Wpisy

Olej z czarnuszki

Olej z czarnuszki

/
Olej z czarnuszki (Oleum Nigellae Sativae) posiada szereg udowodnionych oraz przypuszczalnych działań prozdrowotnych, jak i leczniczych. Jego właściwości zostały zauważone już w starożytności, gdzie roślina ta odgrywała ważną rolę w takich nurtach medycznych jak medycyna ajurwedyjska, czy też medyczny kanon Tibb. Współcześnie, olej z czarnuszki nadal pozostaje w kręgu zainteresowań lekarzy oraz farmaceutów. Każdego roku ukazują się nowe prace prezentującego jego właściwości i potencjalne zastosowania.
Oleje - sposób na trądzik i zaskórniki

Oleje - sposób na trądzik i zaskórniki

/
Problemy z cerą spotykają niemal każdego z nas. Pojawiająca się czerwona krosta na twarzy czy zaskórniki, które najczęściej pojawiają się na nosie, brodzie i policzkach często sprawiają dyskomfort psychiczny. Coraz więcej osób ma problemy z cerą i nie jest to coś co łatwo zwalczyć. Wie o tym każdy, kto miał trądzik i zaskórniki. Czy oleje mogą być sposobem na pozbycie się tego rodzaju problemów skórnych raz na zawsze? Jeżeli tak to jakie? Sprawdźmy.
Czarny kminek w walce przeciwko starzeniu

Czarny kminek w walce przeciwko starzeniu

/
Dlaczego się starzejemy? To pytanie nurtuje ludzi od zawsze. Od jakiegoś czasu w naukowym świecie funkcjonuje kilka teorii, które zdają się dosyć trafnie odpowiadać na to pytanie. Równocześnie każda z nich daje pewne możliwości kontroli, jeśli nie samego procesu starzenia, to przynajmniej jego objawów.
Czarny Kminek - zastosowanie przy astmie

Czarny kminek - zastosowanie przy astmie

/
Astma to przewlekła choroba dróg oddechowych wywołująca zwężenie oskrzeli, które są podstawowymi narzędziami, niezbędnymi przy prawidłowym oddychaniu. Tradycyjne leki mogą pomóc w zapobieganiu i skutecznej kontroli objawów astmy, a większość z nich jest przepisywana przez lekarza po uprzednim przeprowadzeniu szczegółowych badań. Istnieją również alternatywne metody leczenia, które pomogą złagodzić objawy astmy. Jedną z nich jest olej z Czarnego Kminku (łac. Nigella Sativa) potocznie zwany olejem z czarnuszki.
Olej z czarnuszki na skórę

Olej z czarnuszki na skórę

/
Czarny kminek (łac. Nigella Sativa - czarnuszka siewna) ma niezwykle długą historię na świecie jako remedium dla naszego zdrowia i urody. Używany był od tysięcy lat jako podstawowy eliksir młodości i piękna nawet przez samą Kleopatrę. Odtwórczyni głównej roli w filmie - Elizabeth Taylor stosowała olej z czarnuszki i potwierdziła jego działanie na włosy oraz skórę.
Olej z czarnuszki na blizny

Olej z czarnuszki na blizny

/
Olej z czarnuszki jest dziś jednym z najpopularniejszych, w pełni naturalnych kosmetyków, które stosuje się na skórę w celu zmniejszenia widoczności blizn. Jego skuteczność jest bardzo wysoka, ale ponieważ nie wszyscy wierzą, że potrafi pomóc, warto poznać mechanizm tego działania, a jest on potrójny.
Czarnuszka w walce z pasozytami

Czarnuszka w walce z pasożytami u dzieci i dorosłych

/
Czarnuszka, poza wszechstronnym działaniem kojącym na skórę, antybakteryjnym i odżywczym, ma również jedną inną właściwość, która czasem może być dokuczliwa, ale która sama w sobie bywa też pożyteczna. Otóż spożycie nieco większej ilości oleju z nasion czarnego kminku powoduje przyspieszenie perystaltyki jelit.
czarnuszka na blizny potradzikowe

Olej z czarnuszki – najlepszy na blizny potrądzikowe

/
Trądzik w różnych odmianach jest jedną z najczęstszych chorób dermatologicznych. Nie niesie ze sobą zwykle żadnego poważniejszego zagrożenia, ale niewłaściwie leczony może powodować powstanie nieestetycznych blizn na twarzy, szyi czy dekolcie. Ich usunięcie jest problematyczne przede wszystkim ze względu na miejscowy charakter zmian i delikatność skóry twarzy. Z tego powodu często nie można stosować dość agresywnych kosmetyków leczących blizny. Na szczęście są jeszcze metody naturalne.
Czarnuszka Nigella sativa

Czarnuszka (Nigella sativa)

/
Czarnuszka, czyli Nigella sativa była już znana w starożytnych kulturach Europy, Azji i Afryki Północnej. Wspomina o niej Biblia, Koran, Hipokrates i Karol Wielki. Czarne nasiona kminku stosuje się jako lek w chorobach dróg oddechowych, skóry, zwalczaniu stanu zapalnego oraz ogólnego osłabienia organizmu. W kulturze wschodu, w medycynie azjatyckiej od przeszło 2000 lat Czarnuszka pozostaje nadal podstawowym lekiem na wszelkie dolegliwości.
Spirulina i czarnuszka

Spirulina i czarnuszka – wzajemne uzupełnienie

/
Wiele suplementów diety ma bardzo kompleksowy skład – do nich należy między innymi Spirulina, rodzaj algi, którego właściwości odżywcze pozwalają na jej bardzo szerokie zastosowanie jako suplementu. Jednak wiąże się z tym również pewien problem – uwalnianie licznych substancji chemicznych wymaga najczęściej obecności odmiennych enzymów trawiennych, białek transportowych, przenośników, a nawet różnych warunków fizycznych środowiska – dostępności rozpuszczalników, odczynu roztworu itd. Dlatego przyjmowana samodzielnie Spirulina nie zawsze ma możliwość rozwinięcia w pełni swoich dobroczynnych działań. Aby to zmienić, można ją połączyć z czarnuszką (czarnym kminkiem).
Olej z czarnuszki

Olej z czarnuszki – pierwsza pomoc dla skóry

/
Olej z czarnuszki jest bardzo skutecznym dermokosmetykiem. Dzięki specyficznemu składowi, sporej ilości witamin i dużej przyswajalności świetnie sprawdza się jako samodzielny kosmetyk lub dodatek do domowej roboty preparatów. Jego zastosowanie nie wymaga specjalnej wiedzy, a rosnąca dostępność sprzyja samodzielnemu dbaniu o kondycję skóry.
Czarnuszka lekarstwo na wszystko

Czarnuszka – lekarstwo na wszystko?

/
Zdrowotne właściwości czarnuszki nie są niczym nowym. Była używana już bardzo dawno temu i nasionom tej rośliny przypisywano moc leczniczą względem praktycznie wszystkich chorób. Oczywiście aż tak dobrze to nie jest, ale okazuje się, że to naprawdę potężna roślina jeśli chodzi o kilka poważnych schorzeń.