Wanilia – właściwości i zastosowanie

Wanilia - właściwości i zastosowanieWanilia to bardzo popularna roślina, zarówno w Polsce jak i na całym świecie. Jest produktem wysoce cenionym, a to ze względu na przyjemny smak i aromat. Jak się okazuje stanowi jedną z najdroższych przypraw na świecie. Jakie właściwości wykazuje wanilia oraz gdzie znalazła zastosowanie? Sprawdźmy.

Nie każdy zdaje sobie sprawę, że wanilia to niedojrzały owoc storczyka. Mimo że posiada kwiaty, to są one bezwonne. Przyjemny zapach wanilii uzyskiwany jest  po przeprowadzeniu odpowiednich procesów fermentacji owoców (strączka). Roślina ta należy więc do rodziny storczykowatych, a jej owoce popularnie nazywane są laskami wanilii.

Kilka słów na temat historii

Nazwa wanilii wywodzi się z języka łacińskiego od słowa vagina. A to dlatego, że Hiszpanom strączki tej rośliny przypominały pochwę, więc nazwali ją w swoim języku “vaina”. Pierwsi, którzy mieli okazję spróbować i zasmakować tej przyprawy to starożytni Indianie zamieszkujący ziemię Meksyku. Z biegiem czasu Aztekowie podbili Indian, jednocześnie kradnąc im smak wanilii. W XVI i XVII wieku wanilię uważano za afrodyzjak. Głównie z tego względu, że wierzono w jej moce zwiększające popęd płciowy.

Wanilia jak złoto

Wanilia tak jak szafran czy kardamon należy do grona najdroższych przypraw świata. Wynika to z bardzo czaso i pracochłonnego procesu jej produkcji. Spowodowane jest to również faktem, iż kwiat wanilii otwiera się jedynie na jeden dzień w całym roku przez co zapylić go mogą tylko niektóre kalibry i pszczoły. W produkcji wanilii, podobnie jak przy procesach produkcji win istnieje zasada, im starsze tym lepsze. Oznacza to, że im więcej czasu upłynie, tym więcej wytworzy się waniliny, która krystalizując się wytwarza cudowny, słodki aromat.

Wyróżnia się 3 gatunki wanilii:

  • meksykańska – najwyższej jakości, jest bardzo delikatna i aromatyczna
  • burbońska – posiada ciemniejsze, mniejsze strąki, stanowi najpopularniejszy rodzaj
  • mauretańska – cechuje się długimi i jasnymi strączkami

Wanilia – właściwości

Początkowo wanilię wykorzystywano jako walor smakowy do wielu potraw. Jednak później okazało się, że roślina ta wykazuje również właściwości lecznicze. Wanilia stanowi źródło wielu związków chemicznych takie jak eugenol, piperonal i kwas kapronowy. Jej słodki smak warunkują wanilina i piperonal.

Jako środek aromaterapeutyczny redukuje uczucie głodu, zmniejsza stres, a także pomaga zasnąć. Z kolei jej spożywanie wykazuje działanie rozkurczowe, przeciwzapalne. Wspomaga również prace żołądka. Głośno zrobiło się też o właściwościach łagodzących bolesne miesiączki.

Przez dietetyków i znawców żywieniowych wanilina zaliczana jest do związków przeciwutleniających, które hamują rozwój groźnych chorób w organizmie oraz spowalniających procesy starzenia się. Między innymi z tego względu wanilia wykorzystywana jest w przemyśle kosmetycznym do produkcji kosmetyków przeznaczonych dla skóry dojrzałej.

Wanilia posiada także korzystny wpływ na układ pokarmowy człowieka. Posiada bowiem związki podobnie działające do kapsaicyny obecnej w papryczce chili czy gingerolu, który zawiera imbir. Substancje te zwiększają produkcję śliny oraz soku żołądkowego co przyspiesza procesy trawienne.

Wanilia – zastosowanie

1. Kuchnia.

Wanilia w kuchni wykorzystywana jest w różnych postaciach m.in w formie lasek, proszku, cukru wanilinowego oraz ekstraktu alkoholowego. Ze względu na jej przyjemny smak i aromat wanilia poprawia smak głównie deserów takich jak np. ciasta, lody, czekolada, pudding, kremy czy owoce. Dodawana jest również do twarożku oraz ciasta naleśnikowego. Bardzo powszechne jest dodawanie wanilii do nalewek, które również posiadają korzystny wpływ na organizm m.in. niwelują gorączkę, wzmacniają pracę serca i poprawiają nastrój.

2. Kosmetologia.

Ta jakże smaczna i aromatyczna przyprawa znalazła też zastosowanie w przemyśle kosmetycznym, głównie w produkcji kosmetyków. Preparaty z jej zawartością są delikatne, przez co wykazują właściwości nawilżające, zmiękczające i tonizujące. Wanilia często stosowana jest również przez producentów perfum. Łączona jest z różnymi innymi przyprawami jak np. cynamon. Wykorzystywana jest w produktach drogich marek jakimi jest Dior czy Calvin Klein.

Spirulina bioalgi - kompletne wzmocnienie i oczyszczenie organizmu
Hodowla Spiruliny bioalgi mieści się na Tajwanie, wysoko w górach, w miejscu stałego nasłonecznienia (śr. temp. to 25 st. C). Nie naraża to na stres oksydacyjny komórek Spiruliny. Dlatego zachowuje ona bardzo wysokie stężenie składników odżywczych
Zobacz tutaj ...
0 komentarzy:

Dodaj komentarz

Want to join the discussion?
Zapraszamy!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *