Pieczarki – właściwości i zastosowanie

Pieczarki - właściwości i zastosowaniePieczarki to jedne z najbardziej popularnych grzybów w Polsce. Stanowią również produkt zdrowy i wartościowy. W ich składzie znaleźć można m.in. witaminy z grupy B czy związki bioaktywne takie jak tyrozynazy i lektyny. Co jeszcze kryją w sobie te małe grzyby oraz do czego można je wykorzystać? Poznajmy właściwości i zastosowanie pieczarek.

Pieczarki są najczęściej uprawianym rodzajem grzyba w Polsce jak i na świecie, a przez to i łatwo dostępnym. W naszym kraju najpopularniejsza jest tzw. biała pieczarka o niedużych rozmiarach i białym kapeluszu. Nieco mniej spotykana jest pieczarka brązowa tzw. portobello, która jest wyraźnie większa od białej odmiany, posiada ciemniejszy kolor oraz bardziej wyrazisty smak. Białe pieczarki stanowią najczęściej składnik zup, sosów czy sałatek. Natomiast brązowe, ze względu na ich większy rozmiar i rozłożyste kapelusze, bardzo dobrze nadają się do dań nadziewanych z użyciem kaszy, warzyw oraz mięsa.

Pieczarki – właściwości

Pieczarki stanowią produkt niskokaloryczny, bowiem w 90% składają się z wody. Ponadto są źródłem białka, tłuszczu i węglowodanów. Znajduje się w nich błonnik, który posiada zdolność obniżania złego cholesterolu we krwi oraz regulowania poziomu glukozy. Pieczarki stanowią również źródło witamin z grupy B, szczególnie ryboflawiny, niacyny i kwasu pantotenowego. Dodatkowo uzupełniają one niedobry witaminy C oraz witaminy D. Bardzo wartościowymi składnikami pieczarek są tzw. ich związki bioaktywne, do których należą m.in. lektyny o właściwościach przeciwnowotworowych, przeciwutleniacze (katechiny, kwas kawowy, rutyna) oaz tyrozynaza (białko osłaniające DNA przed wolnymi rodnikami).

1. Chronią materiał genetyczny.

Obecne w pieczarkach białko o nazwie tyrozynaza, dzięki właściwościom antyoksydacyjnym chroni nasze DNA przed uszkodzeniami wywołanymi przez związki utleniające.

2. Zwiększają pracę układu odpornościowego.

Składniki odżywcze pieczarek przyspieszają dojrzewanie komórek dendrytycznych ze szpiku kostnego, które biorą udział w odpowiedzi immunologicznej na antygen. Dzięki temu usprawniona zostaje praca układu odpornościowego.

3. Działają przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo.

Ekstrakty pochodzące z pieczarek wykazują właściwości zatrzymujące rozwój drożdży Candida i wielu bakterii takich jak Salmonella czy pałeczka okrężnicy (Escherichia coli).

4. Regulują poziom cholesterolu we krwi.

Niacyna (witamina B3) obecna w pieczarkach odpowiada za regulację poziomu cholesterolu we krwi, a także rozszerza naczynia krwionośne.

5. Pomagają schudnąć.

Ugotowane pieczarki stanowią doskonałe źródło tryptofanu, który posiada działanie antydepresyjne. Związek ten ogranicza również apetyt, przez co pomaga w odchudzaniu oraz poprawia nastój.

Co jeszcze wato wiedzieć o pieczarkach?

Warto wspomnieć, że pieczarki stanowią bardzo nietrwały i łatwo psujący się produkt. W związku z tym należy je przechowywać w lodówce, najlepiej w plastikowych lub foliowych opakowaniach. Po zakupie pieczarek, warto przełożyć je do papierowej torby i myć dopiero przed samym spożyciem. Tak jak inne rodzaje grzybów, można je suszyć oraz poddawać mrożeniu.

Spirulina bioalgi - kompletne wzmocnienie i oczyszczenie organizmu
Hodowla Spiruliny bioalgi mieści się na Tajwanie, wysoko w górach, w miejscu stałego nasłonecznienia (śr. temp. to 25 st. C). Nie naraża to na stres oksydacyjny komórek Spiruliny. Dlatego zachowuje ona bardzo wysokie stężenie składników odżywczych
Zobacz tutaj ...
0 komentarzy:

Dodaj komentarz

Chcesz przyłączyć się do dyskusji?
Zapraszamy!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *