Ksylitol – co warto wiedzieć o cukrze brzozowym?

Ksylitol - co warto wiedzieć o cukrze brzozowym?Ksylitol nazywany jest również cukrem brzozowym. To jeden z najbardziej znanych i popularnych zamienników cukru tradycyjnego. Nie ma się co temu dziwić, ponieważ jest zdrowszy i posiada mniej kalorii niż jego biały odpowiednik. Jakie właściwości wykazuje ksylitol oraz jakie korzyści przynosi nam jego stosowanie? Podpowiadamy.

Ksylitol – czym jest?

Ksylitol pod względem chemicznym jest alkoholem cukrowym, a więc składa się cząsteczki cukru i alkoholu. Mimo to swoim wyglądem jak i smakiem bardzo przypomina cukier biały. Jego druga nazwa – cukier brzozowy pochodzi od nazwy produktu, z którego początkowo go pozyskiwano. Dziś niestety jest ona myląca, ponieważ ksylitol obecnie pochodzi z kukurydzy.

Ksylitol – zalety i właściwości

Porównując ksylitol do cukru białego wyglądem jak i smakiem są niemalże identyczne. Ksylitol jednak jest produktem o wiele mniej kalorycznym i co istotne jego indeks glikemiczny jest aż 14-krotnie niższy od sacharozy. To wszystko oznacza, że spożywając ksylitol, zarówno poziom cukru jak i insuliny we krwi podnosi się bardzo powoli. Z tego względu bardzo często polecany jest on diabetykom.

Ksylitol wykazuje właściwości bakteriobójcze, a co za tym idzie również działanie zwiększające odporność całego organizmu. W przeciwieństwie do cukru zwykłego, ksylitol zapobiega zapaleniu dziąseł oraz rozwojowi próchnicy. Wynika to z faktu, że po jego spożyciu nie ulega on przemianie bakteryjnej w kwasową w jamie ustnej, co nie powoduje problemów stomatologicznych.

Dużą zaletą ksylitolu jest fakt, że nie sprzyja on rozwojowi drobnoustrojów w organizmie w tym grzybów i drożdżaków w przeciwieństwie do cukru tradycyjnego. Ponadto ksylitol wpływa na mineralizację układu kostnego, ponieważ bierze on udział w przyswajaniu wapnia w naszej diecie. Z tego też względu polecany jest osobom z osteoporozą lub osteopenią.

Ksylitol – czy może być szkodliwy?

Ksylitol stosowany w niewielkich ilościach nie jest szkodliwy dla zdrowia. W większych jednak może wywoływać podrażnienia układu pokarmowego. Warto więc przestrzegać zalecanej dziennej dawki ksylitolu, która wynosi 15 g, a więc 3 małe łyżeczki.

Dość sporą wadą ksylitolu jest jego dostępność na rynku. Nie występuje on bowiem w tradycyjnych sklepach i supermarketach, a jedynie w sklepach ze zdrową żywnością oraz sklepach internetowych z naturalnymi suplementami diety. Ponadto problem stwarzać może również jego cena, ponieważ znacznie różni się ona od ceny cukru tradycyjnego.

Polecane produkty:

Spirulina z chlorellą - naturalne oczyszczenie organizmu
Chlorella w bardzo dokładny sposób oczyszcza organizm, pomaga w likwidacji zaparć, wspiera budowanie naturalnej odporności, odmładza organizm, przyspiesza regenerację uszkodzonych tkanek, poprawia fizyczną i psychiczną kondycję organizmu, dodaje sił wital
Zobacz tutaj ...
Spirulina Febico - naturalne witaminy i minerały na wyciągnięcie ręki
Spirulina Febico - wysokiej jakości alga, której skład to 100% czysta Spirulina. Każdy etap, od hodowli, poprzez produkcję, do otrzymania pełnowartościowego produktu, jest poddawany szczegółowej kontroli. Pozwala to uzyskać najwyższej jakości Spirulinę
Zobacz tutaj ...
Spirulina bioalgi - kompletne wzmocnienie i oczyszczenie organizmu
Hodowla Spiruliny bioalgi mieści się na Tajwanie, wysoko w górach, w miejscu stałego nasłonecznienia (śr. temp. to 25 st. C). Nie naraża to na stres oksydacyjny komórek Spiruliny. Dlatego zachowuje ona bardzo wysokie stężenie składników odżywczych
Zobacz tutaj ...
4 komentarzy:

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Nie wahaj się!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *