Pachnotka zwyczajna – właściwości lecznicze

Pachnotka zwyczajna - właściwości leczniczePachnotka zwyczajna (Perilla frutescens) nie należy do roślin zbytnio okazałych. Charakteryzuje się grubymi zielono-fioletowymi liśćmi oraz drobnymi, dzwonkowatymi kwiatami. Jak się jednak okazuje jej właściwości lecznicze są bardzo szerokie, przez co wykorzystuje się ją w różnych dziedzinach życia. Jakie więc działanie wykazuje pachnotka zwyczajna oraz gdzie znalazła zastosowanie? Podpowiadamy.

Czym dokładnie jest pachnotka zwyczajna?

Pachnotka zwyczajna to jednoroczna roślina, która wzrasta w ogrodach, a także rośnie w stanie dzikim m.in. w Azji. Dziś uprawia się ją w różnych krajach m.in. w Stanach Zjednoczonych czy w Austrii. Osiąga wysokość ponad pół metra i posiada liście przypominające nieco liście pokrzywy oraz białe, dzwonkowate kwiaty.

Jakie właściwości lecznicze wykazuje pachnotka zwyczajna?

Najbardziej cennymi składnikami pachnotki zwyczajnej są flawonoidy, które wykazują działanie przeciwzapalne. Zalicza się je do grupy antyoksydantów, które niwelują wolne rodniki, hamując procesy starzenia się organizmu. W składzie pachnotki znaleźć również można:

  • antocyjany, które pozytywnie oddziałują na układ krążenia
  • kwas tłuszczowy alfa-linolenowy o właściwościach antybakteryjnych
  • luteolinę o działaniu przeciwzapalnym oraz korzystnym wpływie na układ nerwowy
  • katechiny, których zadaniem jest spowalnianie procesów starzenia się organizmu oraz podnoszenie jego odporności.

Jednak dwoma najważniejszymi składnikami pachnotki zwyczajnej jest kwercetyna oraz kwas rozmarynowy. Ten pierwszy to flawonoid, który charakteryzuje się działaniem przeciwzapalnym oraz przeciwhistaminowym. Ten drugi z kolei niweluje objawy alergii (na sierść, pyłki, kurz, roztocza, detergenty) oraz wspomaga organizm w walce występującym w nim stanem chorobowym.

Warto zaznaczyć, że nasiona pachnotki to również źródło cennych składników odżywczych. Powszechnie nazywane olejem perilla stanowią źródło kwasów tłuszczowych omega-3, omega-6 i omega-9.

Liście pachnotki to także niezwykle cenny element tej rośliny. Ze względu na zawartość m.in. żelaza, potasu, wapnia i witamin wykorzystuje się je w chorobach układu oddechowego. Ponadto skuteczne są w dolegliwościach wirusowych jak np. przeziębienie.

Zastosowanie pachnotki zwyczajnej

Pachnotka zwyczajna znalazła szerokie zastosowanie nie tylko w kuchni, ale również w kosmetyce.

1. Kuchnia.

Pachnotkę zwyczajną ze względu na charakterystyczny zapach mięty wykorzystuje się jako przyprawę w kuchni japońskiej. Stosuje się ją do dań typu sushi, jako element herbaty oraz do marynowania japońskich moreli. W kuchni koreańskiej najczęściej występuje w sałatkach wykonywanych ze świeżych warzyw, z kolei w chińskiej do gulaszu oraz marynowania liści.

2. Kosmetyka

W kosmetyce wykorzystuje się przede wszystkim olej z pachnotki zwyczajnej, który wyróżnia się właściwościami regenerującymi, odżywczymi i odmładzającymi. Warto zaznaczyć, że może być on stosowany przy każdym rodzaju cery. Olej z pachnotki nie tylko zbawiennie działa na skórę. Produkt ten warto wcierać również we włosy. Po jego zastosowaniu stają się one gładsze i mocniejsze, lepiej się układają, są mniej łamliwe i nie rozdwajają się. Olej ten stosowany na owłosioną skórę głowy zapobiega łupieżowi oraz wzmacnia cebulki włosów.

Omega 3 Perilla - czysty roślinny olej z pachnotki zwyczajnej
Omega 3 Perilla to naturalny produkt zawierający w swoim składzie czysty, roślinny olej, z pełniącymi istotną rolę w odżywianiu człowieka kwasami tłuszczowymi Omega 3. Jest on pozyskiwany z rośliny o nazwie Perilla frutescens.
Zobacz tutaj ...
0 komentarzy:

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Zapraszamy!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *