Olej migdałowy

Olej migdałowy - migdałowiec pospolityOlej migdałowy jest pozyskiwany w procesie tłoczenia z dojrzałych ziaren migdałów (Prunus dulcis) lub z połączenia ich odmian, poprzez tłoczenie na zimno czy ekstrakcję i końcową rafinację (rafinowany olej migdałowy). Pierwotnie dziko rosnące drzewo migdałowe jest bardzo starą roślina, której ojczyzną są okolice morza Śródziemnego (odmiana europejska). Drugim, najważniejszym obszarem występowania jest USA, a w szczególności Kalifornia (odmiana amerykańska).

Migdały zawierają około 47-61% tłuszczu. Do wytwarzania leju stosuje się słodkie migdały, które nie zawierają gorzkich (i trujących) składników smakowych.

Olej migdałowy

Olej migdałowy (Oleum amygdalarum dulcium verum) jest jasnożółtym (surowiec rafinowany) lub ciemnożółtym (surowiec tłoczony na zimno), rzadkim, łagodnym w smaku, nie wysychającym, przejrzystym, tłustym olejem, o charakterystycznym zapachu. Olej ten składa się głównie z kwasów oleinowego i linolowego. Przez swoją wrażliwość na czynniki zewnętrzne, powinien być przechowywany w ciemnym miejscu.

Tego rodzaju olej rzadko stosowany jest jako olej spożywczy, zazwyczaj używa się go tylko w cukiernictwie. Głównym obszarem jego stosowania jest branża kosmetyczna (kosmetyki pielęgnujące) oraz medyczna (aromaterapia, olejki do masażu).

0 komentarzy:

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Nie wahaj się!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *