Kardamon – król wszystkich przypraw

Kardamon - król wszystkich przyprawKardamon należy do jednej z najstarszych przypraw świata. Z jego właściwości korzystali już Egipcjanie oraz Grecy. Obecnie przyprawa ta znana jest niemalże wszędzie. Oprócz tego, że popularność tej jej jest tak wielka, to wartość rynkowa kardamonu wcale nie jest mniejsza. Kardamon z wyjątkiem szafranu jest najdroższą przyprawą dostępną na rynku spożywczym. Nie ma się co temu jednak dziwić. Jego właściwości oraz smak i aromat warte są tej ceny. Jakie działanie więc wykazuje? Do jakich celów można go użyć? Poniżej przedstawiamy właściwości i zastosowanie kardamonu.

Kardamon pochodzi z Dalekiego Wschodu, a dokładnie z Indii. Obecnie występuje w wielu rejonach świata m.in. w Tanzanii, Sri Lance czy Gwatemali. Stanowi on wraz z szafranem najdroższą przyprawę świata. Powszechnie występuje w dwóch rodzajach o barwie zielonej pochodzącej ze Sri Lanki i Indii oraz barwie czarnej z Himalai. Charakteryzuje się słodkim i jednocześnie lekko piekącym smakiem i korzennym aromatem.

Kardamon warto kupować w pełnych ziarnach, a następnie rozdrabniać, ponieważ kupowany w formie sproszkowanej bardzo szybko traci swój cenny zapach.

Kardamon – właściwości

Kardamon znany jest głównie ze swych właściwości niwelujących dolegliwości żołądkowe. Już w Indiach, z terenów, z których pochodzi wykorzystywano go w problemach trawiennych, bólach żołądka, nudnościach, wzdęciach oraz w leczeniu zakażeń jamy ustnej. Wszystko dlatego, że zawiera on cenne olejki eteryczne wykazujące działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i antygrzybiczne.

Przyprawa ta ma działanie mocno odświeżające, a także stanowi składnik preparatów wpływających na oczyszczanie organizmu. Działa bowiem moczopędnie, oczyszcza drogi moczowe, wspomaga pracę nerek i usuwa nadmiar toksyn z organizmu. Przeprowadzone badania nad właściwościami kardamonu wykazały, że obniża także ciśnienie krwi. A to dlatego, że wraz z toksynami usuwa również nadmiar soli z organizmu.

Kardamon – zastosowanie

1. W kuchni.

  • Stosowany jest głównie w kuchni azjatyckiej. Z kolei w kuchni polskiej nieco mniej, jednak spotykane jest dodawanie go do ryżu czy bigosu co nadaje mu charakterystyczny, nowy smak.
  • Jest przyprawą, która bardzo dobrze komponuje się z daniami mięsnymi np. z drobiem oraz rybami.
  • Wykorzystywany jest jako dodatek do deserów. Nadaje charakterystyczny smak świątecznym ciastom, piernikom, lodom czy naleśnikom.
  • Stanowi dodatek do sałatek owocowych.
  • Wykorzystywany jest także do sporządzania różnego rodzaju napojów takich jak np. nalewki, napary, kompoty, gorącej, herbat czy kawa z kardamonem.

2. Dla zdrowia.

  • Herbata z kardamonem wykazuje właściwości antydepresyjne i wspomaga wydzielanie endorfin w organizmie.
  • Kardamon uznawany jest za afrodyzjak, pomaga więc w zaburzeniach erekcji oraz w impotencji.
  • Niweluje nudności, bóle żołądka i wzdęcia.
  • Żucie kardamonu po posiłku skutecznie odświeża oddech.
  • Oczyszcza organizm z toksyn wykazując działanie moczopędne.
  • Wspomaga pracę nerek.
  • Obniża ciśnienie krwi.
  • Przyspiesza przemianę materii.
  • Chroni organizm przed bakteriami i chorobami wirusowymi, a także grzybiczymi.
  • Łgodzi objawy grypy i przeziębienia.

Kardamon na przeziębienie – przepis

Składniki:

  • 1 szklanka mleka
  • 1/4 łyżeczki kardamonu
  • miód

Sposób wykonania:

1. Mleko należy gotować przez około 3 minuty, a następnie dodać 1/4 łyżeczki kardamonu.
2. Ciepły napój można osłodzić miodem, który wzbogaci go o inne cenne właściwości. Wedle upodobań można również dodać szczyptę cynamonu, imbiru lub kurkumy.

Polecane produkty:

Spirulina z chlorellą - naturalne oczyszczenie organizmu
Chlorella w bardzo dokładny sposób oczyszcza organizm, pomaga w likwidacji zaparć, wspiera budowanie naturalnej odporności, odmładza organizm, przyspiesza regenerację uszkodzonych tkanek, poprawia fizyczną i psychiczną kondycję organizmu, dodaje sił wital
Zobacz tutaj ...
Spirulina platensis - naturalna siła witamin i minerałów!
Spirulina to źródło wysokiej zawartości protein, witamin oraz minerałów. Urozmaica również dietę w składniki hamujące rozwój nowotworów i zapobiegające powstawaniu miażdzycy.
Zobacz tutaj ...
Spirulina Febico - naturalne witaminy i minerały na wyciągnięcie ręki
Spirulina Febico - wysokiej jakości alga, której skład to 100% czysta Spirulina. Każdy etap, od hodowli, poprzez produkcję, do otrzymania pełnowartościowego produktu, jest poddawany szczegółowej kontroli. Pozwala to uzyskać najwyższej jakości Spirulinę
Zobacz tutaj ...
Algi Spirulina i Chlorella - rośliny o wysokiej wartości odżywczej i leczniczej.
Dziś, gdy na nasze zdrowie coraz większy wpływ wywiera postępująca degradacja środowiska naturalnego i coraz mniej wartościowe pokarmy, woda określonych akwenów zawierająca większe stężenie soli mineralnych, oferuje człowiekowi niezwykły dar
Zobacz tutaj ...
3 komentarzy:
  1. Agar
    Agar says:

    kardamon jest teżbardzo popularnym składnikiem wielu perfum np. Armani – Eau de Cedre, Narciso Rodriguez for Him Bleu Noir czy Rasasi Tasmeem.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Nie wahaj się!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *