Szafran – dlaczego jest tak ceniony?

Szafran - dlaczego jest tak ceniony?Szafran to obecnie jedna z najdroższych przypraw świata. Za jeden kilogram można zapłacić aż kilka tysięcy złotych. Co więc powoduje, że szafran jest tak cenną przyprawą? Jakie właściwości wykazuje oraz do czego można go wykorzystać?

Kilka słów historii …

Szafran wykorzystywany jest już od ponad 3000 lat. Przyprawa ta znana była przez starożytnych Persów i Egipcjan. Stosowali ją również Grecy oraz Rzymianie. Szafran wykorzystywany był nie tylko jako przyprawa do wzbogacania smaku czy aromatu potraw, ale także do barwienia tkanin, leczenia chorób oraz zmniejszania dolegliwości bólowych. Szafran to też bardzo ceniony afrodyzjak. Ze względu na właściwości jakie posiada oraz szeroką możliwość zastosowania rozpoczęto jego uprawę na specjalnie przeznaczonych do tego terenach.

Szafran pozyskiwany jest z wysuszonych słupków krokusa. Cechuje się on jasnofioletowym kwiatem, w którym znajduje się słupek z kilkoma “znamionami”. To one stanowią źródło cienkich nitek szafranu o wyrazistym, czerwonożółtym kolorze.

Szafran – właściwości

Szafran to źródło wielu witamin i minerałów. Dostarcza nam m.in. potas, miedź, selen, cynk, witaminę A, C oraz kwas foliowy. Od wielu lat stanowił on remedium m.in. na odrę, żółtaczkę, choroby serca oraz artretyzm. Obecne w szafranie olejki eteryczne takie jak geraniol, linazol gwarantują, że wykazuje on cenne właściwości lecznicze. Przyprawa ta uznawana była za cenny antyoksydant, który posiada bardzo korzystny wpływ na zdrowie mężczyzn. Chroni bowiem plemniki przed działaniem wolnych rodników. Z kolei to hamuje rozwój niepłodności u mężczyzn.

Ze względu na tak cenny skład, szafran spowalnia również procesy starzenia się organizmu. Dodatkowo jest on składnikiem leków o działaniu antydepresyjnym. Obecne w nim związki podnoszą poziom serotoniny oraz dopaminy, przez co samopoczucie chorego ulega poprawie. Szafran wykazuje także działanie uspokajające i rozluźniające. W związku z tym zalecany jest kobietom, u których występuje uciążliwy zespół napięcia przedmiesiączkowego.

Szafran – zastosowanie

Szafran charakteryzuje się lekko gorzkawym smakiem, w którym można również delikatnie wyczuć nutę miodowo – korzenną. Szeroko wykorzystywany jest w kuchni, w wielu potrawach. Zarówno tych europejskich jak i orientalnych. Zwykle stosowany jest jako tak zwana “kropka nad i”. Nie polecane jest korzystanie z niego w większych ilościach, ponieważ nadaje wówczas daniu trudną do zniwelowania gorycz. Jednak stosowany w odpowiednich proporcjach, nadaje potrawom wyjątkowy smak.

Bardzo często szafran dodawany jest do dań rybnych, a w szczególności do zup. Dobrze współgra również z owocami morza. Przyprawa ta jest często używana jako dodatek do dań orientalnych. Sprawdza się też w wypiekach tzw. bułeczkach szafranowych lub ciastach drożdżowych. Szafran znaleźć można również w likierach alkoholowych.

Ciekawostką jest fakt, że szafran wykorzystywany jest w przemyśle włókienniczym jak barwnik tkanin, szczególnie w Azji. Przyprawę tę często stosuje się do produkcji perfum.

Gdzie uprawiany jest szafran?

Największą uprawą szafranu dysponują kraje takie jak Hiszpania, Indie, Turcja czy Iran. Osobna i prywatna uprawa szafranu również jest możliwa, jednak wymaga dużo zachodu. Przede wszystkim ważny jest rodzaj gleby, która musi być wapienna oraz bogata w próchnicę. Ważne jest także, aby cebule krokusa zasadzić w ziemi na co najmniej dwa lata, a następnie zrobić to ponownie. Dopiero drugie zasadzenie krokusa daje możliwość pozyskania z niego szafranu.

Wysoka cena szafranu uwarunkowana jest nie tylko ze względu na to, że do jego uzyskania potrzebna jest bardzo duża ilość zerwanych kwiatów. Sposób ich zrywania ma znaczący wpływ, co w dużej mierze wykonywane jest ręcznie.

Pozyskiwanie szafranu polega na zrywaniu krokusów wczesnym rankiem, a następnie na ostrożnym wycięciu jego znamion. Bardzo istotne jest oddzielenie jego czerwonych słupków od otaczających ich żółtych oraz wysuszenie ich. Wówczas szafran jest gotowy do użytku.

Kapsułki z kwasem hialuronowym
Kwas hialuronowy decyduje nie tylko o jędrnej i gładkiej skórze, ale także jest głównym składnikiem płynu stawowego i pełni funkcję "smaru" przy wykonywaniu ruchu redukując ból. Jego głównym zadaniem jest regulacja zawartości wody w przestrzeni ...
Zobacz tutaj ...
0 komentarzy:

Dodaj komentarz

Want to join the discussion?
Zapraszamy!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *