Stewia - zdrowa alternatywa dla cukruStewia od wielu lat uznawana jest za naturalny środek słodzący oraz leczniczy. Ciekawą jest fakt, że jedna mała łyżeczka sproszkowanych liści stewii równoznaczna jest z jedną szklanką tradycyjnego, białego cukru. Jaki więc wpływ wykazuje ona na nasze zdrowie? Czy faktycznie jest dobrym zamiennikiem dla białego cukru? Przedstawiamy wszystko co warto wiedzieć o stewii.

Obecnie istnieje aż około 200 gatunków stewii. Jednak najbardziej znany jest jeden – Stevia rebaudiana, a to dlatego, że posiada ona najwięcej substancji słodzących. Ten rodzaj stewii pochodzi z Brazylii i Paragwaju.

Oprócz swojej głównej nazwy, stewia posiada również określenie zioła słodowego lub miodowego. Za jej słodki smak odpowiedzialne są glikozydy stewiolowe, które w największej ilości występują w łodygach i liściach. Oprócz tego związki słodzące posiadają również kwiaty i nasiona. Jedyną częścią rośliny, która ich nie posiada to korzeń.

Stewia – właściwości

Stewia należy do naturalnych zamienników cukru. Stosowana jest głównie jako produkt słodzący, w medycynie jako preparat antyseptyczny, w przemyśle kosmetycznym, a także jako przyprawa w kuchni.

Ciekawostką jest fakt, że stewia mimo swojego słodkiego smaku nie zawiera kalorii, podczas gdy jedna łyżeczka tradycyjnego cukru posiada ich aż 15. Jest więc doskonałym produktem u osób będących na diecie. Stewia znacznie różni się od cukrów prostych. Nie podnosi w tak gwałtowny sposób glukozy we krwi, a co za tym idzie nie prowadzi do odkładania się tkanki tłuszczowej w organizmie.

Badania wykazały, że stewia korzystnie działa przy nadciśnieniu oraz u osób z cukrzycą typu 2. W odróżnieniu od zwykłego cukru, nie przyczynia się ona do powstawania próchnicy oraz różnego rodzaju infekcji w jamie ustnej.

Stewia – zastosowanie

1. Stewia w kosmetyce.

W przemyśle kosmetycznym stewia wykorzystywana jest głównie jako składnik maseczek do twarzy. Wykazuje ona działanie przeciwbakteryjne i dezynfekujące. W związku z tym bardzo często występuje w produktach przeznaczonych do cery tłustej i trądzikowej. Kosmetyki te absorbują występujący na skórze nadmiar sebum, zwężają rozszerzone pory oraz przyspieszają jej regenerację.

Ponadto właściwości stewii (zwłaszcza antybakteryjne i dezynfekujące) wykorzystywane są także do produkcji past do zębów. Liście tej rośliny zawierają wiele związków mineralnych takich jak m.in. wapń i magnez, które korzystnie wpływają na nasze kondycję i stan naszych zębów.

2. Stewia w kuchni.

Świeże liście stewii wykorzystywane są jako słodzik np. do rożnego rodzaju napojów (kawa, herbata), koktajli owocowych, soków i przetworów np. kompotów, dżemów i konfitur.

Ponadto mogą być wykorzystywane jako składnik sałatek wiosennych. Warto wiedzieć, że stewia nie jest najlepszym dodatkiem do ciast, ponieważ podczas wypieków nie zachowuje się jak tradycyjny cukier i zamienia się w karmel. Dlatego do pieczenia ciast najlepiej wykorzystać ksylitol (cukier brzozowy).

Gdzie kupić i jaka jest cena stewii?

Najbezpieczniejszym miejscem zakupu stewii są oczywiście sklepy ze zdrową żywnością oraz sklepy z naturalnymi suplementami diety (stacjonarne lub internetowe), które specjalizują się w tego rodzaju produktach. Cena stewii waha się od 20 do 50 zł.

W jakich postaciach występuje?

Stewię możemy kupić w postaci tabletek, proszku, suszu, świeżych liści lub koncentratu. Oczywiście można również uprawiać stewię we własnym ogródku kupując nasiona lub gotowe sadzonki.

Spirulina Febico - naturalne witaminy i minerały na wyciągnięcie ręki
Spirulina Febico - wysokiej jakości alga, której skład to 100% czysta Spirulina. Każdy etap, od hodowli, poprzez produkcję, do otrzymania pełnowartościowego produktu, jest poddawany szczegółowej kontroli. Pozwala to uzyskać najwyższej jakości Spirulinę
Zobacz tutaj ...
Spirulina bioalgi - kompletne wzmocnienie i oczyszczenie organizmu
Hodowla Spiruliny bioalgi mieści się na Tajwanie, wysoko w górach, w miejscu stałego nasłonecznienia (śr. temp. to 25 st. C). Nie naraża to na stres oksydacyjny komórek Spiruliny. Dlatego zachowuje ona bardzo wysokie stężenie składników odżywczych
Zobacz tutaj ...