Liczi – co warto o nim wiedzieć?

Liczi - co warto o nim wiedzieć?Liczi nazywane chińską śliwką, mimo że pochodzi z Południowo-Wschodniej Azji, swoich wielbicieli posiada również w całej Europie. Owoc ten charakteryzuje się ciekawym wyglądem, a także świetnie smakuje. Przyjrzyjmy się jednak bliżej właściwościom liczi oraz jakie zastosowanie posiada.

Liczi to roślina, której owoce mają barwę czerwoną. Swoim kształtem przypominają serce. Bardzo często wybiera się je jako formę deseru ze względu na bardzo dobre w smaku wnętrze. Liczi głównie uprawiane jest w Chinach.

Liczi – właściwości

Liczi to przede wszystkim źródło wielu antyoksydantów i witamin. Ponadto w ich składzie znaleźć można błonnik oraz związki mineralne m.in. potas. Ze względu na zawartość przeciwutleniaczy spożywanie owoców liczi, zwiększa odporność organizmu. Redukuje również wolne rodniki będące przyczyną szybszego starzenia się oraz rozwoju chorób nowotworowych.

Liczi wykazuje także korzystny wpływ na pracę układu krwionośny oraz pracę mięśnia sercowego. Zawarte w owocach polifenole i potas regulują ciśnienie krwi i obniżają poziom cholesterolu, przez co zapobiegają rozwojowi miażdżycy i innych chorób dotyczących serca. Z kolei związki mineralne takie jak magnez, mangan, żelazo uzupełniają niedobry organizmu poprawiając parametry krwi, co przyczynia się do prawidłowego jej krążenia.

Witamina C, którą również znajdziemy w składzie tych owoców dodatkowo zwiększa odporność organizmu oraz korzystnie działa na naczynia krwionośne. Uszczelnia ich ściany zapobiegając pękaniu i tworzeniu się tzw. telenagiektazji i wenektazji. Ponadto witamina C bierze udział w syntezie kolagenu – jednego z głównych składników budulcowych skóry. Odpowiada za regenerację kości i stawów, a także wchłanianie żelaza ze spożywanego pokarmu. Z kolei błonnik pokarmowy reguluje perystaltykę jelit oraz zapewnia uczucie sytości na dłuższy czas.

 

Zastosowanie w kuchni

Skoro liczi jest owocem smacznym, jego zastosowanie w kuchni jest bardzo szerokie. Chętnie dodawany jest do deserów np. lodów, ciast, a także sałatek, dań mięsnych oraz owoców morza. Dobrze komponuje się m.in. z krewetkami. Z owoców liczi można także wykonywać soki i kompoty.

Gdzie można kupić liczi i jak jest cena?

Najczęstszym miejscem gdzie można kupić świeże owoce liczi to bazar. Można również wybrać się do pobliskiego warzywniaka lub supermarketu. Cena za kilogram owoców liczi waha się od 15 do 20 zł.

Liczi – ciekawostki

  • Liczi zawiera duże ilości cukru, dlatego osoby z cukrzycą powinny ograniczać ich spożywanie.
  • Średnica tych owoców wynosi mniej więcej 3 cm i rosną w gronach po około 3o sztuk.
  • Do Europy liczi trafiły w XVII wieku.
  • Skórka niedojrzałych liczi jest mniej najeżona niż tych dojrzałych.
  • Drzewo liczi osiąga wysokość 30 metrów i może kwitnąć nawet przez 1300 lat.

Polecane produkty:

Spirulina z chlorellą - naturalne oczyszczenie organizmu
Chlorella w bardzo dokładny sposób oczyszcza organizm, pomaga w likwidacji zaparć, wspiera budowanie naturalnej odporności, odmładza organizm, przyspiesza regenerację uszkodzonych tkanek, poprawia fizyczną i psychiczną kondycję organizmu, dodaje sił wital
Zobacz tutaj ...
Spirulina Febico - naturalne witaminy i minerały na wyciągnięcie ręki
Spirulina Febico - wysokiej jakości alga, której skład to 100% czysta Spirulina. Każdy etap, od hodowli, poprzez produkcję, do otrzymania pełnowartościowego produktu, jest poddawany szczegółowej kontroli. Pozwala to uzyskać najwyższej jakości Spirulinę
Zobacz tutaj ...
Spirulina bioalgi - kompletne wzmocnienie i oczyszczenie organizmu
Hodowla Spiruliny bioalgi mieści się na Tajwanie, wysoko w górach, w miejscu stałego nasłonecznienia (śr. temp. to 25 st. C). Nie naraża to na stres oksydacyjny komórek Spiruliny. Dlatego zachowuje ona bardzo wysokie stężenie składników odżywczych
Zobacz tutaj ...
7 komentarzy

Odpowiedz

Chcesz wziąć udział w dyskusji?
Śmiało, napisz coś!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *