Letnia wyprzedaż
Letnia wyprzedaż

Aktualizacja: 19 sierpnia 2021

Czarnuszka Nigella sativaCzarnuszka, czyli Nigella sativa była już znana w starożytnych kulturach Europy, Azji i Afryki Północnej. Wspomina o niej Biblia, Koran, Hipokrates i Karol Wielki. Czarne nasiona kminku stosuje się jako lek w chorobach dróg oddechowych, skóry, zwalczaniu stanu zapalnego oraz ogólnego osłabienia organizmu. W kulturze wschodu, w medycynie azjatyckiej od przeszło 2000 lat Czarnuszka pozostaje nadal podstawowym lekiem na wszelkie dolegliwości.

Czarnuszka – najlepsza roślina lecznicza jaką znamy

Medycyna zachodnia w Czarnuszce odkryła niesamowite korzyści dla naszego zdrowia. Najczęściej stosowana jest w leczeniu różnego rodzaju alergii, takiej jak katar sienny, astma, egzemy i choroby reumatyczne. Jako suplement diety zaleca się Czarnuszkę na wzmocnienie układu odpornościowego, a także do pielęgnacji skóry z problemami.

Amerykańskie badania wykazały, że egipski Olejek z Czarnuszki wzmacnia układ odpornościowy i obniża poziom cukru we krwi. Wyciąg z nasion z Czarnuszki stymuluje produkcję komórek odpornościowych. Z kolei indyjskie badania potwierdzają, że te niepozorne nasionka chronią przed szkodliwym promieniowaniem. W Anglii badania potwierdziły jej właściwości przeciwzapalne w leczeniu reumatyzmu, a w Niemczech udowodniono jego właściwości jako skuteczne lekarstwo na astmę. Dr Peter Schleicher zbadał te niepozorne, egipskie nasionka z Czarnuszki. Swoje doświadczenia opisał szczegółowo w kilku książkach. W 1996 roku przeprowadził on kurację, dzięki której całkowicie wyleczył astmę. Od tamtej pory Olej z Czarnego Kminku używa się w medycynie alternatywnej, a nawet w medycynie konwencjonalnej.

Składniki zawarte w Oleju z Czarnego Kminku

Czarnuszka to ponad sto substancji, które stymulują nasz układ odpornościowy. Typowe lecznicze właściwości przypisane są wysokiemu stężeniu olejków eterycznych i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, takich jak: kwas linolowy i kwas linolenowy. Ponadto zawiera aminokwasy, w tym argininę oraz witaminy z grupy B.

Zobacz również: Spirulina i czarnuszka – wzajemne uzupełnienie.

Na co pomaga Olej z Czarnego Kminku

Olej z czarnego kminku:

  • skutecznie zapobiega przewlekłemu alergicznemu nieżytowi nosa – należy przyjmować go w okresie od stycznia do końca sezonu pylenia, aby złagodzić objawy, takie jak swędzenie oczu i katar;
  • stanowi profilaktykę przed przeziębieniem – dlatego najlepiej przyjmować go od jesieni przez całą zimę. To wpłynie znacząco na wzmocnienia naszego organizmu. Jednak zaleca się, aby przez cały rok przyjmować Olej z Czarnego Kminku;
  • wspomaga terapię schorzeń dermatologicznych, takich jak atopowe zapalenie skóry (AZS), grzybica, łuszczyca – regularne smarowanie zmian skórnych oraz suplementacja Oleju z Czarnego Kminku znacznie poprawia kondycję i wygląd skóry;
  • wspomaga terapię astmy – prostaglandyna zawarta w Oleju z Czarnuszki zapewnia rozszerzenie oskrzeli chroniąc błonę śluzową, co umożliwia swobodne oddychanie;
  • zmniejsza ból gardła – wystarczy pić płynny olej lub wycisnąć zawartość kapsułki prosto do gardła.

Olej z Czarnuszki poprawia metabolizm tłuszczów i obniża poziom cholesterolu, dzięki czemu jest idealny w przypadku chorób układu krążenia i zwalczaniu otyłości. Bóle głowy, wzdęcia i przewlekłe stany zapalne jelit – to już nie problem. Olej z Czarnego Kminku tłoczony na zimno poradzi sobie z tymi dolegliwościami raz na zawsze.

Cenne lekarstwo dla wszystkich, bez wyjątku

Czarny Kminek, ze względu na szeroki obszarach zastosowań i jego naturalne pochodzenie powinien być traktowany jako jedyny i najcenniejszy produkt dla dzieci oraz osób starszych. Kupując Olej z Czarnego Kminku wybierz tylko “oryginalny”. Zwróć uwagę, aby zawarta była nazwa łacińska “Nigella sativa”, ponieważ tylko ten jest w 100% prawdziwy, a co najważniejsze, by był tłoczony na zimno. Olej z Czarnuszki nie powoduje skutków ubocznych. U osób o wrażliwych żołądkach może dojść do efektu odbijania się na początku przyjmowania. Jednak już po kilku dniach wszystko powinno wrócić do normy.

Polecane produkty

Olej z czarnuszki w kapsułkach 100% naturalny
Czarnuszka siewna (łac. Nigella sativa) jest naturalną substancją znaną od tysiącleci ze swoich właściwości. Wykorzystywana jest m.in. przy zmienionej chorobowo skórze. Działa antygrzybicznie, przeciwwirusowo, antyalergicznie, przeciwwrzodowo, ...
Zobacz tutaj ...
Bio olej z czarnuszki w płynie 100% naturalny
Tłoczony na zimno olej z czarnuszki egipskiej dzięki swoim właściwościom może pomóc w zwalczaniu wszelkiego rodzaju zmian skórnych. Chroni komórki organizmu przed wolnymi rodnikami co powoduje, że skóra wygląda młodziej ...
Zobacz tutaj ...

Bibliografia

  1. Jurczak R., Reguła J., Właściwości prozdrowotne czarnuszki siewnej i jej znaczenie w leczeniu dny moczanowej, Forum Zaburzeń Metabolicznych, 3/2018.
  2. Borusiewicz M., Janeczko Z., Nigella sativa L. – roślinny surowiec o właściwościach plejotropowych, Postępy Fitoterapii, 4/2015.
  3. Adamska A., Ochocka R., Nigella sativa źródłem związków bioaktywnych, Postępy Fitoterapii, 2/2016.
  4. Wolski T., Najda A., Wolska-Gawron K., Czarnuszka damaceńska – zawartość i skład lipidów oraz olejku występującego w nasionach, Postępy Fitoterapii, 4/2017.
  5. Kaźmierczak A., Wcisło-Dziadecka D., Zmarzły N., Zdrowie z natury – czarnuszka siewna w produktach kosmetycznych i leczniczych, Postępy Nauk Medycznych, 1/2018.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami