Acerola
Acerola

Aktualizacja: 13 września 2022

Jakie działanie ma olej z czarnuszkiJakie działanie ma olej z czarnuszki i dlaczego od tysięcy lat jego popularność nie maleje? Swoje lecznicze właściwości i pozytywny wpływ na urodę olej z czarnego kminku zawdzięcza niezwykle bogatemu składowi. Znajdziemy w nim zwłaszcza cenne nienasycone kwasy tłuszczowe, ale również antyoksydanty, witaminy czy minerały.

Olej z czarnuszki – skład

W zależności od pochodzenia surowca roślinnego, skład oleju może się nieco różnić. Stałymi składnikami są jednak:

Do głównych kwasów tłuszczowych oleju z czarnuszki zaliczamy kwas linolowy (50-60%), kwas oleinowy (20%) oraz kwas eikozadienowy (3%). Oprócz tego olej z czarnuszki zawiera w swoim składzie witaminy – głównie tokoferole, a także sole mineralne, w tym żelazo, wapń, potas, fosfor, cynk i miedź.

Jakie działanie ma olej z czarnuszki?

Olej z czarnuszki wykazuje wszechstronne działanie, obejmujące niemal wszystkie układy organizmu. Dzięki temu regularne korzystanie z niego poprawia samopoczucie, zdrowie psychiczne, zdrowie fizyczne, a także urodę. Olej można stosować zarówno zewnętrznie, jak i wewnętrznie.

Olej z czarnuszki a działanie przeciw drobnoustrojom

Udowodniono, że olej z czarnuszki działa przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybiczo i przeciwpasożytniczo. Z uwagi na rosnącą oporność drobnoustrojów chorobotwórczych na najczęściej stosowane antybiotyki, w ostatnich latach nasilają się próby znalezienia nowych skutecznych środków do zwalczania zakażeń wywołanych drobnoustrojami. Z pomocą przychodzi olej z czarnuszki, głównie dzięki składnikom chinonowym. Produkt wykazuje skuteczność szczególnie przeciwko Staphylococcus aureus, Helicobacter pylori, Escherichia-Coli oraz Pseudomonas aeruginosa. Dodatkowo efektywnie zwalcza wszystkie szczepy Listeria monocytogenes.

Poza tym olej z czarnuszki działa bójczo w stosunku do wielu rodzajów grzybów oraz pasożytów, zwłaszcza przywr z rodzaju Schistosoma, tasiemców oraz zarodźców malarii. Stanowi on więc bezpieczniejszą i w pełni naturalną alternatywę dla leków.

Olej z czarnuszki – działanie antyoksydacyjne

Flawonoidy, związki chinolowe oraz witaminy zawarte w oleju z czarnuszki wykazują silne działanie antyoksydacyjne, czyli eliminujące wolne rodniki tlenowe będące poważnym czynnikiem ryzyka tzw. chorób cywilizacyjnych. Spożywanie oleju znacznie zmniejsza liczbę mediatorów prozapalnych, co ma znaczenie szczególnie w przebiegu przewlekłych chorób zapalnych, takich jak reumatoidalne zapalenie stawów, łuszczycowe zapalenie stawów czy łojotokowe zapalenie skóry. Zmniejsza się tym samym ryzyko chorób autoimmunologicznych, a także wszystkich innych powiązanych ze stresem oksydacyjnym (m.in. miażdżyca, nadciśnienie tętnicze, nowotwory, choroba Alzheimera, depresja czy otyłość).

Olej z czarnuszki – wpływ na urodę

Olej z czarnuszki można stosować zewnętrznie. W przypadku włosów zwiększa ich grubość i wytrzymałość, a zmniejsza ryzyko nadmiernego wypadania i łamliwości. Stają się gładkie i pełne blasku. Olej stosowany na skórę głowy pomaga zwalczyć łupież i świąd skóry głowy. Nadaje się szczególnie do pielęgnacji włosów wysokoporowatych. Można go stosować również na skórę, ponieważ pomaga walczyć z trądzikiem i innymi zmianami dermatologicznymi, a także skutecznie odżywia i nawilża ją. Dobrze sprawdza się podczas oczyszczania twarzy metodą OCM.

Pozostałe działanie oleju z czarnuszki

To jednak nie wszystkie zalety tego cennego produktu. Olej z czarnuszki dodatkowo:

Ze względu na wysoką zawartość cennych NNKT wspiera funkcjonowanie układu nerwowego. Olej z czarnuszki można spożywać i stosować zewnętrznie bez względu na wiek.

Polecane produkty

Olej z czarnuszki w kapsułkach 100% naturalny
Czarnuszka siewna (łac. Nigella sativa) jest naturalną substancją znaną od tysiącleci ze swoich właściwości. Wykorzystywana jest m.in. przy zmienionej chorobowo skórze. Działa antygrzybicznie, przeciwwirusowo, antyalergicznie, przeciwwrzodowo, ...
Zobacz tutaj ...
Bio olej z czarnuszki w płynie 100% naturalny
Tłoczony na zimno olej z czarnuszki egipskiej dzięki swoim właściwościom może pomóc w zwalczaniu wszelkiego rodzaju zmian skórnych. Chroni komórki organizmu przed wolnymi rodnikami co powoduje, że skóra wygląda młodziej ...
Zobacz tutaj ...

Bibliografia

  1. Kaźmierczak A., Wcisło-Dziadecka D., Zmarzły N., Zdrowie z natury – czarnuszka siewna w produktach kosmetycznych i leczniczych, Postępy Nauk Medycznych, XXXI/2018.
  2. Palczyński C., Czarnuszka siewna (Nigella sativa) czyli panna w zieleni: działanie przeciwzapalne, Alergia, 3/2016.
  3. Mańkowska D., Bylka W., Nigella sativa L. – związki czynne, aktywność biologiczna, Herba Polonica, 1/2009.
  4. Jurczak R., Reguła J., Właściwości prozdrowotne czarnuszki siewnej i jej znaczenie w leczeniu dny moczanowej, Fozum Zaburzeń Metabolicznych, 3/2018.
  5. Borusiewicz M., Janeczko Z., Nigella sativa L. – roślinny surowiec o właściwościach plejotropowych, Postępy Fitoterapii, 4/2015.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami