Posiada delikatny zielony kolor i gęstą konsystencję. Wykorzystuje się ją głównie jako składnik sałatek sporządzanych na surowo. Jest produktem łatwo dostępnym w sklepach.
2. Oliwa virgin.
Oliwa virgin to produkt niższej jakości. Jest przez to bardzo rzadko spotykana na półkach sklepowych. Stosuje się ją głównie do poprawy jakości oliwy rafinowanej.
3. Rafinowana oliwa z oliwek.
Poddawana jest procesom rafinacji, czyli ogrzewaniu. Celem tego procesu jest zmiana właściwości tłuszczu, a więc pozbycie się jego smaku, zapachu oraz składników odżywczych. W związku z tym miesza się ją później we właściwych proporcjach z oliwą extra virgin lub oliwą virgin.
4. Oliwa z wytłoków oliwnych.
To produkty o najniższej jakości, które otrzymuje się z pozostałości po procesie tłoczenia. Podobnie jak rafinowana oliwa tak i oliwa z wytłoków oliwnych poddawana jest rafinacji, która sprawia, że nadaje się do spożycia.
Co kryje w sobie oliwa z oliwek?
Warto zaznaczyć, że oliwa z oliwek posiada niedużą ilość nasyconych kwasów tłuszczowych. Jest za to produktem bogatym w nienasycone kwasy tłuszczowe w tym kwas oleinowy (72%), linolowy (8%) i kwas linolenowy.
Ponadto stanowi źródło oleuropeiny i oleokantalu – związków fenolowych warunkujących gorzki i wyrazisty smak oliwy. Uważa się je za najsilniejsze antyoksydanty. Jej skład obfituje również w witaminy z grupy B, witaminę A, witaminę C, witaminę E oraz składniki mineralne takie jak: potas, fosfor, magnez.
Właściwości zdrowotne oliwy z oliwek
Dzięki zwartości nienasyconych kwasów tłuszczowych oliwa z oliwek reguluje poziom cholesterolu w organizmie jednocześnie zapobiegając rozwojowi chorób układu krążenia oraz mięśnia sercowego. Dodatkowo nienasycone kwasy tłuszczowe minimalizują ryzyko pojawienia się chorób nowotworowych oraz zaburzeń ze strony układu immunologicznego.
Witamina A obecna w oliwie korzystnie wpływa na narząd wzroku, a także warunkuje właściwą kondycję włosów, skóry i paznokci. Witamina C to naturalny antyoksydant, który dzięki swojej sile niweluje wolne rodniki z organizmu chroniąc go przed rozwojem chorób nowotworowych. Ponadto spowalnia procesy starzenia się wpływając tym pozytywnie na wygląd zewnętrzny. Witamina C wykazuje również działanie przeciwzapalne i zwiększa odporność organizmu.
Związki obecne w oliwie z oliwek niosą za sobą ogrom korzyści dla zdrowia człowieka. Wpływają także na pracę systemu pokarmowego poprawiając perystaltykę jelit oraz ułatwiając procesy trawienne innych tłuszczów.
Należy zaznaczyć, że oliwa z oliwek to produkt, który służy do spożywania wyłącznie na zimno, ponieważ poddając ją działaniu wysokiej temperatury obecne w niej antyoksydanty ulegają destrukcji, a na ich miejscu powstają inne, rakotwórcze związki. Ponadto zaleca się przechowywać ją w ciemnych, szklanych butelkach, w miejscach bez większego dostępu do światła dziennego.
Właściwości kosmetyczne oliwy z oliwek
Oliwa z oliwek to nie tylko produkt kuchenny o zbawiennych właściwościach zdrowotnych. Olej ten to również doskonały kosmetyk pochodzenia naturalnego. Oprócz swojego działania silnie nawilżającego słynie również z opóźniania procesów starzenia się skóry.
Dzięki witaminie E efekt nawilżonej i miękkiej skóry zauważalny jest już po pierwszym jej zastosowaniu. Dodatkowo związek ten pomocny jest w produkcji nowego kolagenu co powoduje spowalnianie procesu powstawania zmarszczek. Oliwa z oliwek stosowana zewnętrznie na skórę wykazuje również działanie łagodzące i kojące zmniejszając podrażnienia skóry. Zapobiega powstawaniu rozstępów, dlatego też często zalecana jest kobietom w ciąży.
Oliwa z oliwek to preparat polecany także w pielęgnacji włosów. Może stanowić odrębną odżywkę w celu uzyskania blasku, nawilżenia i odżywienia końcówek włosów. Można dodawać ją również do szamponu.


Wysokiej jakości oryginalna, egipska czarnuszka siewna (Nigella sativa) w kapsułkach to wygodny sposób na codzienne wsparcie odporności, układu pokarmowego i zdrowej skóry, z pełnią cennych składników aktywnych. Chroni komórki przed wolnymi rodnikami …
Zobacz tutaj ...

Olej z czarnuszki tłoczony na zimno, dzięki swoim właściwościom może pomóc w zwalczaniu wszelkiego rodzaju problemach skórnych. Chroni komórki organizmu przed wolnymi rodnikami co powoduje, że skóra wygląda młodziej …
Zobacz tutaj ...
Znam, stosuję i bardzo lubię. Do sałatek niezastąpiona. Jako kosmetyk dodaje kilka jej kropel do kąpieli!
Oliwa z oliwek kroluje u mnie w kuchni.
Uwielbiam i przywożę z wielu krajów.
Kosmetyki na bazie oliwy też bardzo lubię.
Pozdrawiam!
zaczęłam używać oliwy z oliwek jakiś czas temu, widzę już różnicę między nią a zwykłym olejem