Mleko migdałowe – właściwości zdrowotne

Mleko migdałowe - właściwości zdrowotneMleko migdałowe jest jednym z głównych produktów w diecie wegetarian oraz osób nietolerujących laktozę. Charakteryzuje się lekko orzechowym smakiem, dzięki czemu jest świetnym dodatkiem do owsianek, kawy czy deserów. Jakie właściwości wykazuje mleko migdałowe oraz do czego jeszcze można je wykorzystać?

Mleko migdałowe jest jednym z najzdrowszych napojów, które w dodatku możemy wykonać samodzielnie w domu. Migdały pomagają przy problemach jakich jak m.in. zgaga, stres czy napady głodu. Zapobiegają także cukrzycy i miażdżycy. Mleko migdałowe zalecane jest głównie osobom odchudzającym oraz kobietom w ciąży.

Mleko migdałowe – właściwości zdrowotne

Migdały stanowią najbardziej szlachetny rodzaj orzecha. Głównie ze względu na związki odżywcze jakie posiada. Stanowią bowiem źródło witamin z grupy B, szczególnie witaminy B2, witaminy E, oraz błonnika. Występuje w nich również białko oraz wiele minerałów. Są to m.in. miedź, magnez i mangan. Migdały posiadają wiele tłuszczy, szczególnie tych nienasycone. Obecne są w nich również cenne dla naszego organizmu przeciwutleniacze, które neutralizują wolne rodniki przez co m.in. spowalniają procesy starzenia się skóry.

Tak szeroki skład migdałów powoduje, że mleko z nich produkowane posiada równie korzystny wpływ na nasz organizm. Wykazuje bardzo korzystne działanie na serce oraz układ krwionośny. Zapobiega więc miażdżycy, a także pomaga obniżyć ciśnienie krwi oraz poprawia krążenie. Mleko migdałowe wspomaga również proces odchudzania, a obecny w nich błonnik powoduje uczucie sytości i zapobiega częstemu pojawianiu się głodu.

Mleko migdałowe polecane jest również osobom zestresowanym, głównie ze względu na możliwość poprawy humoru oraz nastroju. Wato zaznaczyć, że migdały działają również przeciwdepresyjnie oraz wpływają na pamięć i koncentrację. Przeciwutleniacze obecne w migdałach i mleku migdałowym wykazują właściwości antynowotworowe. Z kolei witaminy z grupy B oraz witamina E wzmacniają paznokcie oraz pobudzają ich wzrost.

Obecność nienasyconych kwasów tłuszczowych obniża poziom cholesterolu we krwi. Jak się okazuje mleko migdałowe nie zawiera zbyt dużej ilości cukru, a przez to kalorii. To sprawia, że produkt ten bez problemu może znajdować się w diecie cukrzyków.

Oprócz tego mleko migdałowe poprzez zawartość wielu składników mineralnych, które oddziałują korzystnie na nasz układ kostny czy mięśnie. Z kolei witamina B2 odpowiedzialna jest za produkcję czerwonych krwinek oraz za prawidłowy stan błon śluzowych. Ważną informacją jest również fakt, że mleko migdałowe jest produktem bez zawartości laktozy i glutenu, przez co nie wywołuje w organizmie reakcji alergicznych.

Mleko migdałowe – jak je wykonać?

Składniki:

  • szklanka migdałów
  • 3/4 szklanki wody

Przygotowanie

Migdały wrzucamy do niewielkiej miski i moczymy w wodzie przez całą noc. Następnie przesypujemy je do dość wysokiego naczynia i zalewamy 2 litrami wody, najlepiej gdy będzie źródlana. Nie korzystajmy z wody z kranu, chyba, że będzie odfiltrowana. W innej sytuacji mleko może być bardziej mętne i mniej wartościowe. Całość miksujemy na najwyższych obrotach aż do uzyskania jednolitej masy. Kolejnym krokiem jest przelanie mleka przez sitko i dokładnie jego odciśnięcie. Ukazujący się płyn to właśnie mleko migdałowe.

Przygotowując mleko migdałowe można dodać również inne orzechy, które nadadzą mleku oryginalny, bardziej intensywny smak. Ważne jest, aby mleko migdałowe przechowywać w lodówce maksymalnie do dwóch dni. Nie jest ono bowiem produktem długoterminowym.

Spirulina bioalgi - kompletne wzmocnienie i oczyszczenie organizmu
Hodowla Spiruliny bioalgi mieści się na Tajwanie, wysoko w górach, w miejscu stałego nasłonecznienia (śr. temp. to 25 st. C). Nie naraża to na stres oksydacyjny komórek Spiruliny. Dlatego zachowuje ona bardzo wysokie stężenie składników odżywczych
Zobacz tutaj ...
0 komentarzy:

Dodaj komentarz

Want to join the discussion?
Zapraszamy!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *