Olej migdałowy

Olej migdałowy - migdałowiec pospolityOlej migdałowy jest pozyskiwany w procesie tłoczenia z dojrzałych ziaren migdałów (Prunus dulcis) lub z połączenia ich odmian, poprzez tłoczenie na zimno czy ekstrakcję i końcową rafinację (rafinowany olej migdałowy). Pierwotnie dziko rosnące drzewo migdałowe jest bardzo starą roślina, której ojczyzną są okolice morza Śródziemnego (odmiana europejska). Drugim, najważniejszym obszarem występowania jest USA, a w szczególności Kalifornia (odmiana amerykańska).

Migdały zawierają około 47-61% tłuszczu. Do wytwarzania oleju stosuje się słodkie migdały, które nie zawierają gorzkich (i trujących) składników smakowych.

Olej migdałowy

Olej migdałowy (Oleum amygdalarum dulcium verum) jest jasnożółtym (surowiec rafinowany) lub ciemnożółtym (surowiec tłoczony na zimno), rzadkim, łagodnym w smaku, nie wysychającym, przejrzystym, tłustym olejem, o charakterystycznym zapachu. Olej ten składa się głównie z kwasów oleinowego i linolowego. Przez swoją wrażliwość na czynniki zewnętrzne, powinien być przechowywany w ciemnym miejscu.

Tego rodzaju olej rzadko stosowany jest jako olej spożywczy, zazwyczaj używa się go tylko w cukiernictwie. Głównym obszarem jego stosowania jest branża kosmetyczna (kosmetyki pielęgnujące) oraz medyczna (aromaterapia, olejki do masażu).

Olej z czarnuszki w kapsułkach
Czarnuszka siewna (łac. Nigella sativa) jest naturalną substancją znaną od tysiącleci ze swych właściwości leczniczych. Znacząco wpływa na poprawę zmienionej chorobowo skóry. Działa antygrzybicznie, przeciwwirusowo, antyalergicznie, przeciwwrzodowo, ...
Zobacz tutaj ...
Bio olej z czarnuszki w płynie - 100% naturalny
Tłoczony na zimno olej z czarnuszki egipskiej dzięki swoim właściwościom może pomóc w zwalczaniu wszelkiego rodzaju zmian skórnych. Chroni komórki organizmu przed wolnymi rodnikami co powoduje, że skóra wygląda młodziej ...
Zobacz tutaj ...
0 komentarzy:

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Zapraszamy!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *