Olej z pachnotki – właściwości lecznicze i pielęgnacyjne

Olej z pachnotki - właściwości lecznicze i pielęgnacyjneOlej z pachnotki dzięki obecności wielu składników odżywczych wywalczył sobie ważne miejsce w kuchni oraz domowej apteczce. Czym zatem się charakteryzuje oraz jak wpływa na nasze zdrowie? Podpowiadamy.

Pachnotka zwyczajna występuje również pod nazwą japońskiej mięty oraz chińskiej bazylii. Wywodzi się z Azji. Mimo, że posiada dość egzotyczne pochodzenie, to bez problemu można uprawiać ją w polskich przydomowych ogródkach, gdzie z powodzeniem pełni m.in. rolę dekoracyjną. Roślina ta z reguły odporna jest na działanie czynników zewnętrznych. Dobrze reaguje na niskie temperatury, jednak wymaga nasłonecznionego, chronionego od wiatru miejsca. Dobrze sprawdza się na balkonie, gdzie wydziela przyjemny cynamonowo-miętowy aromat.

Pozyskiwany z pachnotki olej nie należy do produktów znanych na europejskim rynku. Szkoda, ponieważ stanowi on bogactwo wielu składników odżywczych. Jest to także jeden z czynników wpływających na wysoką cenę tego oleju. Ze względu na jego koszt trudno jest tylko polecać go do użytku kuchennego. Warto zaznaczyć, że olej z pachnotki nie jest również stabilny w wysokich temperaturach.

Jakie właściwości ma olej z pachnotki?

Na początku warto wspomnieć, że olej z pachnotki zawiera w swym składzie m.in. kwas tłuszczowy alfalinolenowy (ALA), który wchodzi w skład kwasów omega-3, kwas linolowy (LA) wchodzącego do grupy kwasów omega-6 oraz kwas oleinowy, zaliczany do grupy kwasów omega-9. W skład oleju z pachnotki wchodzą również flawonoidy, antocyjany, kwas rozmarynowy, kwercetyna, duża ilość witaminy E o działaniu odmładzającym, związki siarki oraz glikolipidy i fosfolipidy zapewniające stabilność błon komórkowych.

Olej z pachnotki to przede wszystkim duży sprzymierzeniec układu krwionośnego. Wszystko dzięki korzystnej proporcji kwasów omega-3 do omega-6 i polifenoli. W związku z tym regularne jego przyjmowanie ma duży wpływ na obniżenie ciśnienia tętniczego oraz zapobieganie zawałowi serca.

Włączanie oleju z pachnotki do codziennej diety może poprawić również kontrolę nad stresem. Ponadto dzięki zawartości kwasu rozmarynowego produkt ten wykazuje pozytywne działanie w przebiegu ostrego zapalenia nerek.

Bogactwo kwasu ALA (alfalinolenowego) wpływa na hamowanie rozwoju nowotworów, szczególnie jelita grubego, a także wykazuje pozytywny wpływ na przebieg astmy, reumatoidalnego zapalenia stawów oraz depresji.

Należy zaznaczyć, że olej z pachnotki nie tylko korzystnie wpływa na zdrowie człowieka, ale również w pozytywny sposób oddziałuje na urodę. W związku z tym pachnotka zwyczajna zyskała renomę jako serum o działaniu odmładzającym, a także jako balsam do cery tłustej i zanieczyszczonej.

Wszystko dzięki obecności w oleju kwasów omega-3. Dzięki temu skóra szybko się regeneruje, a procesy powstawania zmarszczek znacznie się opóźniają. Działaniu odmładzającemu sprzyjają również występujące w niej polifenole, szczególnie kwas rozmarynowy wykazując dodatkowo właściwości przeciwzapalne. Aplikowany bezpośrednio na skórę staje się prekursorem ceramidów, które wytwarzają na skórze barierę osłonową chroniącą przed utratą jej nawilżenia.

Olej z pachnotki charakteryzuje się również właściwościami przeciwzapalnymi i antybakteryjnymi. W związku z tym może być stosowany w walce z wykwitami skóry, zapobiegając rozwojowi trądziku pospolitego. Jego stosowanie może zmniejszyć również obrzęki ze względu na właściwości przeciwuczuleniowe. Przeznaczony jest dla cery suchej, łuszczącej się, ale również dojrzałej, tłustej i skłonnej do zanieczyszczeń. Działa nawilżająco, zwiększa elastyczność skóry i regeneruje ją. Podnosi jej zdolności obronne.

Zastosowanie oleju z pachnotki

Olej z pachnotki można stosować jako:

  • lek na swędzące zmiany skórne
  • preparat odkażający na zmiany nieznanego pochodzenia
  • preparat na suchą swędzącą skórę
  • kosmetyk do cery tłustej, trądzikowej
  • olej do pielęgnacji cery dojrzałej

 Dawkowanie i przeciwwskazania oleju z pachnotki

Nierozcieńczony olej z pachnotki stosuje się aplikując go bezpośrednio na skórę, w miejsca problematyczne. Preparat doskonale się wchłania, nie pozostawiając na skórze oleistego filmu.

W celach leczniczych zaleca się stosować 6 gram oleju dziennie. Szczególną ostrożność powinny zachować osoby przyjmujące leki rozrzedzające krew, a także posiadające skłonność do spontanicznych krwotoków.

Omega 3 Perilla - czysty roślinny olej z pachnotki zwyczajnej
Omega 3 Perilla to naturalny produkt zawierający w swoim składzie czysty, roślinny olej, z pełniącymi istotną rolę w odżywianiu człowieka kwasami tłuszczowymi Omega 3. Jest on pozyskiwany z rośliny o nazwie Perilla frutescens.
Zobacz tutaj ...
0 komentarzy:

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Zapraszamy!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *