Chili – właściwości i zastosowanie

Chili - właściwości i zastosowanieChili, jak każdy doskonale wie, charakteryzuje się wyrazistym smakiem. Dodawane do potraw podkreśla ich smak i aromat. Jak się okazuje papryka chili to nie tylko wyrazisty charakter dań, ale również cenne składniki odżywcze. Poznajmy zatem właściwości papryki chili oraz jakie znalazła zastosowanie.

Chili to określenie papryki o bardzo ostrym smaku. Należy ona do rodziny warzyw psiankowatych i wykorzystywana jest jako przyprawa, aby móc nadać potrawom wyrazistego smaku. Papryka chili po raz pierwszy zastosowana była na wybrzeżach Karaibów, a jej popularność na całym świecie zawdzięcza się Aztekom.

Chili – właściwości

Swoje lecznicze właściwości papryka chili zawdzięcza wielu składnikom odżywczym, które posiada. Należy do nich szereg witamin m.in. witamina Awitamina C, a także witaminy z grupy B. Swój charakterystyczny, ostry smak zawdzięcza kapsaicynie, która wykazuje właściwości przeciwbakteryjne, a nawet przeciwnowotworowe. W składzie chili znaleźć również można błonnik oraz sole mineralne takie jak potas, magnez, żelazo i mangan.

Spożywanie tego rodzaju papryki chroni nasz organizm przed rozwojem nowotworów, a także przed osteoporozą i nadciśnieniem. Ciekawym faktem wśród właściwości chili jest jej zdolność spalania tkanki tłuszczowej organizmu, ponieważ przyspiesza metabolizm i przemianę materii. Ze względu na zawartość witamin z grupy B, chili wykazuje korzystny wpływ na układ nerwowy człowieka, a co za tym idzie jego równowagę psychiczną.

Witamina A, C i E to silne przeciwutleniacze, które warunkują prawidłowy wygląd skóry, włosów i paznokci. Spowalniają procesy starzenia się organizmu, a także usuwają wolne rodniki, które stanowią główną przyczynę pojawienia się chorób nowotworowych. Dzięki zawartości witaminy C, włączanie chili do diety zwiększa odporność organizmu co zapobiega infekcjom, zwłaszcza w okresie jesienno – zimowym.

Kapsaicyna występująca w składzie chili to substancja, która wywołuje podrażnienie błony śluzowej układu pokarmowego prowadząc do jego rozgrzania się i rozszerzenia naczyń krwionośnych. Dzięki temu wzmaga się apetyt, wydzielanie soków żołądkowych oraz usprawnione zostają procesy trawienne. Kapsaicyna wywołuje także działanie polegające na produkcji endorfin w organizmie, przez co chili uznawane jest za afrodyzjak. Do właściwości kapsaicyny należy również ochrona serca, dzięki możliwości obniżania poziomu cholesterolu we krwi. Substancja ta hamuje również neuropeptyd m.in. powiązany z genem kalcytoniny (CGRP), który jest główną przyczyną powstawania bólu głowy, szczególnie migrenowego.

Odmiany

Obecnie występuje wiele rodzajów ostrych papryczek. Jednak do najbardziej popularnych należy pepperoni (o podłużnym kształcie, zarówno ostra jak i lekko słodka w smaku, często wykorzystywana jest jako dodatek do pizzy).

Do popularnych odmian chili zalicza się również paprykę jalapeno (posiada okrągły kształt, która dojrzewając może przybierać barwę od żółtej przez pomarańczową po czerwoną). Warto też wspomnieć o papryce cayenne, często nazywaną pieprzem kajeńskim, posiadająca barwę od zielonej do jasnoczerwonej.

Do innych równie popularnych odmian ostrej papryki zalicza się także: tabasco, piri-piri czy malagueta.

Zastosowanie

Papryka chili znalazła bardzo szerokie zastosowanie w kuchni, w wielu regionach świata. Jest ona nieodzownym składnikiem kuchni meksykańskiej, portugalskiej, indyjskiej i kuchni dalekiego wschodu. W tego rodzaju kuchniach chili stanowi głównie dodatek do sosów. Często też wykorzystywana jest do marynat mięsnych. Ponadto paprykę chili wykorzystuje się do dań tradycyjnych w kuchni polskiej m.in. w leczo.

Polecane produkty:

Spirulina z chlorellą - naturalne oczyszczenie organizmu
Chlorella w bardzo dokładny sposób oczyszcza organizm, pomaga w likwidacji zaparć, wspiera budowanie naturalnej odporności, odmładza organizm, przyspiesza regenerację uszkodzonych tkanek, poprawia fizyczną i psychiczną kondycję organizmu, dodaje sił wital
Zobacz tutaj ...
Spirulina Febico - naturalne witaminy i minerały na wyciągnięcie ręki
Spirulina Febico - wysokiej jakości alga, której skład to 100% czysta Spirulina. Każdy etap, od hodowli, poprzez produkcję, do otrzymania pełnowartościowego produktu, jest poddawany szczegółowej kontroli. Pozwala to uzyskać najwyższej jakości Spirulinę
Zobacz tutaj ...
Spirulina bioalgi - kompletne wzmocnienie i oczyszczenie organizmu
Hodowla Spiruliny bioalgi mieści się na Tajwanie, wysoko w górach, w miejscu stałego nasłonecznienia (śr. temp. to 25 st. C). Nie naraża to na stres oksydacyjny komórek Spiruliny. Dlatego zachowuje ona bardzo wysokie stężenie składników odżywczych
Zobacz tutaj ...
3 komentarzy:
  1. Kasia
    Kasia says:

    Uwielbiam na ostro! Zwłaszcza, ze kuchnie tajska i meksykańska to moje koniki. Natomiast nie miałam pojęcia, że jedzenie tak ostro jest zdrowe. Wspaniale wiedzieć 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Nie wahaj się!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *