Acerola
Acerola

Aktualizacja: 2 sierpnia 2022

Olej z nasion czarnego kminkuOlej z nasion czarnego kminku uznawany jest za jeden z wszechstronniej i korzystniej działających produktów. Dlatego bywa wykorzystywany nie tylko w gastronomii, ale nawet w medycynie i w kosmetologii. Wyróżnia się bardzo wysoką zawartością cennych wolnych kwasów tłuszczowych. Olej tłoczony jest z nasion czarnuszki siewnej, zwanej także czarnym kminkiem.

Olej z nasion czarnego kminku – skład

Tłusty olej zawarty w nasionach czarnuszki zawiera dużą ilość olejku eterycznego (aż do 2,5%) odpowiedzialnego m.in. Za charakterystyczny zapach produktu. W składzie olejku eterycznego znajdziemy cenne związki:

  • p-cymen;
  • limonen;
  • trans-anetol;
  • karwon;
  • alfa-pinen;
  • karwakrol;
  • tymol;
  • tymochinon;
  • nigellon.

Wiele z tych związków wykazuje silne działanie przeciwutleniające, wpływając korzystnie na zdrowie i urodę. Nasiona zawierają aż do 50% oleju tłustego, w składzie którego znajdziemy 85% nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT):

Olej z nasion czarnego kminku jest stabilny i może być przechowywany przez dłuższy czas, bez niekorzystnego wpływu na składniki. Dodatkowo w składzie produktu zaobserwowano aż 3 glikozydy flawonoidowe, również o właściwościach przeciwutleniających. Składniki tłuszczowe to jednak nie wszystko. Poza nimi w oleju znajdują się:

Melanina jest pigmentem odpowiedzialnym za karnację, występuje naturalnie w organizmie człowieka.

Olej z nasion czarnego kminku – właściwości zdrowotne

Omawiany olej wyróżnia się przede wszystkim wysoką aktywnością antyoksydacyjną. Jego składniki skutecznie eliminują nadmiar wolnych rodników tlenowych, będących czynnikiem ryzyka licznych chorób cywilizacyjnych (m.in. nowotworów, chorób serca, chorób neurodegeneracyjnych czy depresji). Wolne rodniki przyczyniają się także do przyspieszonego starzenia skóry i innych tkanek organizmu. Regularne spożywanie antyoksydantów wzmacnia odporność, chroni przed wieloma chorobami i odmładza.

Udowodniono także, że olej z nasion czarnego kminku wykazuje działanie przeciwdrobnoustrojowe, zwłaszcza przeciwbakteryjne i przeciwpasożytnicze. Istnieją badania potwierdzające skuteczność oleju przeciwko Escherichia Coli, Salmonella oraz Schistosoma mansoni.

Olej z czarnuszki jest idealnym produktem dla diabetyków, ponieważ wykazuje działanie przeciwcukrzycowe. Tymochinon w nim zawarty znacznie poprawia kondycję komórek beta trzustki i wpływa na normalizację poziomu glukozy we krwi. Dodatkowo olej z nasion czarnego kminku może łagodzić stany zapalne w organizmie. Wykazano, że skutecznie łagodzi m.in. stany zapalne dróg oddechowych, dlatego bywa dodawany do inhalacji. Z kolei spożywanie oleju z czarnuszki zmniejsza ryzyko rozwoju wrzodów żołądka i chroni hepatocyty (komórki wątroby).

Olej z nasion czarnego kminku w kosmetologii

Olej z czarnuszki można dodawać do kąpieli, wykonywać nim masaż, nakładać na twarz bądź na włosy. Ze względu na działanie przeciwzapalne i antybakteryjne wspomaga leczenie trądziku pospolitego i egzem, poprawiając kondycję skóry. Oczyszcza ją, nadając jej gładkość i blask, dzięki czemu jest produktem idealnym do metody OCM. Jedną z największych zalet jest także działanie przeciwzmarszczkowe, dlatego olej z czarnuszki bywa wykorzystywany do masażu twarzy.

Zobacz również: Olej z czarnuszki – najlepszy na blizny potrądzikowe.

Regularne stosowanie oleju z czarnuszki na skórę głowy zmniejsza intensywność łupieżu, reguluje wydzielanie sebum oraz pozwala zachować odpowiednie pH skóry głowy. Włosy stają się natomiast bardziej nawilżone i pełne blasku. Zmniejsza się problem ich nadmiernego wypadania i przerzedzania się. Wykorzystywany do olejowania włosów sprawdzi się szczególnie w przypadku włosów wysokoporowatych.

Polecane produkty

Olej z czarnuszki w kapsułkach 100% naturalny
Czarnuszka siewna (łac. Nigella sativa) jest naturalną substancją znaną od tysiącleci ze swoich właściwości. Wykorzystywana jest m.in. przy zmienionej chorobowo skórze. Działa antygrzybicznie, przeciwwirusowo, antyalergicznie, przeciwwrzodowo, ...
Zobacz tutaj ...

Bibliografia

  1. Kaźmierczak A., Wcisło-Dziadecka D., Zmarzły N., Zdrowie z natury – czarnuszka siewna w produktach kosmetycznych i leczniczych, Postępy Nauk Medycznych, XXXI/2018.
  2. Adamska A., Ochocka R., Nigella sativa źródłem związków bioaktywnych, Postępy Fitoterapii, 17/2016.
  3. Mańkowska D., Bylka W., Nigella sativa L. – związki czynne, aktywność biologiczna, Herba Polonica, 1/2009.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami